Przejrzałbym ustawienie rozrządu, bo te strzały są niepokojace
Printable View
Przejrzałbym ustawienie rozrządu, bo te strzały są niepokojace
to juz którys z kolei temat o tym co dolega mojej alfie , podobne objawy zimna szarpie a przy pełnym dodaniu gazu strzela w kolektor i nie ma mocy do 2500 obr.
przepływki zmieniałem codziennie na inną, nawet na takąna której inna alfa smigała bez problemów.
zmieniłem sondy na uzywanąz innej ten sam problem komputer wskazywał błąd "maf" nie wiem czy dobrze napisane przynajmniej tak mi podał komputerowiec .sledzac jeden z tematów pisali "alfisci "o nieszczelnym dolocie , mój dolot w tym momencie jest szczzelny i nadal wystepują w/w objawy.jakies 2 tygodnie temu wymieniałem gumki zaworowe , uszczelke pod głowicąi pare innych pierdół + oczywiscie nowy kpl. rozrzad .rozbierając to zauwazyłem ze rozrzad był przestawiony o 2 zeby , i tak myslalem ze to były powody strzałów do dolotu .po złozeniu silnika i poskładaaniu rozrzadu strzały w kolektor nie ustąpiły :/ w czym lezy przyczyna ?
dodam jeszcze ze po sprawdzeniu szczelnosci dolotu załozyłem przepływke z demontażu na której inna alfa normalnie chodziła , sonda sprawna potwierdxził to elektryk
Jak strzela w kolektor to musi być coś z zapłonem albo zalewa paliwem. Dobrze ustawiony rozrząd, prawidłowo spięty zapłon i wtryskiwacze które nie leją nie powinny powodować strzałów w kolektor, samo zamulanie silnika bez strzałów i spadek mocy przepisałbym przepływce
przy naprawie głowicy wymieniłem równiez wtryski na inne , co prawda uzywane z demontarzu
koledzy nie tylko wy macie problem na zimnym silniku po odpaleniu u mnie dzieje sie to samo :(
A masz LPG?. A ECU jakie?
Miałem również takie objawy na zimnym silniku:
- brak mocy do 3000 obrotów,
- szarpanie,
- strzelanie (chyba bardziej w wydech niż dolot)
- czuć było, że samochód nie spala całego paliwa, które dostaje
Sprawę rozwiązała wymiana przepływomierza na oryginał Boscha i filtra powietrza.
mam lpg i wymienione świece takze powinno byc ok ale nie jest