-
Witam. Mam bardzo poważny problem, spowodowany moim niedopatrzeniem. Otóz chciałem dzisiaj zdjąć pasek wielorowkowy i odrazu zaglądnąć pod pokrywe rozrządu, czy nie ma gdzieś przecieków i kurcze odkręcałem śruby i przypadkowo odkręciłem jedną m14, bo wydawalo mi sie ze trzyma osłone. Jak sie okazało byla to sruba od napinacza.... i teraz nie wiem co robić, czy mogę to naciągnąć w takim przypadku, czy jest konieczne ustawianie rozrzadu ? :(
-
Jeżeli nie masz pewności, że koła rozrządu i wał się nie ruszyły to trzeba ustawić rozrząd na nowo.
-
Jeśli chodzi to czy sie ruszyły to mam 100% pewność ze nie. Bo auto cały czas stoi na luzie na ręcznym, nic nie kręciłem, ani nie dotykałem więcej. No ale podobno przy ustawianiu rozrządu najpierw się napina, a potem dociąga kołem na wałku rozrządu, wiec mnie to martwi ze trzeba ustawić na nowo
-
Jeżeli masz pewność, że po całkowitym poluzowaniu napinacza nie nastąpiło przestawienie paska choćby o 1 ząbek to możesz śmiało napiąć go z powrotem do właściwego położenia. Potem pokręć (RĘCZNIE KLUCZEM) silnikiem 2 pełne obroty dla sprawdzenia, czy mimo wszystko nie ma jakiejś kolizji. Dla pewności odłącz akumulator, aby nie nastąpiło jakieś przypadkowe uruchomienie rozrusznika, do czasu zakończenia naprawy.
-
Ok. Tak konkretnej odpowiedzi potrzebowałem. Dzięki wielkie
-
Czy ktos mi moze powiedziec po co luzuje sie te kola?
Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka
-
A potem żale, że mechanik coś źle zrobił. Jak czuje się na siłach, to niech robi samodzielnie.