a fizyki to kolega się uczył ?Cytat:
Napisał 75andrew155
bo to podstawa że wraz z wzrostem temperatury wzrasta ciśnienie i odwrotnie wraz z ciśnieniem podnosi sie temperatura
Printable View
a fizyki to kolega się uczył ?Cytat:
Napisał 75andrew155
bo to podstawa że wraz z wzrostem temperatury wzrasta ciśnienie i odwrotnie wraz z ciśnieniem podnosi sie temperatura
nie zagalopowałem się bo jeśli pojawia się teza:Cytat:
Napisał piotriix
to ty się zagalopowałeś bo nie można generalizować że w alfie jest tak a w innym markach inaczej bo w róznych modelach alfy było inaczej i jak wejdzie jakiś niedoświadczony czytelnik i przeczyta coś takiego to zostanie wprowadzony w błąd i tyle.Cytat:
Napisał piotriix
najlepiej to wyjaśnił:
a wracając jeszcze do tego korka na zbiorniczku to on nie reguluje cisnienia tylko jest zaworem upustwym w razie zagotowania płynu i radykalnego zwiększenia ciśnienia w układzie - zabezpieczając go przed rozszczelnieniem. Ale też nie zawsze się aktywuje bo może się ciecz podgotować i będziemy słyszeć bulgotanie a zawór będzie zamknięty a po przekroczeniu wartości krytycznej wystrzeli i upuści ciśnieniaCytat:
Napisał Siafal89
Prawda
Wraz ze spadkiem temp cisnienie maleje a korek nie jest do jego regulacji tylko jest zaworem bezpieczenstwa
Z reszta na wiekszosci korkow wybite jest przy jakim cisnieniu puszcza Oznaczone jest to rowniez kolorem korka dlatego tak wazne jest aby montowac korki zawsze tego samego koloru co byly oryginalnie
no własnie znam taki przypadek gdzie gość chciał zaoszczędzić i kupił jakąś podrubę nie wiadomego pochodzenia
efektem był rozerwany wąż gumowy
oj kolego kultura to ty nie grzeszysz .temat dotyczyl 156 v6 i takiej odpowiedzi user oczekiwal i taka otrzymal .ty natomiast wprowadzales go w blad opierajac sie na wiedzy jaka masz ze 166. malo tego pouczasz mnie ,ze ja kolege zle informuje.a bylo dokladnie na odwrot..ps.chyba ze masz problemy ze zrozumieniem tekstow pisanych,to w takim razie jestes usprawiedliwiony
Ty kolego naucz się logicznego myślenia bo to nie jest najmocniejsza twoja strona . Dobrze że napisałeś że wentylator służy do schłodzenia płynu bo pewnie bym nie wiedział :lol: . Skoro w V6 wentylator zatrzymuje się wraz z przękręceniem kluczyka to nie wiem dlaczego jeszcze nie wystrzelił mi płyn z przegrzania . Powinieneś dośtać ostrzeżenie za pisanie posta pod postem :evil:Cytat:
Napisał blackalfa166
ja mam 156 ts i po wyłączeniu silnika wentylator nie pracuje
piotriix, co ty bredzisz ???????? stwierdzeniem że w ALFIE ROMEO wentylator staje a w INNYCH MARKACH jest inaczej wrzuciłeś wszystko do jednego wora. Wiem czego dotyczył temat ale ty chyba nie wiesz że czytelników forum jest wielu. I tych zarejestrowanych i niezarejestrowanych posiadających 156 i posiadających 166 i inne modele alfy. Więc twój tekst : tak w alfie jest kluczyk na zero to i wentylator stop.oczywiscie sa marki gdzie wentylator mimo wylaczenia kluczyka pracuje jest zupelnie nieprecyzyjny. nic bym nie miał do tego tekstu gdybyś napisał :
tak w alfie 156 2,5V6 jest kluczyk na zero to i wentylator stop.oczywiscie są inne modele alfy i inne marki gdzie wentylator mimo wylaczenia kluczyka pracuje
taka teza jest prawidłowo postawiona - wyjasnia pytającemu wątpliwości a postronnych nie wprowadza w błąd
i nie obrażaj mnie
co cię tak uraziło w mojej wypowiedzi że masz prawo wrzucać swoje docinki ??
i nastepny ... a ciebie co tak uraziło ? moje zapytanie o lekcje fizyki ? wyluzuj się i weź sobie coś na wstrzymanie jak nie możesz powstrzymac emocji i nie umiesz rozmawiać na luzie.Cytat:
Napisał 75andrew155
bo jest tak uklad chłodzenia zaprojektowany że nie potrzeba mu chłodzenia po wylączeniu - prosteCytat:
Napisał 75andrew155
To samo napisałem dużo wcześniej bo chyba dla Ciebie nie jest to proste .Ty sam nie wiesz co piszesz i czego lub kogo sie czepnąć i piszesz raz tak a drugim razem inaczej .Cytat:
bo jest tak uklad chłodzenia zaprojektowany że nie potrzeba mu chłodzenia po wylączeniu - proste
Panowie spokojniej. Ja Tylko chciałem zaznaczyć że nie zawsze tak jest bo wcześniej miałem fiata uno nowego z salonu i tam naklejki nie było a mimo to wentylator chodził po wyłączeniu silnika, czasem nawet włączał się gdy już zamknąłem samochód. Poza tym to nie wiem czy miałem dobrą panią od fizyki i mechaniki ale po zgaszeniu silnika temp. w układzie chłodzenia może się podnieś (gasisz silnik jest ok 9o'C a po włączeniu samego zapłonu aby wskaźnik temp. zadziałał np. za minutę temp. potrafi być nawet w granicach 100'C)Cytat:
Napisał blackalfa166