fotochromatyczne lusterko jak dla mnie super sprawa, nienawidzę jak mnie z tyłu ktoś oślepia "domowymi xenonami" :)
dodatkowy must have to dodatkowa grzałka (w dieslu) dopiero jak jej nie mam w służbowym aucie to doceniam fakt jej posiadania :)
Printable View
fotochromatyczne lusterko jak dla mnie super sprawa, nienawidzę jak mnie z tyłu ktoś oślepia "domowymi xenonami" :)
dodatkowy must have to dodatkowa grzałka (w dieslu) dopiero jak jej nie mam w służbowym aucie to doceniam fakt jej posiadania :)
Akurat ten automat kocham i nienawidzę jednocześnie - gdyby była możliwość regulacji czułości, kochał bym bardziej.
2.0 JTDM wypada srednio - po porostu brakuje tych koni, duzo sie czyta o potencjale tego silnika i mozliwosciach tuningowych do 235 itp, prawda jest taka ze modujac jednostke 1.9 objedziesz 2.0, a 2.0 napotyka na bariere tuningowa (nie jest banalnie tam wgrac program, dodatkowo te 235 koni do osiagniecia to w wielu przypadkach mit).
Rozmawialem na jednym ze spotow z wloascicielem nowej 2.0, ktory wczesniej jezdzil 1.9 zrobionym przez cinka zdecydowanie opisywal ze lepsza 1.9 po chipie.
2.0 sie broni tym ze ma mniejsza wage oraz nowszy osprzet, w ktorym nie masz problemow z kolektorem itp pierdol ktore trapia starsze jednostki. O awaryjnosci 2.0 w zasadzie sie nie slyszy, czyli to dobrze, ale silnik jest najmlodszy wiec musi jeszcze troche czasu uplynac by byly wieksze doswiadczenia.
2.4 bez specjalnej napinki podciagniesz na 240 koni. Jak szukasz wrazen to bierz najmocniejszego dizla, aczkolwiek tutaj tez fajerwerkow jakis ogromnych nie ma, bo masa zjada Ci te 30 koni na starcie ...:) PLus to brak efektu traktora i ladna praca przy wkrecaniu na obroty tejjednostki.
Dodatkowo silnik 2.4 (jesli to ma jakies znaczenie dla Ciebie) zdobyl nagrode 5 miejsce wsrod 10 najlepszych silnikow ON i beznynowych wg wrzesniowego MOtoru - wsrod zalet wymieniono: dobry stosunek mocy do spalania, zadowalajaca trwalosc, bezproblemowy dostep do czesci no i zaskakujace stwierdenie na koniec "159" 2.4 jtdm to potwierdzenie, ze alfa romeo najlepsza jest z dieslem"
Sam bixenon to raczej dodatek - fakt jak wlaczysz dlugie to daja mega ostrym swiatlem po podniesieniu sie soczewki w xenonie, jesli dodatkowo sie wymieni zwykle zarowki dlugie doswietlajace na cos typu blue ultra itp to narawde swiecac dlugimi widzisz wszystko jak na dloni, ale poza tym to nic wiecej nie daje, no bo jak czesto uzywa sie dlugich?
Jesli ktos czesto robi trasy noca po pustych drogach itp wtedy moze docenic fakt posiadania lamp bixenonowych.
Dla mnie xenon fabryczny daje olbrzymia roznice swiecenia w stosunku do zwyklego swiatla. Jest po porstu jasno i chocby z tego faktu warto rozwazyc wersje z xenonem (kazdy xenon fabryczny w 159 to jednoczesnie tez bixenon).
CO do przyciemnionych szyb to zalezy jak bardzo je przyciemnisz, ja nie narzekam, choc wiadomo w nocy widocznosc do tylu gorsza.
Szewi między 1.9 a 2.0 jest jeszcze taka różnica że 2.0 ma lepszą skrzynię, chodzi o kulturę pracy. W 1.9 nie mogę jeździć na wyłączonym radiu bo słyszę wszystko co dzieje się w skrzyni przy zmianie biegów. Nie dlatego że ze skrzynią coś złego się dzieje po prostu TTTM. Ze względu na skrzynię to szukałbym 2.0, a nie 1.9 lub ewentualnie 2.4.
@Szewi - nie łapię twojej wypowiedzi na temat ksenonów - długie dają naprawdę fajnie i to jest spory plus (oczywiście jeszcze kwestia tego jak często się ich używa). Światła mijania dają fajniejszą barwę i zwyczajnie oczy się mniej męczą. Jak już pisałem - dodatek jest fajny, chciał bym mieć w kolejnym samochodzie, ale nie jest to warunek konieczny dla mnie. W przypadku 159 takie lampy występują dość rzadko, więc kupując samochód używany nie ma się co za bardzo nimi kierować.
A, nie wiem czy wszystkie wersje to mają - regulacja kierownicy w 2 płaszczyznach to dla mnie też już konieczność, ale to akurat może być cecha osobnicza, bo trochę długie nogi mam i jak pedały są odpowiednio daleko, to kierownicę trzeba wyciągnąć na max.
Produkt moich cojones wyprodukował już dostatecznie dużo, a 4d przymarzające do skóry - dziękuję. 159 to coś co feministki nazywają symbolem fallicznym i chociaż im to generalnie wszystko się kojarzy z męskimi gonadami, to akurat w tym przypadku mają trochę słuszności :)
przednia + boczne mają miec przepuszczalność min 75%.
Problem w tym że czysta biała szyba ma coś koło tego :) - dlatego dodatkowe przyciemnianie praktycznie nie wchodzi w grę.
piotrpo ok troche zagmatwalem: chodzilo mi o to ze bixenon nie wystepuje w 159 jako opcja, czyli kazdy reflektor xenonowy ma tez bixenon. O ile bixenon przy dlugich sprawdza sie sporadycznie z racji sporadycznego korzystanie z tych swiatel (ok jest jasniej) o tyle roznica miedzy standardowymi swiatlami a xenonami jest kolosalna.
to blad, ja tez myslalem podobnie, ale prawda jest taka, ze skore jest latwiej utrzymac w czystosci, rozne farfocle sie jej nie imaja, auto wg mnie wyglada lepiej i schludniej ze skora, podgrzewanie w zimie tez fajnie daje, skora tez jest bardziej trwala niz wykonczenia materialowe. Pdgrzewanie mozesz sobie ustawic na 1 stopien tak ze cojones nie ucierpia, za to prostata lubi cieplo - jak juz zchodzimy na meskie tematy ;)