Ja miałem z przewodem, zersztą sam zobacz bo zrobiłem zdjęcie całego zestawu jak wymieniałem.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...e-dscn2285.jpg
Printable View
Ja miałem z przewodem, zersztą sam zobacz bo zrobiłem zdjęcie całego zestawu jak wymieniałem.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...e-dscn2285.jpg
Panowie, zastanawiam sie, czy moje sprzeglo przypadkiem tez sie juz nie konczy.
Objawy sa nastepujace: przy mocnym przyspieszaniu z niskich obrotow (2-2,5 tys) na V i VI biegu obroty na sekunde - dwie skacza o jakies 100 - 150 obrotow, po czym maleja i rosna juz w normalnym tempie.
Cos takiego dzieje sie na okolo 5 na 10 przypadkow.
Sprzegla bierze normalnie (nie wysoko), pedal ma normalny luz. Samochod nie ma i nigdy nie mial chipa.
Okolo 5 tys km temu wymieniany byl plyn hamulcowy. Wydaje mi sie, ze od tego czasu sprzegla bierze minimalnie nizej.
Samochod ma 111 tys pewnego przebiegu. Pierwszy wlasciciel (moj kumpel z pracy, raczej spokojny kierowca) zrobim 72 tys (glownie trasy), reszte przejechalem ja (tez bez zadnego katowania, 50% miasto, 50% trasa). Wydaje mi sie, ze przebieg jest zbyt niski, jak na zuzycie sprzegla, ale cos ewidentnie sie z nim dzieje.
Doradzcie prosze, co najlepiej zrobic w takiej sytuacji. Czy mozna jakos sprawdzic stan sprzegla/docisku bez jego rozbierania?
Jak auto jeździło głównie po dużym mieście jakim jest Poznań to pewnie nastało się w korkach. A w korku po 100 razy dziennie sprzęgło-jedynka-sprzęgło i tak w kółko. Jak samochód robi głownie trasy to sprzęgło wytrzyma dużo więcej. Moja Alfa też z Poznania, kupiona od pierwszego właściciela z przebiegiem 81tyś. Przy 105tyś. sprzęgło zaczęło się ślizgać.
Zastanawiam się czy nie jest przypadkiem tak że sprzęgło(wysprzęglik) jest połączony z obwodem hamulcowym - używa tego samego płynu? Czy wtedy niestaranne odpowietrzenie po wymianie płynu hamulcowego mogło by być przyczyną niewłaściwego działania sprzęgła? Nie znam się na tym dokładnie, więc czekaj aż wypowie się jakaś "mądra głowa" z tego tematu.
No to byloby jakies wyjasnienie i dlatego o tym plynie napisalem. Chociaz typowych objawow zlego odpowietrzenia nie mam i z tego, co czytalem ewentulnie skutkuje ono slabym wysprzeglaniem, a nie rozsprzeglaniem.
Moze ktos przerabial ten temat i moze cos poradzic? Przyznam, ze perspektywa wymiany sprzegla i pewnie od razu duwmasu i wysprzeglika nieco mnie zdolowala :/
Układ h-cowy nie ma nic wspólnego z układem wysprzęglania. Są to dwa różne obwody.
Witam
Dla zainteresowanych polecam filmik który nakręciłem przy wymianie sprzęgła
http://www.youtube.com/watch?v=9vqk3Pm9wxM
oraz inne filmy dotyczące napraw. Może się przydadzą.
Wszystko można znaleźć w dziale zrób to sam
Pozdrawiam
Bylem sprawdzic sprzeglo w ASO i stwierdzili, ze zarowno samo sprzeglo, jak i dwumas sa ok. Mozliwe, ze zaczyna sie konczyc, ale jak sprawdzali wszytstko dzialalo poprawnie i ich zdaniem nie ma sensu teraz nic ruszac, bo jedynym sposobem, zeby sie upewnic jest wymontowanie sprzegla.
Wracajac z serwisu celowo kilka razy probowalem sprowokowac uslizg i nic, wiec juz sam nie wiem. Fakt, bywam na punkcie Belli przewrazliwiony, ale przewidzen raczej nie mialem. Musze to dalej obserwowac i tyle.
Przy okazji zapytalem w ASO o ceny. Samo sprzeglo z wymiana okolo 2,5 tys. Z dwumasem okolo 4 tys, wiec jak bede to musial zrobic to raczej nie u nich ;)