Pomóc nie potrafię, ale muszę Cię zmartwić. Wygląda na to, że nie są to proste sprawy, u mnie w ASO mechanik walczył z wymianą ponad 2 godziny.
pozdrawiam
Bartlomiej "Robal"
AR 159 SW 1.9 16v JTD M-jet 2006
była:
AR145 1.4 TS 1998 (2005-2010)
Printable View
Ile zapłaciłeś, jeśli można wiedzieć?
Witam
Odkopuje temat u mnie pękła sprężyna a nie prowadnica. Doszedłem do jednego aby wyjąć sprężynę należy wcisnąć pedał sprzęga i podważyć (wyjąć) końcówkę sprężyny z prowadnicy to idzie nawet łatwo gorzej z założeniem walczyłem z 2 godz bez skutku. Chyba żeby cokolwiek wywalczyć trzeba wyjąć pedał sprzęgła. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia proszę o podzielenie się... na razie jeżdżę bez sprężyny.
Również dopadł mnie ten problem :/ Na dywaniku zauważyłem ten kwadratowy plastik z dziurką w środku... sprzęgło klika. Ehhh... muszę się z tym zmierzyć.
EDIT:
wrzuciłem filmik na Youtube. Możecie mi powiedzieć, czy to poszła sprężyna, czy prowadnica ? Czy można tę sprężynę w całości wyciągnąć, tak jak zdaje się jeden z użytkowników który tu pisał zrobił ? Ewentualnie jak to zrobić ?
http://www.youtube.com/watch?v=6CNmM44LrnI
Tobie poszła prowadnica ten mały biały (żółty) plastik. Nie wyjmuj sprężyny bo już jej nie założysz... chyba że ktoś wie jak ją założyć bez rozkręcania połowy samochodu. Kup prowadnicę 25zl i spróbuj ją założyć na końcówkę sprężyny lewa strona jak widać na filmiku. Łatwo nie będzie bo sprężyna jest mocno naciągnięta, prowadnica (ten plasticzek) ma w obudowie pedału sprzęgła takie wycięcie które jest szersze z jednej strony aby włożyć prowadnicę w końcówkę sprężyny i wsunąć razem prowadnicę ze sprężyną. Jutro zrobię zdjęcia sprężyny i prowadnicy (choć gdzieś w postach zdjęcie prowadnicy jest).
Wklejam zdjęcia dla potomnych, ostatnie - to w tym wycięciu osadzona jest sprężyna w prowadnicy. Jak założyć całą sprężynę to jak widać nie wiem, bo jeżdżę bez a jak założyć samą prowadnicę to wydaje mi się, że trzeba próbować włożyć prowadnicę na założonej sprężynie
Załącznik 94264Załącznik 94265Załącznik 94266Załącznik 94267
Wczoraj mój mechanik założył mi tą sprężynę, zajęło mu to 20min:) i wreszcie cieszę się z lekko działającego pedału sprzęgła.