a co ma EGR do klap wirowych??Tylko tyle ze bedzie mniej syfu jak go nie bedzie
Printable View
a co ma EGR do klap wirowych??Tylko tyle ze bedzie mniej syfu jak go nie bedzie
A w Warszawie lub Lublinie? Jest jakiś polecany zakład przez forumowiczów który usynołby klapy? Wogule czy to jest prosta "operacja" i czy w miarę rozsądny i kumaty mechanik by sobie z tym poradził?
Z tego co mi wiadomo do 2.4 pozmianowego nie bylo. Sam juz wymienialem w ASO i dostalem dokladnie taki sam. Zreszta jaka roznica. W 1.9 pozmianowe sa niby gorsze niz przedzmianowe.
Właśnie przy plastikowych się urywają i wpadają do komory... przy aluminiowych po prostu przestają działać (zawieszają się- silnik muli na niskich lub wysokich obrotach).
Uważam, że osoby, które wymieniają kolektory na plastikowe są naprawdę optymistami... no ale nikomu nie można niczego kazać.
Robiłem już remont silnika w 147 16v z 2008 roku, urwało klapy na 2 i 3 cylindrze, tłoki do wyrzucenia, głowica do poważnego remontu, klapy wywaliłem, były metalowe.
W 159 2.4 usuwałem dwukrotnie, w obu zdejmowałem głowice i były slady obecnosci klap w komorach spalania. Tylko tyle ze w jednym przypadku ktoś wymienił sam kolektor i sprzedal auto dalej... następnie trafiło do mnie na fuche.