-
no taką odpowiedź to ja rozumię. wyłożone jak chłopu na miedzy.
ta wtyczka "E" na pierwszym obrazku to gniazdo diagnostyczne w nowszych modelach. u nas są te wtyczki 3 pinowe. i dobrze że dałeś te obrazki bo teraz wiem że takie wtyczki u mnie są. ten wykaz w pdfie to ja mam - tam nie ma mojego modelu, ale skoro są u mnie takie wtyczki tzn. że kompa da się podłączyć.
jeszcze 2 pytanka:
1. na drugim obrazku jest taki czerwony pin oznaczony gwiazdką i literami "B+". czy ten pin trzeba podłączyć do plusa akumulatora? no tak by wynikało - ty u siebie podłączyłeś czy zostawiłeś nie podłączony?
2. dlaczego kupiłeś akurat ten euroscan a nie jakiś inny? co zdecydowało o wyborze?
pytam bo na allegro są również inne i to po 125 zł a twój kosztował jak napisałeś 249zł.
3. czy możesz przysłać na maila ten program visa 1.83 do "oblukania" albo linka na stronę skąd mozna pobrać?
-
Wiec juz pisze ;]
B+ i jak widac na obrazku wyzej jest pokazane i napisane ze musi byc prad z ako bo z ECU nie wychodzi, podobna sytuacja jest np w Fiatach (wkoncu rodzina) a do dzialania interfejsu jest potrzebny prad ;]. Wybralem ten interfejs bo wtedy nie yblo tanszych i nie jestem wstanie Ci powiedziec czy tamte tez dzialaja. Sprzedawcow bylo do wyboru 2, jeden mial ponad 400 komentarzy a drugi chyba 64 i wybralem tego co mial mniej z racji ze do niego byl podany nr telefonu i bylo mozna sie z nim dogadac a po 2 do interfejsu dawal 5 metrow kabla i nie musialem sie meczyc z ktorkimi ;] Mysle ze Twoja da sie tez podlaczyc bo koles mowil ze moze nie byc w programie oznaczen z jakiegos auta ale zdiagnozowac sie je da.
Link do programu jest np tu:
http://www.autosoft.pl/euro.zip
-
Tu wrzuciłem rara z materiałami o euroskanie które udało mi się ściągnąć z sieci:
Klik
-
no to teraz jasno jak pod słońcem. super dzięki za linki do programów - teraz to i ja porządzę. to jest profesjonalne podejście do tematu.
popatrzyłem w schematy instalacji od modeli 1,7. gniazdo diagnostyczne mają wszyskie 1,7 z wyjątkiem pierwszej wersji jetronica - tzn. nie sprawdziłem do końca tego jetronica.
-
Na liście niema 33 1.7 16v która jest sterowana motronicem ML 4.1 ale jest za to 75 1,6 1,8 2,0 która jest sterowana tym samym sterownikiem hipotetycznie można założyć ze i z 33 tez powinno to działać jestem ciekaw czy tak jest w rzeczywistości.
-
Witam wszystkich Alfacholikow :D Razem z bratem posiadamy Alfe 33 1.7 16v . Mielismy zamiar podlaczyc ja pod euroscan visa 1.83 i zobaczyc czy sie da zdiagnozowac opierajac sie na innym modelu samochodu z motronic ML4.1 . Jezeli ktos juz probowal i ma jakies rezultaty prosil bym o podzielenie sie ta wiedza :) Euroscan mamy juz ponad pol roku ale ostatni test na spalanie zmusil nas do sprawdzenia dlaczego tak sie dzieje. Spalanie jest w granicach 30 litrow na 100 km. Przejechalismy na 3 litrach z karnisterka :D okolo 10 km w miescie i znowu zabraklo paliwa :D Po dzisiejszych testach napisze co udalo sie nam odczytac. Pozdrawiam.