zobacz czy masz z przodu czujniki,ale wydaje mi sie,ze jak sa bebny z tylu, to dziwne bylo by montowanie abs-u tylko na przod. Moge sie mylic oczywiscie.
Printable View
zobacz czy masz z przodu czujniki,ale wydaje mi sie,ze jak sa bebny z tylu, to dziwne bylo by montowanie abs-u tylko na przod. Moge sie mylic oczywiscie.
A masz kontrolkę ABSu na desce? Jeśli jej nie ma to na pewno nie ma też ABS.
Kontrolka ABSu nigdy mi się nie zaświeciła, ale samą kontrolkę 'wyrytą' na desce na bank mam, bo wszyscy je mamy. Kazdy ma tą samą deskę rozdzielczą z różnymi kontrolkami, do różnych modeli. Tak samo jak mam niby kontrolkę, oznaczającą, że ktoś ma niezapięte pasy, albo mam kontrolkę sygnalizującą awarię turbiny :).
racja glic4 ;)
Jakby ktoś mi potwierdził to, że mając bębny z tyłu nie mogę mieć ABSu... byłbym wdzięczny :].
glic4, w renault i oplu widziałem rozwiązania z bębnami na tylnej osi i samochody były wyposażone w abs.
Nie wiem czy w alfie takie rozwiązania stosowano.
Jeśli po przekręceniu kluczyka zapala Ci się kontrolka abs i po jakimś czasie gaśnie to masz abs - proste.
Nie zapala, ale może dlatego, że coś jest spartolone? :)
Wpisz w eperze nr VIN i powinno ci wyświetlić co masz w aucie. Drugi prosty sposób, podnieś tylną kanapę i sprawdź czy pod spodem są kable i wtyczki od czujników. W końcu możesz podpiąć auto do kompa i sprawdzić czy są czujniki i czy działają.
Dziwna sprawa, Junior z bębnami i bez ABSu? Albo kolego nie masz Juniora, albo ktos coś tam kombinował,bo to niemożliwe! Poza tym jesli chcesz byc pewien co do ABSu, podnies maske i zobacz czy jest centralka ABS. Takie czarna skrzynka z napisem FUSE. Jednak generalnie jest zasada : tarcze - ABS, bebny - brak ABSu.Cytat:
Napisał glic4
Pozdr. Tiga :wink:
Mam Junira, wg. mojego Vinu wpisanego do EPERA wychodzi dokladnie ten sam silnik, tapicera, wersja junior, no to wszystko co mam teraz. Ale mam też bębny.. w Juniorach były same tarcze?
Kolego, w ktorym miejscu tak mniej wiecej pod maska jest ta skrzynka FUSE, jutro przed wyjazdem sobie to oblookam :).