na 90% jest to łożysko oporowe...nic groźnego się nie dzieje, jak sobie hałasuje. Wymień przy okazji zmiany sprzęgła.
na 90% jest to łożysko oporowe...nic groźnego się nie dzieje, jak sobie hałasuje. Wymień przy okazji zmiany sprzęgła.
W 159 1.9 16v 150KM mam denerwującą przypadłość. Mianowicie na włączonym silniku na luzie przy puszczeniu sprzęgła rozlega się cichutki stuk, jakby coś waliło metal-metal. Dzieje się to za każdym razem, słyszalne jest przy otwartej szybie.
Również przy zmianie biegów stuka - najgorzej na zmianie 1-2, przy 2-3 i 3-4 znacznie mniej, przy 4-5 i 5-6 nie jest słyszalne. Jak widać zleży do obciążenia. Conieco czytam i najczęściej powtarzające się diagnozy to luz na kielichu półosi albo rozsypujące się łożysko wałka w skrzyni. Czy ktoś próbował z tym walczyć albo naprawił dolegliwość?
Rzeczy wykluczone na 100% to dwumas/sprzęgło/łożysko docisku - było wymieniane.
Mam ten sam problem. Te same objawy, najgorzej że w czwartek umówiony jestem na wymianę dumasy/sprzęgła. U mnie dodatkowo jest problem z wbiciem 1.
Nie sądzę by to było łożysko, jeżeli tak to podczas jazdy dawałoby znak a nie tylko przy zmianie biegu.
Też to mam, wymieniałem poduszki skrzyni biegów ale nic nie dało - więc temat otwarty, pomysłów już brak.
Mam inne auto, ale..
Objeździłam juz wszystkie warsztaty u siebie z tym stukaniem, które opisujecie. Diagnoz co nie miara oczywiście. Od przekładni do stabilizatora. Dwie osoby jednak powiedziały to samo - ponoć to lewy łacznik stabilizatora, choć na pierwszy rzut oka jest w porządku, bo nie ma luzu przy sprawdzaniu bez szarpaka. Zamówiłam obydwa. Wymienię, może pomoże.
Gdyby to było zawieszenie - objawiałoby się stukaniem tylko w czasie jazdy i to niekoniecznie podczas zmiany biegów. Gdyby to były poduszki - ok, przy zmianie biegów, ale nie stukałoby na luzie przy puszczeniu sprzęgła.
Szukam informacji co to za skrzynia tu siedzi, gdzieś czytałem że oplowskie M32/M40. Jeśli tak to stuka na 90% właśnie luźne łożysko stożkowe wałka głównego.
Mechanizm różnicowy. Skrzynie od GM. Tyle w temacie.
Znalazłem taki temat:
forum.vectraklub.pl/index.php/topic/170898-wymiana-lozyska-w-skrzyni-m32/
W dobrym warsztacie robią takie rzeczy ? Jutro odstawiam samochód do warsztatu, powiem im od razu żeby to sprawdzili.
Odebrałem dzisiaj samochód. Wymieniono sprzęgło, dwumasę, łożysko i uszczelnienie wału. Stuki jak były tak są nadal. Bez rozbiórki skrzyni albo jej całkowitej wymiany się nie obędzie.