u mnie było to 18mm, na allegro są również 20mm, miałem zerwany gwint 18, nagwintowałem właśnie pod 20 i jest git
Printable View
Ja u siebie również mam zerwany gwint w misce. Czyli zdecydowanie miska jest słabsza od korka! Korek mam wkręcony ale wcześniej został owinięty białą taśmą do uszczelniania rur:) Puki co wszystko jest OK. Przydało by się miskę prze gwintować na większy korek, ale do tego dobrze jest ściągnąć miskę, aby jakieś opiłki nie nawpadały do środka.. Z powodu takiego ryzyka zdecydowałem się właśnie na samą taśmę i puki co jest ok:)
Średnicy korka nie pamiętam, ale kolega Fred się nieco myli, co do gwintu. Właśnie o to chodzi, że gwint nie jest stożkowy i dlatego potrzebna jest podkładka miedziana do uszczelnienia korka. W przypadku korków (gwintów) stożkowych podkładek się nie stosuje. Takie korki są np. w skrzyni biegów.
U mnie też korek jest prosty (nie stożkowy) i ma podkładkę.
Mam jeszcze jedną ciekawostkę, dotyczącą tego że przy każdej wymianie oleju powinno wymieniać się też oryginalną podkładkę uszczelniającą pod korkiem. A to dlatego, że oryginalna podkładka jest wewnątrz pusta i po jednorazowym dociśnięciu zmienia swój kształt, nie pozwalając jednocześnie na właściwe dopasowanie elementów przy ponownym jej użyciu a co za tym idzie, będzie ciekło spod korka spustowego. Dotyczy to silnika 2.0 16V. Nie wiem jak jest w innych.
Witajcie, sledze ten temat bo sam jestem przed wymiana oleju i mam przy okazji pytania:
Jaki klucz jest potrzebny do odkrecenia korka spustu oleju z silnika w 2,0 TS?
Czy mam sobie zakupic nowy korek? (uszczelka na pewno bedzie kupiona)
Ja w 1,6 TS mam korek na imbus 8mm. Pamiętaj, że to musi być mocny, krótki imbus wkładany do klucza nasadowego, bo taki z hipermarketu chiński nie poradzi.
Mam dwa patenty na to
1. Wywiercic dziurę w korku malym wiertłem (ostrożnie ) spuścić olej. W miejscu dziury nagwintowac i wkręcic nową śrubę.
2. Nawiercic otwór w korku dokładnie spuścić olej i zakleić dziure klejem do aluminium (dwie warstwy). Gdy będziesz znowu wymieniał olej po prostu wywiercisz dziure w tym kleju i podobnie ja zatkasz.
Z tych dwoch opcji ta pierwsza jest szybsza.
I wpadł mi do głowy jeszcze jeden patent. Jeżdzić od mechanika do mechanika i udać durnia który chce wymienić olej. Któremuś pewnie się uda (tylko trzeba dobrze zagadać- dobra ściema to połowa sukcesu) Pozdrawiam
Ale kolega alfisto pyta o klucz bo chce odkręcić korek, więc może niech spróbuje to zrobić. Jeśli korka nie uda się odkręcić to wtedy można stosować inne metody.
Przyszedł czas na wymianę oleju i jest mały problem. Zauważyłem, że korek jest lekko obrobiony i coś mi się wydaję, że nie będzie się chciał odkręcić. Wie ktoś z Was jaki jest rozmiar klucza torx do korka? Byleby go odkręcić to się na nowy wymieni:D
Może Wam pomogę, mam taki swój sposób na gwintowanie miski bez zdejmowania, uprzednio spuszczam oczywiście olej, potem podstawiam dość szerokie naczynie pod miskę, odpowiedni gwintownik w rękę, druga osoba leje spuszczony olej stopniowo w silnik aby równo wyciekał przez otwór spustowy a ja w tym czasie gwintuję, brudna robota ale wszystkie opiłki wymywane są na zewnątrz dodatkowo gwintownik smarowany oliwą idzie ładnie.