Latarke dziś zamówie Niestety 50-60 zł na alle no alle trudno ;)
Czy ktoś z was dysponuje schematem klimatyzacji w 156 ?? Chciałbym w miarę możliwości przejrzeć wszystkie przewody a nie wiem które to i którędy biegną
Printable View
Latarke dziś zamówie Niestety 50-60 zł na alle no alle trudno ;)
Czy ktoś z was dysponuje schematem klimatyzacji w 156 ?? Chciałbym w miarę możliwości przejrzeć wszystkie przewody a nie wiem które to i którędy biegną
Do sprawdzenie szczelności powinni auto zostawić co najmniej na noc nabitą azotem z barwnikiem. Sam sugerowałeś że przez presostat może uciekać i to na nim bym skupił uwagę , nie widać go dobrze więc mogli nie zauważyć.
W moim przypadku tak było że ciekło przez piny presostatu ale na szczęście trafiłem od razu dobrego warsztatu gdzie po całej nocy pod manometrem i kilku godzinach sprawdzania gdzie jest wyciek , dotarli do presostatu a jak sami później przyznali nawet nie brali takiej możliwości pod uwagę.
Kolego jak pisałem na PW też mam dziure w klimie. Byłem wczoraj u mechanika i znaleźliśmy. Nabił azotem i było słychać jak powoli gdzieś ucieka. Po chwili dziura się powiększyła i wszystko wiadomo. Rurki dochodzące do przegrody silnika. Teraz tylko znależć takie cudo.
Można rurki pospawać.
No i klima znów robi się pusta
Podczas jej pracy słychać charakterystyczne syczenie.
Większość rurek znajdujących się na zewnątrz przejrzana latarką UV i nic
Na kompie następujące błędy
P0704
p1555
p0235
Kod ISO: 0B 07 01 97 7F
Numer rysunku FIAT: 1432413C00
Wersja oprogr.: 1.0
Wersja sprzętu: 3.6
Data zaprogramowania: 05-05-2001
Numer homologacji: 80231601
ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
1: Czujnik temperat. zewnet. powietrza w obw. otw.
Failure of the indicated sensor. Check continuity and connections of the component.
2: Sprężarka klimatyzatora
The air conditioning relay or control circuit is faulty. Check the relay and the wiring from the control unit for opens, shorts and weak connections.
3: Silniczek recyrkulacji
Anomaly on the signal towards the indicated motor-positioner, the signal is not plausible.
ODCZYT PARAMETRÓW:
Temperatura zewnętrzna: 20,0 °C
Temperatura wewnętrzna: 20,5 °C
Temp. przerob. powiet 1: 16,5 °C
Temp. przerob. powiet 2: 18,0 °C
Nastawnik mieszalnika powietrza: 75,78 %
Silnik mieszalnika: 75,78 %
Nastawnik rozdziału powietrza: 87,50 %
Pokretlo temperatury: 14
Uchwyt dystrybucji: 0
Prędkość wentylatora: 4
Recyrkulacja: Nie aktywny
Predkość pojazdu: 0,0 km/h
Jedno nie dawało mi tylko spokoju. Po około 3 tygodniach od nabicia odkręciłem kapturki zasłaniające miejsca do nabijania klimy ( te wentylki ) Z pod górnego, tego obok zbiorniczka wyrównawczego przy odkręcaniu usłyszałem wyraźny SYK. Dziś po kolejnym miesiącu to samo. Ponadto po odkręceniu kapturek i wentylek od środka były wyraźnie mokre i widać na nich ślady fluorescencyjne.
Czy to możliwe że ta nieszczelność występuje właśnie na zaworku i że to przez to gdy maszyna jest podpięta wykazuje pełną szczelność ?
szczelność zaworków powinni sprawdzać po odpięciu węży. jedź do tych co szczelność sprawdzają azotem i niech ci nabiją ciśnienie odłączą węże i popsikają w zaworki pianką.
Sam sprawdzałem pianką i nie wiele ona pokazała Niby po uruchomieniu klimy jeden bombelek pękł ale później wydawało się już szczelnie.
Jednak skądś to ciśnienie i barwnik pod plastikowym korkiem się biorą.
Najgorsze jest to że czynnik ucieka 3 miesiące więc nieszczelność musi być marginalna :/
jeśli masz taka małą nieszczelność to właśnie po to jest barwnik by to znaleźć, i należy szukać po dwóch tygodniach w ciemnym garażu a nie w następnym roku bo już nic z tego barwnika nie zostanie tam gdzie ucieka.
Ze swoich doświadczeń wiem że czynnik lubi wydostawać się przez plastikowe gniazdo na presostacie. Ja miałem już dwa razy taką przygodę, Facet szuka nieszczelności z latarką nic nie widać, a gazu nie ma. W tej wtyczce masz uszczelkę w środku, może tam się sączy jak u mnie.
Też to sprawdzałem i wydawao mi się że lecą bąbelki z wtyczki, ale niby fafowcy lukali na to w UV i nic nie widać. W piątek auto idzie ostatni raz do zakładu (tam jeszcze nie oddawałem) Jak nie znajdą to sam zabieram się za szukanie.
Mam jednak wrażenie że wyciek jest z teo wentyla bo gdy wczoraj go odkręciłem to znów syknęło i widać było mokre pod kapturkiem