Jak przetniesz kabel to będziesz miał dwa końce Jeden koniec przeciętego dajesz do blue drugi koniec przeciętego do blue red Następny przecinasz i dajesz green i green red itd
Printable View
Jak przetniesz kabel to będziesz miał dwa końce Jeden koniec przeciętego dajesz do blue drugi koniec przeciętego do blue red Następny przecinasz i dajesz green i green red itd
Napisałem że musisz dać sygnał z centralnego do modułu Centralny zamek w alfie jest sterowany minusem Musisz poszukać gdzie w momencie zamykania pojawia się -12V Sterownik jest w schowku i tam znajdziesz sygnał lub w złączu drzwi w nogach kierowcy
a wiec tak:
podłączyłem,
Blue sygnał z centralnego na zamkniecie drzwi (masa)
Yellow pusty
Red +12V stałe
Brown +12V stałe
White +12V ze stacyjki
Zworka JP6 w module ustawiona na "-"
Black gdzieś mi umknął i go nie podpiąłem , moduł działał. Na przewodzie wyjściowym, który powinien iść do szyby (blu-red) pojawiło się 12V ale przez nie cała sekundę. Później gdy zauważyłem, ze czarnego nie podpiąłem, poprawiłem swój błąd-podpiąłem czarny do masy, moduł 'pyknął' raz i koniec po zamknięciu drzwi nie pojawiało się napięcie na wyjściu do szyby.. Gdy odłączyłem masę(black) moduł zaczął działać znów, ale tak jak mowie, napięcie pojawiało się tylko na nie całą sekundę... Czy to wystarczy by szyba się zamknęła?
Ale z podpiętą masą pyknął i było napięcie na jakimś czy nie
Jak podpiąłem masę do moduł pyknął raz i nic więcej się nie działo... nie było napięcia na żadnym z wyjść na szyby..
A jakby brązowe zamiast do + wpiąć do - ?
Może dlatego że nie wykrywa żadnego obciążenia Podłącz chociaż jedną szybę ale z podpiętą masą Wystarczy tylko jeden przewód blue red do szyby jak nie będzie efektu to blue i zobaczymy Tylko uchyl szybę żeby widzieć efekt
Jest to opis kolegi ArtuR_1975 który pozwoliłem sobie tu zamieścić
Opis funkcji zamka centralnego Alfa Romeo 156 1.6L 16V 1998r
Zintegrowany sterownik części kontrolnych M40, który zarządza operacjami centralnego zamka.
Bezpośredne napięcie dla sterownika kontrolującego M40 (wyprowadzenie 8 wtyczka B) dostarczane jest bezpośrednio z akumulatora przez linię chronioną przy pomocy puszki dużych bezpieczników J/B2 ( B5 powyżej 2/99 lub B99 od 2/99) oraz bezpiecznik F8 z puszki bezpieczników B1 .; ; wyprowadzenie 13 z wtyczki B stanowiącą odniesienie masy.
Odbiornik dla pilota zdalnego M35 dostaje zasilanie kontrolowane przez zapłon (IINT) z instalacji przez bezpiecznik F1 z puszki bezpieczników B1 i bezpośrednio z akumulatora przez instalację puszki dużych bezpieczników J/B1 ( B5 powyżej 2/99 lub B99 od 2/99) oraz bezpiecznik F10 z puszki bezpieczników B1.
Komendy pochodzące z przednich zamków dla zablokowania (wyprowadzenie 15 wtyczka B) lub dla odblokowania drzwi (wyprowadzenie 16 wtyczka B) ;
Sygnały w pozycji zamkniętych drzwi, pochodzą z czterech sprzężonych silników N50, N51, N55 i N56, kolejno na wyprowadzeniach 2 i 3 z wtyczki B oraz 3 i 7 z wtyczki C.
(Tylko sterowanie pilotem) sygnały od sterowania zdalnego M35 odbiornika od zamykania (wyprowadzenie 6 wtyczka C) lub dla otwierania (wyprowadzenie 15 wtyczka C)
Zgodnie z logiką opisany powyższy sterownik M40 kontroluje zamki: sygnały dla silników przednich drzwi ( N50 i N51 ) oraz tylnych drzwi ( N55 i N56 ) przychodzących z wyprowadzeń 4 i 5 z wtyczki B.Załącznik 63834
i jeszcze coś takiego
zamek centralny dwie masy niebieski zamknij, biały otwórz-wiązka z drzwi,
Podłączyłem tak jak mówiłeś, i nie było reakcji, a gdy podłączyłem blue-red na przewód zamykania szyby i blue na przewód na otwieranie szyby to spalił się bezpiecznik 7,5A i wysiadły szyby klima i nawiewy...
Już zaczynam się powoli denerwować :(