A jest mozliwosc ze ten VGT jest zanieczyszczony i nie wywali zadnego bledu nawet jesli nie dziala prawidlowo?
Printable View
A jest mozliwosc ze ten VGT jest zanieczyszczony i nie wywali zadnego bledu nawet jesli nie dziala prawidlowo?
jest taka możliwość.
Dobra to w piatek jade na kanal i robie :
1. Odipnam przeplywke
2.Czyszcze EGR (jak dojdzie zaslepka to zaslepie)
3.Czyszcze VGT.
Mam nadzieje ze to pomoze bo przeciez jak zadnego bledu nie wywala to chyba nic sie nie spiepszylo.
Jeżeli ma moc i nie kopci cały czas to według mnie wszystko masz jak należy. Ten silnik tak ma. Zaślepianie blaszką "z dziurkami" nie zmieni nic. Trzeba by całkiem zablokować EGR i wyautować go z ECU. To przyniesie wyraźną poprawę w reagowaniu na gaz przy obrotach do 2000. Owszem można bardzo dynamicznie startować, ale kosztem sprzęgła. Dodajesz równomiernie gazu, powoli puszczasz sprzęgło tak aby obroty na ten moment utrzymywały się na poziomie powiedzmy 1500 - kiedy sprzęgło złapie, obroty wzrosną znacznie szybciej (niż przy "wolnym starcie") i będzie odjazd.
edit
to temat od JTD a nie Twin Sparku.
gówno prawda, że JTD 16v tak ma. Blaszka pomaga, niewiele ale pomaga.Cytat:
Jeżeli ma moc i nie kopci cały czas to według mnie wszystko masz jak należy. Ten silnik tak ma. Zaślepianie blaszką "z dziurkami" nie zmieni nic. Trzeba by całkiem zablokować EGR i wyautować go z ECU. To przyniesie wyraźną poprawę w reagowaniu na gaz przy obrotach do 2000. Owszem można bardzo dynamicznie startować, ale kosztem sprzęgła. Dodajesz równomiernie gazu, powoli puszczasz sprzęgło tak aby obroty na ten moment utrzymywały się na poziomie powiedzmy 1500 - kiedy sprzęgło złapie, obroty wzrosną znacznie szybciej (niż przy "wolnym starcie") i będzie odjazd.
Porada z startowaniem to bzdura.. Palisz sprzęgło.
istnieje ale nie aż tak, żeby samochód ledwo jechał.
pozdrawiam
Ja mialem cos takiego, ze raz na jakis czas mulilo mi caly samochod - ledwo 60 km/h jechac sie dalo. Rozebralem caly dolot, poczyscilem, poskladalem i bylo tak, ze auto zapalalem i gaslo po 3-4 sek.
Przyczyna byl uszkodzony egr - brudny tez, ale przede wszystkim czyszczenia wymagal caly elektro-magnes. Wydaje mi sie, ze od tego powinienes zaczac. U mnie po tym zabiegu jezdzi od kwietnia az milo :)