Najwyraźniej wada materiałowa.
Printable View
Skoro robisz ok 2 tys miesięcznie to różnica między dieslem a benzyna wyniesie pewnie ok. 300 zł. Zakwalifikuj ten wydatek w głowie jako podatek od frajdy i bierz TBi. Osobiście mam już dość zimowego i porannego klekotania a skoro cenisz sobie ciszę i kulturę pracy silnika to TBI będzie strzałem w 10. Jeśli jazda benzyną okaże się po pół roku niewypałem to zawsze możesz ponownie użyczyć żonie auta... :)
Robert - z uzyczeniem zonie jest to zdecydowanie dobry pomysl jak TBI zacznie szwankowac. ;)
W takim razie zobaczymy co w Viamocie powiedza w sprawie dostepnosci. Bo niestety 159 coraz mniej jest :(
czy dwumasa w jtdmach jest mocniejsza niz w benzynie tbi ?
Znalezli dla mnie 2 TBI w takim samym wyposazeniu jak mialem ale czarne - musze pomyslec bo jakos nie do konca czarny mi sie podoba w kombi.
Cybelix - a dlaczego chcesz pozbyc sie swojego diesla?
Szewi - pewnie nie jest mocniejsza ale inna i produkowala je pewnie inna firma, ktora chciala na czyms zaoszczedzic. No i zaczelo sie sypac, ludzie maja klopot bo musza do serwisu jezdzic.
Ale zastanawiam sie jak taki poddostawca (jesli wypuszcza bubel) jest w stanie na gwarancji wymienic na nowe i jeszcze przy tym nie zbankrutowac.
W TBI jest 320Nm, czyli tak samo jak 1.9 i niewiele mniej niz 2.0 ;)
Szkoda że te koła się tak sypią. Kiedyś słyszałem opinię, że w benzynowych silnikach jest to element wytrzymalszy, bo nie ma takiego strzału momentu jak w dieslach. I same wibracje napędu są mniejsze. Widać jednak że jest to element wybitnie kosztogenny i chyba tylko dlatego stosowany przez producentów :(