To nie lepiej zamiast 200 konnego silnika zakupić auto w najsłabszej wersji silnikowej?
Możesz zawsze wykręcić turbinę :D Ale nie ma to najmniejszego sensu, bo turbina działa w ten sposób, nie "odzyskuje" moc z wytworzonych już spalin
Printable View
To nie lepiej zamiast 200 konnego silnika zakupić auto w najsłabszej wersji silnikowej?
Możesz zawsze wykręcić turbinę :D Ale nie ma to najmniejszego sensu, bo turbina działa w ten sposób, nie "odzyskuje" moc z wytworzonych już spalin
Dzięki za odpowiedzi, a jest ktoś kto kiedykolwiek próbował takiej nietypowej zabawy? Lub ktoś kto ma firmę chipującą i ma z tym doświadczenie?
napisz do Cinka- on zajmuje się podnoszeniem mocy, może wyjątkowo obniżyć też będzie chciał :P z tego co wiem, wiedzę ma ogromną. Wczoraj widzałem nawet efekty jego pracy na drodze :D
Jeżeli chciałbym oszczędzać to bardziej bym się skupił na kosztach serwisów poszczególnych rodzajów napędów. Nigdy nie miałem jottedeka, ale może są wersje z lepszymi, bardziej wytrzymałymi wtryskami, bez dwuwasy, bez filtra cząstek stałych... Bo te 0,5 litra na setkę aż tak dużego znaczenia nie robi (chyba że dużo jeździsz) a czasem jak usłyszysz cenę jakiejś części to aż ręce opadają...
No ale niech się wypowiedzą właściciele JTD.
Nasz misiek komputerowo średnio pali ok 7,5l/100 km, a na autostradzie, na tempomacie przy 150 km/h (z GPS-a) komp nie chce zejść poniżej 12l. Strach pomyśleć co się musi dziać przy 200 :) Przy takich prędkościach jestem przekonany że mocniejsze auto spali mniej.Cytat:
Ale z drugiej strony jak będzie jeżdził po autostradach to nawet mocny diesel nie powinien palić dużo przecież to są idealne warunki do jazdy.
W Alfie 159 nie ma innych Diesli niż JTD, czemu też ciężko się też dziwić, bo to jedne z najlepszych i najtrwalszych silników w tej klasie pojemności. Wersja bez dwumasy, DPFu etc? To chyba tylko pozostaje Golf SDi ;P
Co do samej jazdy po autostradzie to mi starsza siostra, AR 156 przy 4 osobach na pokładzie, pełnym kufrze i jeździe na tempomacie w okolicach 150km/h spala ok 7l ON/100km. Silnik 2,4JTD CF3 150KM
Kolejny! Ehhhhh...Cytat:
To chyba tylko pozostaje Golf SDi
Niestety, motoryzacja zmuszona poniekąd też przez ekologię poszła w takim kierunku, że współczesne Diesle bez dwumasy, turbodoładowania, DPFu, EGRów i innych ustrojstw nie mają prawa bytu.
W najmocniejszych JTD zamontowane są CHYBA jakieś delikatniejsze wtryski.
Ja mam podkręconą alfę u Cinka i wywalony DPF.
Miałem to robione 2 lata temu więc jazdy trochę już zrobiłem. Powiem tak, jeśli miałbym to zrobić jeszcze raz to jeszcze raz bym to zrobił :))
Auto na trasie przy normalnej jeździe pali 5-5,5 litra. Przy mocno dynamicznej max 6,5 a przy emeryckiej nawet poniżej 5;/100km.
Silnik 1,9jtdm 150KM - zrobiony na 188KM i 406NM jak w podpisie