Trochę to dziwne ale alfa jest moim pierwszym autem w którym trzeba co roku coś robić w zawiasie :)
Printable View
Trochę to dziwne ale alfa jest moim pierwszym autem w którym trzeba co roku coś robić w zawiasie :)
jak się robi po jednym to tak jest :P
Oto chodzi, że nie po jednym :) Jedna większa dziura (ale nie taka żeby coś urwać czy wygiąć) = remont zawiasu dziwna sprawa, w mondeo mk3 które użytkuje również, zawieszenie jest też sztywne, auto prowadzi się bardzo fajnie, a zawias nie ruszany 4 lata i nie wykazuje oznak zużycia, oj coś ci inżynierowie z fiata naknocili równo przy 156 :)
U mnie historia podobna, tyle że moja lewa przednia strona zaliczyła kilka poważnych krytyków ze strony kochanych polskich dziur, studzienek, wyrw drogowych itd, trzy takie ŁUP,,sy i juz coś zaczeło skrzypieć, no i mam.
Tym bardziej gdy po przymrozkach i śniegu wyszło kilka oderwanych fragmentów jezdni, dostała Alfaka kilka razy.... ech .... nie prędko to się u nas zmieni żeby były drogi jak należy.
Pytanie na jakich elementach bazowałeś?? Może mega zestawy za 500 z groszami z allegro to tak jest że co jedna większa dziura i zawias do roboty. Alfy to nie jedyne auta w których zawieszenie jest słabym punktem, Grupa VAG gdzie stosuje się wielo wachaczowe zawieszenie też nie popisuje się trwałością
Czy uważasz, że moog czy TRW to złe firmy ? Raczej nie, w innych autach montując części moog, delphi, sidem mamy świadomość, że zamontowaliśmy bardzo dobrej jakości zamiennik w alfie już tak różowo nie jest, w grupie VAG może zawias nie popisuje się trwałością, ale nie jest tak słabo jak w przypadku alfy, audi A4 w rodzinie 5 lat nie robione zawieszenie przez ten czas zrobione ponad 80 tys. słyszałem, że w alfie jest to również do zrobienia ale ja jakoś tego sobie nie mogę wyobrazić. Kupując alfę wiedziałem, że zawias jest delikatny, ale żeby aż tak.
Nie wiem na czym jeździcie ale jeśli na tym co tutaj inni typu obniżone zawieszki na 17calach w zimie to nie ma się co dziwić.Wiadomo że drogi wołają o pomstę do nieba.Generalnie lekarstwo jest niejednoznaczne lecz jak masz 15tki stal + normalna zawiecha + "umiejętna" jazda po naszych drogach = długa żywotność zawiechy ;)Jednakże zgodzić się niestety trzeba ,iż konstruktorzy nie popisali się przy projektowaniu zawiasu w alfach.