Panowie , kupiłem stetoskop mechaniczny do kontroli cewek . Pytanie brzmi jak je zdiagnozować ? Proszę o jakieś porady lub najlepiej instrukcję krok po kroku :)
Printable View
Panowie , kupiłem stetoskop mechaniczny do kontroli cewek . Pytanie brzmi jak je zdiagnozować ? Proszę o jakieś porady lub najlepiej instrukcję krok po kroku :)
A czemu akurat stetoskop? On jest od drgań i uderzeń. Przykładasz do elementu metalowego i słuchasz. Jak tym chcesz cewki zdiagnozować to nie do końca rozumiem :) już pomijając fakt że w 2,4jtd cewek nie ma :sarcastic:
Ale w AR 166 3.2 już takowe są :). Z naszego forum się dowiedziałem że stetoskopem można to zdiagnozować . Znasz jakiś inny sposób na ich diagnozę ?
Patyk hehe to nie żart:)
odpalić silnik i patyk przykładać do cewek po kolei?
ciekawe jak przyłożysz pod kolektorem ? :) wszystkie te badania cewek to mozna sobie w d... wsadzić, jesli choc troche cewka jest uszkodzona silnik bedzie dostosowywal zapłon zeby optymalnie pracował, bedzie troche to odczuwalne w mocy , silnik bedzie wolniej wkręcał sie w obroty, jak by z opóźnieniem . Dopiero całkowicie uszkodzona cewka bedzie powodowala wypadanie zapłonu. To już odczujemy wyraźnie. Tak wiec z tymi cewkami to taka zabawa w chowanego. Ja już przymierzam sie do kupienia tych od Fiata. Jak są sprawne cewki to auto jest super czułe na dodanie gazu, pozatym mniejsze spalanie...
Teraz jak można kupić cewki za 80zł to fajnie jest - nic tylko wymienić komplet i cieszyć się jazdą. Ja wymieniałem po 250zł/szt. więc bawiłem się w chowanego, jak piszesz. Patyk do cewki + do ucha i słuchasz trzasku - jak iskra ucieka bokiem to słychać. Jak wypadnie zapłon - tym bardziej. Stetoskopem będzie pewnie jeszcze lepiej słychać. Diagnozujesz cewki z przodu, potem podmianka tył-przód i znowu diagnozujesz te z przodu, czyli tylnie ;)
jak sprawują sie cewki zamienniki zakupione przez kolegów? zamierzam kupic i czekam na opinie tych co wymienili :)
Podłączam sie do pytania kolegi wyżej, jak sie cewki sprawują? Zamienniki i/lub te z fiata? Jakies opinie?
Ja mam obecnie jakieś zamienniki do fiata/lancii 20V - 3 szt. od jednego sprzedawcy i 3 kolejne od innego - niewielkie różnice w wyglądzie, koszt około 80PLN/szt. Auto jeździ nic nie cyka i nie wygląda by miało być coś nie tak.
Ja z kolei zamontowałem wczoraj 6 nowych cewek do fiata/lanci 20V i niestety auto nie odpaliło. Ciekawe jest to, że kiedy sprawdziłem na 3 dostępnych cylindrach (4,5,6) nowe cewki to silnik pracował w miarę normalnie. Jednak po założeniu wszystkich nowych silnik nie odpalił, później podmiana na stare (cylinder 4,5,6) i dalej cisza. Alfa ożywiła się dopiero kiedy stare cewki pojawiły się na wszystkich świecach. Nie wiem dlaczego, skoro u Was w aucie działają bez zarzutu...
Najlepsze jest to że po nocnych testach (wyszedłem z garażu po północy) na starych (oryginalnych) cewkach nie miałem błędu wypadających zapłonów na cylindrze 2 i 5 tym.... Ciekawe jak będzie po dzisiejszej przejażdżce.
Ja z kolei zamontowałem wczoraj 6 nowych cewek do fiata/lanci 20V i niestety auto nie odpaliło. Ciekawe jest to, że kiedy sprawdziłem na 3 dostępnych cylindrach (4,5,6) nowe cewki to silnik pracował w miarę normalnie. Jednak po założeniu wszystkich nowych silnik nie odpalił, później podmiana na stare (cylinder 4,5,6) i dalej cisza. Alfa ożywiła się dopiero kiedy stare cewki pojawiły się na wszystkich świecach. Nie wiem dlaczego, skoro u Was w aucie działają bez zarzutu...
Najlepsze jest to że po nocnych testach (wyszedłem z garażu po północy) na starych (oryginalnych) cewkach nie miałem błędu wypadających zapłonów na cylindrze 2 i 5 tym.... Ciekawe jak będzie po dzisiejszej przejażdżce.
Po dzisiejszej przejażdżce błędu nie wyrzuciło na desce ale po podpięciu komputera jest ślad wypadających zapłonów na 2 i 5 cylindrze... Coś czuję że to źle ustawiony rozrząd...
Jeśli ktoś jest zainteresowany cewkami to zapraszam do działu "Sprzedam części"
Kolego, a jesteś pewny, że te cewki z takim gniazdem są ok do V6? Bo te o których tu rozmawialiśmy fiat/lancia 20V mają wtyczki takie jak są w naszych V6 i wkłada się je plug&play nic się nie modyfikuje.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=139735&stc=1
tak, tylko pytanie takie jest czy te cewki mają takie parametry jakie powinny mieć. Jeżeli zmieni się jedną cewkę to może parametry mieszczą się "w granicy tolerancji" dla ecu, ale jak zmienimy wszystkie to ecu głupiejie i przestaje odpalać? Jest ktoś kto zmienił wszystkie cewki i działało? Czy tylko pojedynczo zostało to przetestowane?
Cewki miały inne gniazda niestety ale po delikatnym przyszlifowaniu krawędzi spasowało :) Może faktycznie są inne niż być powinny i dlatego nie działały...
Lesiu ja mam 6 sztuk z FIAT/LANCIA 20V ale z gniazdami jak w naszych V'kach, najpierw wymieniłem 3, a potem wkurzyło mnie bawienie się w kotka i myszkę i dokupiłem kolejne 3 od innego sprzedawcy, bo ten od którego brałem wcześniej nie miał na stanie 3 i czekał na dostawę (wyglądają prawie identycznie tylko miały ładniejsze kolorowe opakowania i nazwe SKV na pudełku i na cewkach).
Lesiu :) no jakby nie działało to bym napisał, że nie działa...
Najpierw kupiłem 3 szt. tu: http://allegro.pl/listing/user/listi...tch=s0-mt-0718
a potem 3 szt. tu: http://allegro.pl/listing/user/listi...0-default-0718
Te drugie "bardziej profesjonalnie" konfekcjonowane - SKV Germany :P
PS
Pamiętaj tylko, że otwory montażowe nie pasują idealnie. Patrz fotka wyżej - tylko jedna śruba w otworze i druga powyżej z podkładką trzyma ale moim zdaniem to żaden problem.
Heh.. Jakoś przegapiłem wcześniej ten temat, a teraz i mnie dopadają problemy z cewkami..
W ostatnim miesiącu padły mi dwie, a zdaje się, że to nie koniec.. Półtora roku nic się nie działo, a teraz leci jedna po drugiej. Trzeba wymieniać prawie co jedno tankowanie.. ;)
Rigobert a świece jakie masz?A przerwa? Jeżdzisz na lpg ?
Jeżdżę praktycznie wyłącznie na LPG. Przez ostatnie 1,5 roku nie działo się nic, a teraz w ciągu miesiąca wymieniłem dwie cewki i znów problem. Tyle, że teraz problem występuje tylko na LPG. Na PB wszystko ok.
Świece mam NGK PFR7B, ale nie mam zielonego pojęcia ile mają przejechane i jaką mają przerwę. Miesiąc temu Pablo sprawdzał je wyrywkowo i powiedział, że ładnie wyglądają.
Dzisiaj zamówiłem 6 nowych cewek Tesli. I bije się z myślami, czy dołożyć do tego świece, czy może bez wymiany świec będzie już dobrze.
Też kiedyś kupiłem sobie NGK PFR7B, bo niby polecane do LPG. Wróciłem jednak do PFR6B, bo mam wrażenie, że tak jednak lepiej. Aczkolwiek to tylko wrażenie i może być mylne.
Gdzie i po ile ? :) Wrzuciłem u siebie gaz miesiąc temu i od razu dwie cewki padły, wymienił bym pozostałe 4 ale ceny boscha są zaporowe - 250 zł za cewkę. Jak patrzyłem po hurtowniach to Tesla CL320 nie ma nigdzie dostępności a cena tylko na telefon.
PS. Ostatnio miałem problemy z platyną NGK, okazało się, że wszystkie świecie po przebiegu 20k są do wywalenia - rdza na izolatorze ceramicznym, wypłaszczony stożek. Ogólnie wyglądały fatalnie. Komplet 20k temu wymieniło mi ASO, więc raczej nie były to podróbki. Co ciekawe jedną świeczkę ułamałem sam przy rwaniu głowic do remontu i wymieniłem ją na taką samą platynę NGK , miała 10k nalotu i wyglądała równie paskudnie co reszta. W tej chwili mam Denso i to z jakiegoś zamiennika , komplet za 60 zł. Tylko to było na miejscu a musiałem szybko składać auto, przy najbliższej okazji wymienię je albo na Championy platynowe albo na Denso w platynie.
Właśnie dostałem maila, że przesyłka do mnie wyruszyła.
Zapłaciłem 130pln za sztukę.
http://www.aparts.pl/partscatalogue/...00004999-.aspx
Jak przyjdą to porobie zdjęcia i porównam do oryginalnych Boscha.
Chłopaki dzisiaj przyszły cewki.
Porównywałem je do wyciągniętych cewek Boscha i powiem Wam, że ciężko znaleźć różnice. Także rzeczywiście może być tak jak ktoś kiedyś pisał, że Bosch to Tesla tylko z odpowiednim nadrukiem.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=172868&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=172870&stc=1
Sprawdź jeśli możesz kraj produkcji , ori Bosch był robiony w Słowenii, jeśli Tesla też to mamy odpowiedź czy to jest to samo :D
jesli dobrze pamietam to na opakowaniu jest napis Czech Republik
Sprawdzę popołudniu co jest na pudełku. Na cewkach nie ma nic poza naklejką z symbolem. Kształtem, wypustkami są identyczne. Jedyna różnica wizualna to te 4 nity. W teslach są takie obłe, a w Boschach z ostrym rantem. Ale też kilka lat produkcji dzieli te cewki więc to raczej nie jest wyznacznik.
Na razie jest ok. Wszystkie złe objawy ustały.
Panowie odgrzewam kotleta ponieważ chcę wymienić cewki ze względu na wypadające zapłony. Nie będę szukał która to cewka tylko chę zakupić 6szt i mieć święty spokój.
Lepiej zapłacić więcej za Teslę czy wsadzić SKV od Fiata 20V?
Jeśli chodzi o te Fiatowskie to są te z linka?
http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-fi...770621369.html
Druga sprawa to świeczki które wymieniłem to Denso IK20TT. Zmieniać w nich odstęp czy zostawić oryginał? - mówimy o jeździe na LPG.
Super dzięki za podpowiedź. Jeszcze tylko pytanie dotyczące świec i przerwy. Zostawić oryginalnie czy zmniejszyć?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Generalnie na lpg powinna być chyba mniejsza na 0,7 ale ja nie zmieniałem na ngk
Dobra zamówiłem jednak TESLE CL320 bo po pierwsze na allegro 2 szt tych SKV oraz zero kontaktu ze sprzedającym. Za Teslę zapłaciłem za sztukę 137zł więc 37zł różnicy na sztuce to nie pieniądz a zawsze dedykowana jest, ma 4 otwory :P no i produkowana w Europie ;) chyba.
Jak przyjdą i zamontuje to dam znać co i jak.
niestety tez wymieniłem na oryginalne Bosh po 240zł za sztukę ale co zrobić, teraz bym brał bez namysłu tą Teslę.
W związku z drugim zapytaniem dotyczącym cewek Tesla podaję gdzie je zakupiłem.
W kuponach wpisałem: FORUMWIEDZY i dostałem rabat 28zł. Gdzieś to w necie znalazłem :)
Zamówiłem w sobotę i w poniedziałek wyszły a we wtorek były u mnie więc szybko pracujący sklepik.
https://aparts.pl/partscatalogue/cl3...89--CL320.aspx
Odkopię trochę kotleta. Wam [MENTION=327]rafik.[/MENTION] i [MENTION=26]Rigidigi[/MENTION] sprawują się te Tesle po jakimś czasie? Moja [notranslate]Alfa[/notranslate] w tym tygodniu stała się V5. Najpierw wymieniam świece (według zapisów poprzedniego właściciela mają zrobione ~50tys i niemal wszystko na LPG), ale już psychicznie i finansowo nastawiam się na cewki na wszelki wypadek :P. Tym bardziej, że ktoś tu na forum pisał, że w V po 200tys przebiegu lecą wszystkie po kolei a ja mam prawie 250tys - niby. Na trzecim cylindrze też już podobno mam zmienioną, ale nie wiem na jaką.
Dwa lata, zero problemów. Przejechałem około 40kkm
To fajnie, tym bardziej że cena jest bardzo spoko (choć i tak już 30zł/ sztuka więcej od tego, co Ty zapłaciłeś :D). Świece dziś powinienem mieć w ręce i zobaczymy, ale nie wiem czy dam radę je sam wymienić - pół biedy te z przodu, ale na tylne to mam chyba za bardzo lewe ręce. Dzisiaj przejechałem się trochę na benzynie i zero problemów, a LPG nadal pięć garów - mam dobitne potwierdzenie, że gaz potrzebuje lepszego zapłonu :P