Jakoś nie wydaje mi się aby przepływomierz Magneti Marelli pracował prawidłowo z układem wtryskowym Boscha, a taki mają Alfy. To że silnik pracuje wcale nie świadczy o prawidłowej pracy przepływomierza - hamownia prawdę wam powie...
Printable View
Jakoś nie wydaje mi się aby przepływomierz Magneti Marelli pracował prawidłowo z układem wtryskowym Boscha, a taki mają Alfy. To że silnik pracuje wcale nie świadczy o prawidłowej pracy przepływomierza - hamownia prawdę wam powie...
A co to za dziwne zalozenie ze skoro MM to nie zagra z Boschem? W koncu to Alfa zlecała produkcje MAFa Boschowi wiec jak moze nie znac jego parametrow i charakterystyki?
Wszystkie parametry tego MAFa są identyczne z Boschowskim - to raz.
A dwa to sprawdzilem prace obu MAFów i smiem twierdzic ze ten z MM ma lepszy "czas dostępu" :D
fred
pytanie trochę poza tematem, czy przy całkowicie padniętym przepływomierzu istnieje możliwość zapalania się kontrolki wtryskiwaczy po nagrzaniu silnika i przechodzenia w tryb awaryjny?
Z tego co wiem to TAK (ale ręki obciąć nie dam :mrgreen: )
fred
hmm to bardzo możliwe że po ostatnim czyszczeniu dokonał żywota...
Sprawdziłes na hamowni czy na "sucho"?Cytat:
Napisał Fred
Jak na razie na postoju i na drodze. Program diagnostyczny nie wykazal znaczących róznic ale same testy były szybkie bo nie zalezalo mi na szczegolowych danych a raczej na sprawdzeniu czy MM spisuje sie poprawnie.Cytat:
Napisał Maciek-156
Auto wyhamuje jak juz bedzie w 100% sprawne czyli zapewne na sierpniowym zlocie :)
fred
Pytam, bo jeden z kolegów robił kiedyś test (poparty pomiarami na hamowni) różnych przepływomierzy (między innymi Pierburga i Magneti Marelli) - wyszło że nie umywają się do Boscha
Chyba aż tak daleko nie będe sie zagłębiac jesli chodzi o sprawnosc różnych MAFów bo nie jest mi to potrzebne do niczego :)
Hamownie oczywiscie zrobie ale raczej pod kątem ogólnej sprawnosci auta a nie testow przepływomierzy. Spotkalem sie niestety z opiniami iż MAFy Boscha robione w Ameryce Płd (nie przypomne sobie dokladnie gdzie) - a teraz głownie tam sie je wytwarza, są po prostu duzo gorsze niz te od MM. Tak pod wzgledem pracy jak i żywotnosci.
Oczywiscie są to tylko opinie nie poparte faktami.
Dla mnie liczy sie to ze zaplacilem mniej a mam rownie sprawny i bądz co bądz oryginalny przeplywomierz :idea:
fred
Fred - czy możesz podać numery przepływki MM jaką testujesz ? A najlepiej link do jakiejś karty katalogowej.
A z innej beczki
Czy ty masz w swoim aucie Motronic'a M2.10.4 - ja do diagnostyki mam euroscana + Visa 1.83 - ale jeszcze nie przetestowałem (brak czasu). Z tego co czytałem - to program ten powinien się dobrze komunikować z M2.10.4.