Też tak przewidywałam ale z Twojego opisu wyglądało na dużo poważniejszą usterkę!
Printable View
Też tak przewidywałam ale z Twojego opisu wyglądało na dużo poważniejszą usterkę!
To ja tu o lejącym wtrysku, słabej kompresji, a tu po prostu zwykłe świece były przyczyną, które wykluczyłeś na samym początku :D
Hmmm , jako już użytkownik dłuższy TD, powiem CI tak , że hmmmm dziwne jest to że padły nagle 3 świece - wydaje mi się że coś pochrzaniłeś , dam sobie łba uciąć że pzy mrozach padnięcie 1 wyklucza już odpalenie ( jakbyś miał zwykłego diesla bez turbiny to by chwycił bez problemu bo ma większy stopień sprężenia ) .
Ale nie wazne ,mogło być ze padły dwie i pi..da .
Jak świece wymieniłeć to chwyć do akumulatora , jak zrobią się białe na końcówce po jakies 8 sekundach to jest dobra .
a na przyszłośc , dam Ci dobrą radę Silnik Twój ma już swoje na przebiegu , przydałoby się przeczyscić wtryski a raczej je zregenerować ( odczujesz róznicę ) doradził bym jeszcze regulację zaworów ( spadnie zużycie spalania ) ,
A teraz mala anegdota , nie wiem jakim jesteś alfaholikiem , ale jak lubisz się bawić przy Alfie to zrób sobie takie cudeńko że minus z akumulatora a plus podepnij z listwy która jest na świecach - chodzi o podłączenie świetlnej diody i teraz tak :
jak coś takiego masz to odpalasz jak ona zgaśnie czyli około 900W nie będzie CI obciążało silnika na starcie - sprawdzone przez wiele lat ;)
Jak masz jakieś pytanie to napisz ;)
Na koniec napisz jakie świece dałeś ? te ze stożkiem na końcu czy bez ?
Bo czasami w sklepie potrafią dać inne ;p
http://allegro.pl/swiece-zarowe-bosc...090749059.html takie swiece.Kupowane przez znajomego.Wymienilem dzisiaj po pracy i powiem wam.ze odpalila moja kochana! znajomy mowi ze rowno chodzi i ladnie,ze nawet na ten wiek czysty silnik :D.
Wracajac do tematu padly 3 swiece,4 byla dobra(ta polozona blizej paska).Nie wiem jakim cudem odpalilem Sprawdzałem sposobem o akumulator na rozgrzanie te stare i nowe dla pewnosci.
Jeśli silnik odpalił na jednej świecy w czasie mrozów to musi być w bardzo dobrej kondycji tylko pogratulować!
Dziekuje wszystkim zainteresowanym,ludziom dobrego serca za konwersacje.Pozdrawiam!!!
Ta , dalej wierzcie w Cuda , że TD przy takiej temperaturze zapalił na jednej czy tam dwóch świecach :)
Wybacz , ale nie jestem laikiem i nie ciskajcie ciemnoty!
TD prędzej zapali na mrozach niż TDI lub JTD ale każdy może wyrazić na forum swoje zdanie po to ono istnieje.
No to teraz Pojechałaś :) z tym
Może Ci chodziło odnośnie D do TD :P
Bo , hmmmm na pewno nie o wtrysk pośredni do bezpośredniego :)
Dziaru ten silnik odpali na jednej sprawnej świecy potwierdzone a nawet bez ale trzeba długo hehłać (szkoda akusia oraz rozrusznika) jak masz zajechany silnik to nawet brak jednej świecy potrafi być uciążliwy jezdze dieslem tego typu od 6 lat i nie miałem problemu z odpaleniem dopóki ropa nie zamarzła... kiepskie paliwo ... jak chcesz sie troche dowiedzieć o możliwościach twojego silnika zapraszam na PW jak tanim kosztem zrobić tunning diesla , chodzi tu o TD co wg niektórych niemożliwe lub nieopłacalne to jest najlepszy silnik jaki można było wsadzić do samochodu tani ekonomiczny z możliwością rozwoju....