Zadbany 2.0TS konsumuje 10L w mieście.Cytat:
Napisał chmielo
Printable View
Zadbany 2.0TS konsumuje 10L w mieście.Cytat:
Napisał chmielo
Ja jeżdżę w cyklu wybitnie mieszanym.
Do pracy mam (tam i z powrotem) jakieś 60km, z czego praktycznie połowa to trasa a reszta miasto i to nieźle zakorkowane.
ICS pokazuje pomiędzy 10,5 a 13,0 w zależności czy na trasie spotkam kilka korków (często się zdarza) czy nie....
I mam wrażenie, że zbytnio się nie myli bo robię na zbiorniku jakieś 600 - 650km.
Wrocław oszczędna [normalna ] jazda zatankowana pod korek . po 100km. ten sam dystrybutor wlał 10,1 :!: sam bym nie uwierzył gdybym tego nie zobaczył,alfa 164 3,012v.
Jak się domyślam jazda w środku nocy i wcześnie rano.Cytat:
Wrocław oszczędna [normalna ] jazda zatankowana pod korek . po 100km. ten sam dystrybutor wlał 10,1
166 3.0 V6 automat, w mieście pali 20l gazu, a na trasie 11. Jazda po miescie spokojna, na trasie do 100km/h
Ja posiadam alfe 166 2,4 JTD 140 spalanie w mieście wychodzi koło 8-9 ale na trasie przy ok 110-120 płynnej jazdy zszedem najniżej do 5,2 l/ 100 km średnia z trasy Dąbrowa Górnicza Gizycko 540 km ( prędkości do 140 km) 5,6/ 10 km . Z tegoco widac 3.0 v6 ma apetyt wiec albo zasobny portfel i More Fun albo Auto Gaz and Fun. pozdrawiam wszystkich :)
spalanie 36 L , widac że w szczycie, w duzym korku, w godzine widać że przejchane 9 km, więc korku takie spalanie to nic dziwnego.
z gazem w podłodze , bez korków, napewno 36 by nie wyszło.
166 2.5V6 automat
Dynamiczna jazda po mieście (Poznań) razem z korkami: 17,5 - 18,0 litrów gazu (średnia z kilku miesięcy)
Poważniejszych tras jeszcze nie robiłem, ale wstępnie wychodzi koło 14,0 (jazda dynamiczna z wyprzedzaniem) - oczywiście piszę o gazie. Spalanie benzyny jest ok. 10-15% niższe.
W sumie jestem zadowolony, biorąc pod uwagę wagę auta, moc i przyjemność z jazdy :)
Bardzo mnie zaskoczyły wyniki 3.0V6 12V z modeli 164, ale potwierdza to starą zasadę: silniki z 2 zaworami/cylinder zawsze paliły sporo mniej niż z 4zaworami/cylinder...
Pozdrawiam,
~tomaz
trasa poznań - wybrzeże (300km) full załadowany: 12,5 gazu :)
Ja jestem szczesliwym posiadaczem 166 2,4 JTD 136 KM i leje jej tyle ile chce spalic. W miescie rzadko sie zdarza zeby mi spalila mniej jak 10l/100 km. W trasie minimum co osiagnalem i to zima z wylaczonym kompresorem klimy to 6,4l/100 km na trasie Rzeszow - Warszawa - Rzeszow. Dodam ze taka podroz to zero przyjemnosci z jazdy. Przy normalnej mojej jezdzie spalanie srednie z trasy to ok. 7,5 - 8,5 l / 100 km.
ja mam 166 2.4 JTD 136 Km najmniejsze moje spalane jakie potrafilem osiagnac na odcinku 30 km to 4,8l srednia 66 km z ics jak dam rade to dodam fotki nastepnie moje srednie spalanie ze spokojnej jazdy to 5.4 l miasto zalezy jak kiedy i gdzie od 7 do 10 jesli sie wkur.....iam i deptam malenstwu trasa np krakow zakopane zima to 6.7 l w lecie jeszcze nie sprawdzalem srednie spalanie od pazdziernika do dzis to 7. 5 l okolo 25 tys km a najwieksze jakie zdolalem osiagnac to 13 l jazda jedynie na 1,2 ,3 biegu na full obroty miasto pozdrawiam a dodam iz autko nie ma wymienionego jeszcze filtra powietrza jedynie paliwowy