autoland- dałem za nią 15zł i spełnia swoje zadanie. nakładana gorliwie przez godzinę i kilku warstwowo spełnia swoje zadanie :)
przepraszam za OT, drift-r priv jak masz jeszcze pytania :>
Printable View
Jester, nie krępujcie się, piszcie tutaj, takie info też każdemu się może przydać :P
Ja też używałem niewidzialnej wycieraczki, kiedyś bodajże Nigrin, a ostatnio Autoland. Dają radę, przy 80-90 km/h w ogóle nie trzeba wycieraczek włączać przy jakichś nie za wielkich opadach.
Nie gorąca tylko ciepła woda. Moja mama robi tak od dłuższego czasu i z lakierem i uszczelką się nic nie robi. Nawet jak wychodzi z pracy to wcześniej przygotowuje sobie wodę, polewa szybę ściąga ściągaczką i odjeżdża a inni skrobią.
No to jak mamy zezwolenie autora tematu....
Ja używam też właśnie autolandu:
Załącznik 73181
Ale u mnie żeby krople uciekały efektywnie muszę mieć przynajmniej 100km/h. Jak nakładałeś kilka warstw? Z tego co czytałem trzeba nanosić małe ilości i dokładnie wypolerować żeby była skuteczna ale u mnie szału nie ma mimo że włożyłem sporo pracy w polerowanie.
w moim przypadku: szyba umyta 2x clin'em do szyb (jeździł w bagażniku), wytarta do sucha, potem odtłuszczenie szyby denaturatem i do sucha- tu nada się ręcznik papierowy. potem psikam 'wycieraczkę' na szybę i wcieram kolistymi ruchami ścierką z mf (twarda do szyb,np z biedronki --> https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...YSDdRPt7J8Pd8w , szyba matowieje wiec psikam znów, rozcieram, znów, rozcieram :D na wszelki wypadek jeszcze raz psikam aż uznam, że jest rozprowadzona wszędzie (pracuje najpierw z 1 połową szyby). potem druga mf poleruję do momentu gdy szyba nie zrobi się przejrzysta. to trwa i wymaga użycia siły. potem to samo z drugiej strony z tym, że zachodzę na 1 połówkę by mieć pewność, że nie zostawię 'suchej' szyby :)
są lepsze preparaty niż ten, który używam. ostatnio rain-x był w promocji w selgrosie i leclercu a niby działa lepiej niż autoland. z tego co szukałem to najskuteczniejszy jest aquapeel- ze usa :D na YT jest filmik gdzie przyrównują go to rain-x'a i po 5 miesiącach nawet aquapeel działa w świetle pracy wycieraczek a rain-x już nie jedynie odpycha wodę gdzie wycieraczki nie dochodzą- polecam filmik, jest test na mini cooperze.
należy dobrze wypolerować szybę gdyż wieczorem jest straszna mgła a wycieraczki te mechaniczne przy każdym ruchu powodują smużenie i kiepsko z widocznością. to jest minus- smużenie, jest wszechobecne gdy się ruszy piórami ale np. u mnie znika za 2-4sek. :)
Dla wyszukiwaczy - aquapel ;)
Ja od zawsze używałem odmrażacza k2 w "viki b" nigdy nic sie nie działo a super sie sprawdzał psikałem ściągałem wycieraczkami i potem delikatnie znów nanosiłem auto stało po 11 h na mrozie. Czasem było tyle lodu że az w szoku byłem
Nie było mnie tu na forum sporo czasu ale jak czytam jaką skrobaczkę polecacie to najlepiej sobie w łeb szczelić. A ja mam pytanie jaki papier toaletowy używacie bo nie wiem który rysze tyłek a który go poleruje. Pozdrawiam wszystkich kumatych i nie napędzających pustych i bezsesownych postów. :)