-
Czyli warto probowac :)
Pytanie na jak dlugo to wystarczy. Raportuj co jakis czas :)
Pytanko, czy po wlaniu specyfiku do paliwa czas wypalania sie skraca, czy to jest kwestia tylko obnizenia temperatury? W skrocie- czy daje to jakies oszczednosci, czy "tylko" lepiej wypala?
-
No i miałem kolejne wypalanie DPF. Już drugie od czyszczenia a to dane odczytanie po powrocie czyli 50km po wypalaniu.
Temperatura katalizatora wstępnego: 131,76 °C
Temperatura filtra cząstek stałych: 122,66 °C
Czujnik różnicy ciśnień: 7 mBar
Stan filtra cząstek: Nie zatkany
Zatkanie filtra cząstek stałych: 20,89 %
Postęp regeneracji: 0,000 %
Stan regeneracji wymuszonej: Nie aktywny
Przebieg przy ostatniej wymianie DPF: 198550 km
Przebieg przy ostatniej regeneracji: 51,1 km
Średnia odległość ostatnich 5 regeneracji: 523 km
Średni czas trwania ostatnich 5 regeneracji: 629 s
Średnia temp. podczas ostatnich 5 regeneracji: 625,06 °C
Czujnik różnicy ciśnień na nie zapalonym pokazuje mi 3mBar
-
i jak tam aktualne poczynania ? pytam bo miałem nieszczelność na kolektorze i myślałem że po usunięciu usterki zacznie wypalać trochę rzadziej a ten tak jak do tej pory.
-
jakby cos to mam profesjonalna chemię TUNAP i chetnie komuś odstapie bo nikt nie chce u mnie tego robic
warto zanotowac ,ze jeśli nie zmieni się stylu jazdy to do roku czasu problem wróci
-
A czy teraz doradzicie jakieś nowe środki czy dalej używacie wszystkiego tego samego? Ja to i tak jeżdżę do serwisu regeneracji dpf fap w Łodzi, bo i tak filtr się zapycha, nawet jak używam tych środków, ale w sumie to jeszcze za mało wiem na ten temat, by wiedziec jak powinno to działać.
-
Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu wiec ten wydaje się najbardziej odpowiedni. Miałem z rok temu problem z DPF (się zapchał) został przeze mnie umyty i problem znikł. Komputerowo tylko nie zaznaczyłem wymiany DPF i w sumie od tego momentu DPF (nawet nie zapchany do 70% ) regularnie wypala sie w graniach 250 km po miescie, trasa natomiast po 350 km. Czytałem na forum, że należalo w kompie zaznaczyć wymiane DPF by to poprawiło sytuacje. I teraz moje pytanie: czy mozna to zrobic teraz? Czy trzeba czekac na wypalenie DPF i po procesie zjechac, ustawic komputerowo nowego dpf. Czy mozna to przestawic w kazdym momencie ?