Niebieskawy dymek raczej nie jak i paliwem ze spalin nie czuć, lecz bynajmniej na zimnym silniku trochę kopci.
W tym tygodniu się biorę to dam znać co i jak
Printable View
Niebieskawy dymek raczej nie jak i paliwem ze spalin nie czuć, lecz bynajmniej na zimnym silniku trochę kopci.
W tym tygodniu się biorę to dam znać co i jak
Witam po długiej przerwie, olej wymieniony, ale pare kursów a to do warsztatu a to tu, łącznie może z 30-40km, olej z powrotem nabiera benzyny, dopiero co dzisiaj odebrałem od mechanika, sprawdzone zostało: Sonda lambda ( działa prawidłowo, płynnie, mieszanka też prawidłowa), wtryskiwacze oraz czujnik ciśnienia paliwa ( tez bez zarzutów, prócz tego, że w jednym została wymieniona uszczeleczka, z powodu której mikro drobiny paliwa wydostawały się na zewnątrz), czujnik temperatury (działa prawidłowo).....
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
PS: Ogólnie co do wtryskiwaczy można mieć wątpliwości, opisze: pierwsze dwa kręcenia sikało coś ala ze strzykawki , natomiast 3 raz już rozpylało, mgiełka to nie była, ale z tego co czytałem nikt dokładnie nie wie jak powinno wyglądać. Najważniejsze, ze wszystkie 4 pracują równomiernie, więc raczej z nimi problemu niema
Czyli ewidentnie masz zbyt bogatą mieszankę.
- - - Updated - - -
Czyli może wina leży po stronie jednak wtryskiwaczy.
hmm już sam nie wiem co robić a nie chce wyrzucac kasy w bloto, jak mowilem mechanik stwierdzil prawidlowa mieszanke, a co do wtryskiwaczy jedyne wyjscie to ich regeneracja
I mechanik twierdzi, że sikanie jak ze strzykawki, to normalny objaw?
Prawidłowe wtryskiwanie paliwa wygląda mniej więcej tak:
Pierwsze zakręcenie po zapłonie - wszystkie wtryski rozpylają jednocześnie mgiełkę (nie sikanie ze strzykawki) i później kolejno rozpylanie paliwa przez wtryski wg kolejności zapłonu.
I tak to działa.
To że pracuja równomiernie - to nie jest potwierdzeniem, że wtryski są sprawne. Równomiernośc ich pracy jest skutkiem impilsu elektrycznego, który dostają.
Skoro nadal paliwo dostaje się do oleju - ja postawiłbym na wtryski.
Z tego co piszesz, nie sprawdziłeś nadal cewek - choć jak pisałem, stawiam na wtryskiwacze.
Ewidentna wina leży po stronie wtryskiwaczy które powinny rozpylacz benzynę a nie ją kroplić czyli sikać.
- - - Updated - - -
Ewidentna wina leży po stronie wtryskiwaczy które powinny rozpylacz benzynę a nie ją kroplić czyli sikać.
- - - Updated - - -
Szczerze mówiąc kroplenie częściej zdarza się w dieslach a nie w benzynie,bardzo dziwna usterka.
witam,
jeśli wtryskiwacze ok to wina prawdopodobnie może leżeć po stronie regulatora ciśnienia paliwa. Jeśli membrana jest peknięta to będzie zasysać paliwo do kolektora dolotowego przez wężyk z którym regulator jest połaczony. Normalnie wraz ze zmianą ciśnienia w układzie dolotowym poprzez memranę zmienia się delikatnie ciśnienie paliwa w układzie. Paliwo przez uszkodzoną membranę zaciagane jest dosłownie do kolektora i niespalony nadmiar miesza się z olejem, wzrasta spalanie paliwa i ponosi się poziom oleju w misce. Miałem to w swoim boxerku po wymianie regulatora objawy ustąpiły. Pasuje wymienić też skażony benzyną olej aby nie zatrzeć delikatnego boxera.
Wróciłem dopiero od mechanika i powiem tak. Na miejscu był jego znajomy, który ma taki sam problem ( też mu w porze zimowej przybywa w misce olejowej), lecz nic z nim nie robi, stwierdził, że boxer tak ma w zimno i do tego krótkie dystanse. Ostatnio przejechałem się około 100km poza miastem i nie było problemów, spalanie ok 9/100, oleju też nie przybyło. Ostatecznie oddałem wtryskiwacze na sprawdzenie facetowi który tym się zajmuje, ale jako że wzrokowo nie widać różnicy po miedzy wtryskiwaczami, żaden nie leje to może maja racje i do tego samochód ma swoje lata
PS: po tej trasie 100km, zrobiłem jeszcze 5 kursów po mieście po ok 5km, w tym czasie do miski przybyło jakieś 5-6mm benzyny/oleju, dlatego też wtryski moim zdaniem odpadają jako że nie widać lania wzrokowo, jest ładna mgeiłka, ale na wszelki wypadek oddałem to będę wiedział na 100%
Czyli bardzo nielubi przejażdzek na krótkich odcinkach!
- - - Updated - - -
Pasuje jej tylko klimat w którym została wyprodukowana ciepły i suchy.
- - - Updated - - -
A tak naprawdę nie wiem co Ci mam jeszcze doradzić.