A'propos tej migającej kontrolki. ja spotkałem się z opinią że przy silnikach MJ nie trzeba czekać aż zgaśnie kontrolka tylko od razu odpalać. Co wy na to :shock:
Printable View
A'propos tej migającej kontrolki. ja spotkałem się z opinią że przy silnikach MJ nie trzeba czekać aż zgaśnie kontrolka tylko od razu odpalać. Co wy na to :shock:
Nie wiem o jaką migającą kontrolkę biega? , ale czy to MJ , JTD ,HDi , i inne wynalazki zawsze trzeba odpalać po zgaśnięciu 'spiralki' od świec, takie są prawa diesla.
to ja bym chciał odnowić temat...mianowicie po przekręceniu kluczyka kontrolka od nagrzewania świec gaśnie po około 2 sekundach ale gdy odpale silnik to ona się zapala znowu i świeci około 10 sekund.co wy na to???
Świeci ciągle to masz coś nie tak z automatem grzania świec, jeśli mruga to świeca spalona
tak,mruga ale tylko przez okolo 10 sek.nie raz nawet krucej i gaśnie...ale wczoraj zauważyłem że przed odpaleniem silnika przeczekam aż wszystkie kontrolki zgasną i dopiero odpalam to wtedy kontrolka świec nie zaświeci się...czy to znaczy że trzeba przed odpaleniem aż tyle czekać???
Bogusch13, jeśli czekasz, aż migająca kontrolka zgaśnie i dopiero wtedy odpalasz (a migać może raz dłużej raz krócej) to i tak oznacza ni mniej ni więcej, że masz świece do wymiany (najlepiej od razu cały komplet). Nieważne czy ta kontrolka miga przed odpaleniem, czy po odpaleniu. Sam przerabiałem ten temat... A jeśli zapala się (świeci światłem ciągłym) po odpaleniu, to pewnie jest tak, jak pisał Maciek-156, coś nie teges z automatem do grzania świec.Cytat:
Napisał bogusch13
Boże jaki chaos, moderator jest na wolnym??. Ludzie jeżeli ta kontrolka miga, przed, po, w trakcie, przedtem, czy później to zawsze macie zjeba.. coś z układem grzania, którąś świece spaloną, bądź sterownik grzania powiedział pa pa. ZAWSZE.!!!!!!
Chce odnowić temat bo mam następujący problem. właśnie wymieniłem sterownik grzania świec na nowy i po przekręceniu kluczyka kontrolka odrazu gaśnie. Co to może być?? A sterownik wymieniłem bo mechanik stwierdził ze jest popsuty. Proszę o szybką odpowiedz.
Od razu czy po 1-2s?
może po 1sekundzie, można powiedzieć że od razu i nie ma różnicy czy silnik jest zimny czy nagrzany. Właśnie siedziałem przy niej ponad godzinę i sprawdziłem do sterownika prąd dochodzi, świece grzeją, ale do świec prąd nie dochodzi. A gdzie jest bezpiecznik odpowiedzialny za grzanie świec może to on?