Podziel się ile kosztowały te przyjemności ;)
Printable View
proszę bardzo: 2400 dwumas, 1500 DPF i EGR, 2200 kolektor i 400 aku. Duzo na tyle km? Kolega chce kupic cos pewnego będzie uzytkowal auto na poziomie 7-8kkm rocznie, BTW mówicie, ze nie ma diesli z malymi przebiegami :) ja brałbym diesla, jeżeli benzyna to tylko najbardziej wypasiony motor by faktycznie mieć z niego frajde! Takie jest moje zdanie :)
kupuj i sie nie zastanawiaj!!!! mam 1.9 jtdm w automacie i kulam sie glownie po miescie. na rozgrzanie sie zima potrzebuje ok 5 km wiec to raczej nie problem a co do dpf to po prostu kontroluje go przez fes i raz na kilkaset km wystarczy sie przejechac 35-50 km w trasie i jest po sprawie! nie taki diabel straszny:) tylko trzeba dbac (wymieniac filtry olej na czas a nawet troszke wczesniej, lac dobre paliwo) i poswiecic troszke wiecej uwagi niz benzynie (dpf)
Nie patrz czy to diesel czy benzyna. Jak auto jest zadbane i w dobrym stanie technicznym, potwierdzonym i pewnym to bierz.
Mam Belle 1,5 roku, jezdze do pracy dziennie 7 km w jedna strone... Jeszcze nie mialem problemow z DPF, wiadomo jakies szybkie trasy sie zalicza, ale sporadycznie... Bella sie szybciej nagrzewa niz Opel Corsa B diesel 1.7, ktroy mialem jakis czas temu do roboty.....
Robię 12-13 tyś km rocznie, miałem 1.9 JTD, mam od dwóch dni 2.4 JTD :), jestem bardzo zadowolony.Bierz diesla i dbaj a będziesz zadowolony.
Masz do wyboru takie opcje:
- silnik benzynowy 1.8 140KM - dla kogoś, kto absolutnie nie ma żadnych wymagań dot. dynamiki samochodu
- silnik 1.9 JTS - 160 KM - odczuwalnie lepszy niż 1.8, średnie spalanie na poziomie 9.5/100, jeszcze łapie się w niski próg akcyzy (3.1%) - więc można utrafić coś z importu w sensownej cenie
- 2.2 JTS - tutaj swoje zrobi stawka akcyzy (18.6%) i zakup tej benzyny jest dużym wyzwaniem - dobrze utrzymane modele są droższe, niż 1.9 JTDm 150KM, podaż znikoma. Zużycie paliwa - ok. 10.5/100.
- 1.75TBi - bardzo dobra dynamika, jednakże silnik o charakterze pracy bardzo zbliżony do 2.0 JTDm - bardzo nisko granica obrotów max. - w okolicy 5500 obr/min. Spalanie - realnie ok. 12/100 średnio.
- 3.2 V6 - dla właścicieli stacji benzynowych - przy krótkich dystansach 20/100 niewyjęte. Nie czuć 260KM, zdecydowanie lepsze wrażenie robi 2.4 JTDm po chiptuningu.
I tak gwoli porównania do "odradzanego diesla" - 2.0 JTDm 170KM - średnie spalanie ok. 8/100, potencjał tuningowy w okolicach 200-220 KM - w zależności od modelu różnie to się udaje. Wtedy masz jednostkę, która oprócz brzmienia niczym nie ustępuje na drodze silnikowi 1.75 TBi, zadowalając się zużyciem paliwa o 4 litry mniejszym - i potencjalnie mając takie same szanse na awarie - tu i tu jest turbina, tu i tu jest dwumasówka, tu i tu jest wtrysk bezpośredni, itp. Z 2.2 JTS-em nie ma czego porównywać - tuningowany 2.0 JTDm zjada go na śniadanie.
I nie ma się co łudzić, że diesel na krótkich odcinkach będzie palił tyle co benzynowy - to jest oczywista bzdura. NA tych samych odcinkach silnik benzynowy spali 20-40% więcej paliwa, niż jednostka wysokoprężna.
Chciałbym sprostować spalanie dotyczące silnika 2.2 JTS...Przejechałem swoją bellą już 10 000 KM i średnie spalanie wychodzi 9.1 l/100KM ( 70 % miasto / 30 trasy ). Nie katuje swojej 159 na zasadzie " na każdym biegu do czerwonego pola ", ale gdzie trzeba to przycisnę.
A co do 1,9 JTS. To przy przewadze miasta 10,5 to realna wartość. W trasie, jak na razie udało mi się zejść do 7,8 ale to męczenie kota. Realnie przy dynamicznej jeżdzie 8,5 - sama trasa
Niestety 159 jak i Brera/Spider cierpi z powodu masy budy. Fiat probowal odzyskac pieniadze utopione na wspolnym projekcie z GM na platfroma do klasy premium (AR 166 i podobne). Widac to na osiagach z silnikow, gdzie 1.9 JTDm w budzie 156 wyrywal kostki z bruku tego juz nie ma w 159. Do tego 3.2 od GM jest takie sobie, nie ma co porownywac z 3.0/3.2 od AR (ostatnia AR z tym motorem to Gtv).
Przez 4 lata ujezdzalem Gtv, auto swietnie prowadzi sie w zakretach, nie ma przerosnietej masy. Brera i 159 przy Gtv 2.0TS to dupowozy, niezaleznie jaki silnik wezmiesz. Teraz mam 159 z 1.9 JTDm ... fajnie, lepsze niz Insignia czy Saab 9.3 (te i podobne czesto ujezdzam jako sluzbowe) ale nie ma juz tej frajdy co Gtv.
Pozdrawiam
KL