Miałem kupic 1.9 jtdm....miałem...sie przejechałem i nie kupiłem. AR 156 moja trzecia z 2.4 !...only 2.4!
Printable View
Miałem kupic 1.9 jtdm....miałem...sie przejechałem i nie kupiłem. AR 156 moja trzecia z 2.4 !...only 2.4!
Panowie orjętujecie się od którego roku zaczęły wychodzić silniki 2,4 jtd w najmocniejszej wersji czyli 150 konnej? Chodzi mi o AR 166
Najmocniejsze wersje 2,4 to 175, 200 i 210KMCytat:
Napisał b-ski
Ale mi nie chodzi o jtdm tylko o jtd a o ile wiem to one były w wersjach 136, 140 i 150km
No ale chodzi o date produkcji a nie pierwszej rejestracji. Na wikipedii pisze ze zakonczono w 2005 roku. ALe nie wazny w sumie nie o to chodzi w tym topicu. PozdroCytat:
Napisał Korczu
Hmmm.. Ale nie chce np zeby bylo tak jak w silniku 1.4 t.s Wysilona konstrukcja, wiecej pali a osiagi wcale nie rewelacyjne mimo tych stu km. Z 1.9 jtdm jest to samo? Czy wg Was jest to najkorzystniejsze rozwiazanie miedzy ekonomia a moca? Porownojac do 8v i 2.4 jtd?Cytat:
1.9 8v - mniej wysilona jednostka, mniej pali , większa trwałość, słabsze osiągi oczywiście
1.9 16v - wysilona konstrukcja, więcej pali , dobre osiągi
2.4 - ciężar i jeszcze raz ciężar, zawiecha ma co robić, wyższa kultura pracy, duży moment obrotowy
co kto woli
1,9 JTDM 16v wcale nie jest wysilony, a w stosunku do każdego 2,4 8v jest lżejszy co sprawia że nie ma kłopotów z prowadzeniem i amortyzatorami przedniego zawieszenia - pomijam juz fakt że bije 2,4 8v pod względem osiągów
Maciek ale obiektywnie czyli najlepszy wg Ciebei z tych 3 propozycji jest 1.9 jtdm?
Powiem tak 1,9 16v ma odpowiednią moc do nadwozia alfy (można ja bez obaw wirusować nawet do 180KM). Nie jest zbyt ciężki co niestety w przypadku 2,4 JTD już się odczuwa. W stosunku do 8v jest mniej kłopotliwy w obsłudze (np. hydrauliczna regulacja luzów zaworów, elektroniczny EGR). Więcej pali - ale moc nie bierze się z powietrza. I jeszcze jedno ciężko znaleźć sprawny technicznie egzemplarz - ludzie niechętnie się ich pozbywają
No ale w 1.4 t.s tez wieksza moc niby a pali jak smok, a nie czuc tych 103km. Dlaczego ciezko znalezc sprawny egzemplarz? Pisales zeby zwrac uwage tylko na turbineCytat:
Napisał Maciek-156