-
Witam a nie jest tak ze maja tylko inne korby lub tloki?? Mam glowice 1.8 i 2.0 i wysokoscia sa takie same tu sie zgodze ale inne bloki.wyzsze? Mam wyciagniete korbyy z tlokami z 2.0 ale nie mam z 1.8[moze ktos ma to porownamy]2.0 l ma skoku 90mm a 1.8 ma 80mm,przy tej samej srednicy
-
mam tłoki z korbami od 1.8 na wierzchu wiec mogę pomierzyć, trzeba by jeszcze pomierzyć wykorbienia na wale.
-
ok rzuc fotke jak mierzyles,niestety walu nie mam z 2.0
-
Ja mam wał więc mogę sprawdzić, ale na 100% blok z 2.0 jest wyższy niż w 1.7 i 1.8, wynika to właśnie z dłuższego o 1cm skoku, potwierdza to Eper pokazując ten sam numer dla 1.7, 1.8 a dla 2.0 już jest inny.
Rafał, weź no zmierz swój blok od miski do czapy:) Mam teraz 2.0 rozbabrany więc go zmierzę i będzie porównanie.
-
I tu się zgodzę z Grzybkiem, blok musi być wyższy ;) Dla mnie to rozwiązuje całą zagadkę
-
Witam czyzby robili taki manewr z jednym blokiem wyzszym??Koszty,mocowania do ramy?srednica cylindrow 1.7L ma 83.40 a 1.8 i 2.0 ma 84.00!!! Prosze jednak o pomiar jestem uparty i dociekliwy.A moze zrodla roznie podaja,Pozdrawiam
-
musi być wyższy bo w 1.7-1.8 nacisk na przednia oś to 950kg a w 2.0 965kg.
dopiero za tydzień będę przy silniku to wtedy wszystko pomierzę.
-
Zauważ jednak że średnica cylindra w ogóle nie wpływa na wysokość bloku silnika, a skok tłoka już tak. Zmierzymy, ale każdy kto siedzi jakiś czas w temacie 8V Ci to potwierdzi. 1.7 i 1.8 różnią się tulejami cylindrowymi, 1.8 ma takie same jak 2.0 ale w tym drugim są one wyżej osadzone od osi wału przez dłuższy skok więc automatycznie 'podnosi' się blok.