może i jest na forum, nie wiem. Ja znalazłem ogłoszenie na facebooku (na profilu klubowym)
Printable View
może i jest na forum, nie wiem. Ja znalazłem ogłoszenie na facebooku (na profilu klubowym)
Da się w pracy mamy zestawy które mają zasięg 16 do 20 kilometrów, wszystko jest kupowane nowe i idzie do speca, on tam coś lutuje, reguluje itd. anteny maja 150 centymetrów też coś w nich jest modzone.
Co do ruskich to znam gościa który ma CB lampowe z Kamaza- jak kończył pracę to sobie zabrał na pamiątkę i tylko przekłada z auta do auta, zasięg ma kosmiczny, nie chciało mi się wierzyć, ale kiedyś w linii prostej do gościa mieliśmy 27 kilometrów i zakłóceń prawie nie było
Co zaproponujecie do 800- 900 zyli z anteną, wymagania są takie, mają być dobre filtry, i najlepiej żeby w kabinie była tylko gruszka, wczęśniej pisałem o Lafayette Venus, ale ktoś mi wczoraj gadał że filtry nie za tęgie, ale coś takiego
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._cb_300_a.html
wystawilem na giełdę.
jak będziesz zainteresowany to dawaj na pw a do ceny na pewno sie dogadamy :)
Witam!!
Mam radio Yosan 120 + AS Sirio 100. Ostatnio coś mi się stało że radio strasznie słabo odbiera - ostatnio jechałem w trasie i nikogo nie słyszałem. Jak ustawię czułość na max i blokadę szumów na minimum to szum słychać. Dzisiaj sprawdzaliśmy z kumplem i jak samochody stały obok siebie to wszystko było idealnie słychać (ja jego słyszałem i on mnie). Ale jak zapytałem gdzie mnie słychać to mi nikt nie odpowiedział, jemu dwóch gości odpowiedziało więc mnie na dalsze odległości nie słychać. Co to może być, radio się rozstroiło?? Czy grucha ma jakiś wpływ na to bo ostatnio ją parę razy zdejmowałem i przyczepiałem.
ustaw swr. i tyle. do 1,5 max.
tj. współczynnik fali stojącej.
musisz mieć swr miarkę. prosta czynność. pamiętaj o właściwym umiejscowieniu anteny.
gdybyś był w mojej okolicy, to ustawię ci to jak trzeba
Sugerujesz że koledze nagle się antena rozstroiła ?
Nie przestawiłeś modulacji AM/FM ? :)
A którędy masz kabel poprowadzony - u mnie niestety od zamykania klapy trochę się przetarła izolacja i stykała z masą.
Objawy takie same - po porządnym zaizolowaniu nie ma już po tym śladu.
A nie macie zakłóceń w radiach?Ja mam prezydenta i śmiga aż miło dopóki nie załączę radia wtedy głośniki samochodowe robią za zestaw głośnomówiący cb i się wtedy zaczyna orkiestra wszelakich zakłóceń i nie pomagają żadne dodatkowe filtry zakłóceń ani osobne źródło zasilania macie jakieś pomysły?