-
Na obecnej i poprzedniej 147 2.0 TS, przy jeździe jedynie w mieście (głównie centrum), praktycznie nigdy nie schodziłem poniżej 13/100. Na drodze szybkiego ruchu, przy spokojnej jeździe (5 bieg i 100-110 na liczniku), schodzi mi spalanie nawet do 6,5/100.
-
ale masz selespeda...napisz jakie masz obroty silnika przy 100 km/h?
-
Co za różnica, przecież w poprzedniej Alfie nie miałem. Spalanie jest takie samo, a w selespeedzie sam decyduję kiedy zmieniam bieg, więc obroty nic do tego nie mają.
-
a skąd mogę wiedzieć ,że poprzednia to nie selespd? Taki problem napisać jakie masz obroty przy danej prędkości?
-
Gdy będę jechał kiedyś setką, to spróbuję się przyjrzeć - jak na razie w mieście nie osiągnąłem takiej zawrotnej prędkości.
Nie sądzę, żeby selespeed miał jakikolwiek wpływ na spalanie, chyba że jeździ się w CITY - wtedy może komputer dobiera oszczędniejsze wartości,
ale przy trybie manualnym, to praktycznie to samo, co w wersji bez sele, do czego przekonują mnie choćby porównania mojej poprzedniej 2.0 bez sele z obecną.
-
przy selespeedzie samochód pali nieco więcej niż przy zwykłej manualnej, bo skrzynia musi skądś mieć energię do zmiany biegów
-
?!
Cóż to za teoria?
Wysyłane z mojego Xperia Neo V za pomocą Tapatalk 2
-
-
Panowie - to bardzo proste. W manualu energia potrzebna do zmiany biegów pochodzi od człowieka. W selespeedzie z benzyny. Tylko ze różnica niewielka w zużyciu paliwa :)
-
Moja 147 po mieście mi pali 13-14 gazu. Tylko oponki 205/65/16:)