Probowaleś podpinać do tego złącza 40 pinowego co bylo oznaczone na zdjęciu jako B. Kontrolkę podłączyłeś do minusa z akumulatora? i jak przyłożysz do plusa to świeci żarówka mocnym światłem?
Printable View
Probowaleś podpinać do tego złącza 40 pinowego co bylo oznaczone na zdjęciu jako B. Kontrolkę podłączyłeś do minusa z akumulatora? i jak przyłożysz do plusa to świeci żarówka mocnym światłem?
Mase brałem z ogranicznika drzwi,
Załącznik 121624
Kostka numer 2.
Krokodylek podpięty do ogranicznika, bolcem leciałem po kolei po pinach tej kostki
To proponuje podpiąć do minusa z akumulatora odrazu bo czasami nie styka za dobrze i odrazu styknij do plusa sprawdzic czy swieci żarówka odrazu i jest dobre przewodzenie prądu.
żarówka świeci, przepływ jest.
Bo w tej wtyczce na którymś pinie jest stały plus. na tym pinie żarówka świeci.
A tam był w tym aucie orginalny centralny z pilota jest jakas puszka alarmu lub syrenka w bagażniku np. Bo jeśli tak to tam są wszystkie przewody wyprowadzone.
oryginalnie - pilot alfy 3 przyciskowy. z domykaniem szyb, bez alarmu.
okej - na stole wszystko mi działa, tylko nurtuje mnie jedno - otwieranie bagażnika jest sterowane plusem - w alfie też ?
No to Ja bym poszukał tej centralki oryginalnej i odpiął o niej wtyczkę i tam spróbować kontrolką. A co się stało że ta oryginalna nie działa spaliła się.
aha, czyli ma podpiąć jeden biegun próbówki do minusa akumulatora, drugi biegun do np. kabla który steruje otwarciem drzwi i wtedy zaświeci się lampka ? tylko jak skoro sterowanie jest minusem ? - z - daje + ?
Stawiam w ciemno że steruje tym BODY
Smith - nie.
Podpinasz do masy i lecisz po kablach.
Jak jest sterowanie masą - to podasz masę na ten pin i drzwi się zamkną/otworzą.
Jak będzie tam plus, to próbówka zaświeci.
szukam elearna do 147 - poratuje ktoś.
Jest na chomiku ale nie mam transferu.
OK otwiera i zamyka,
bagażnik - na razie jest martwy, ale pozniej rozmontuje zamek i zobaczę na jakiej zasadzie działa sterowanie fabryczne - jak będzie trzeba to po prostu pociągne kabel aż do bagażnika.
Kierunki jeszcze nie podpięte - bo nie mam diod, ale podpowiedzcie gdzie szukać kabli
kable do kierunków na pewno wchodzą do BC - kolory kabli nie będą takie jak w tej instrukcji co kilka stron wcześniej były wrzucane ?
Dobra już znalazłem w elearn.
Pytanie jest dalej o klape bagażnika - teoretycznie odpowiada za to pin 36 - w praktyce u mnie to nie działa.
Co do otwierania - u mnie np otwiera i zamyka kabel niebieski, mimo ze elearn mówi co innego ;)
To w którym miejscu podpiąłeś to zamykanie i otwieranie w czym tkwił problem. A odnośnie bagażnika to trzeba się zorientować czy trzeba podać + czy - na kabel a po drugie najlepiej jest dołożyć dodatkowy przekaźnik bo sterownik ma chyba do 10 amper obciążalność a np u mnie w aucie był 30 amper do klapy bagażnika także lepiej dołożyć niż spalić wyjście z przekaźnika koszt 5 - 10 zl.
Dobra już znalazłem w elearn.
Pytanie jest dalej o klape bagażnika - teoretycznie odpowiada za to pin 36 - w praktyce u mnie to nie działa.
Co do otwierania - u mnie np otwiera i zamyka kabel niebieski, mimo ze elearn mówi co innego.
Podawałem na pin 36 zarówno plus jak i minus - i ze sterownika i z osobnego zasilania - niestety nic.
Zobaczymy, pociągne kabel bezpośrednio do zamka i zobacze czy coś to da.
a takie pytanko - jak otwierasz teraz drzwi z nowego pilota to włącza się oświetlenie wnętrza tak jak w oryginale ?
nie zwróciłem uwagi
nie zwróciłem uwagi
U mnie się nie zapala po otwarciu z pilota
smutek i żal :( o ile kierunków chyba podpinał nie będę to akurat lampka to by mogła się zapalić...
nie zapala sie
ok znalazlem wedlug elearn do klapy ma byc owszem pin 36 ale z kostki 1e nie 1f- jutro to sprawdze
- - - Updated - - -
nie zapala sie
ok znalazlem wedlug elearn do klapy ma byc owszem pin 36 ale z kostki 1e nie 1f- jutro to sprawdze
Poległem na tym zamku bagażnika ...
Sebek jeżeli możesz - zrób zdjęcie po zdjęciu pokrywy - z widokiem na kostke 1f kostka czarna z czerwoną wajchą (40 pinowa po lewej stronie na dole BC pod bezpiecznikami i taką długą pionową wtyczką)
oraz wtyczki 1f - taka sama wtyczka tylko po drugiej stronie BC w kolorze niebieskim
Może dojdziemy do tego do jakiego kabla jest to podpięte.
pin 36 w 1F i 1E nie reaguje na podanie masy i plusa na ten pin.
Z tego co sie udało mi jeszcze dojrzeć.
Na wejściu do zamka są 3 przewody - fioletowo szary, brązowo szary, czarny.
Czarny to masa - 2 pozostałych nie byłem w stanie zdiagnozować bo byłem sam i nie było nikogo, żeby mi powciskał przycisk.
- - - Updated - - -
czy jakaś mądra głowa może mi wyjaśnić gdzie mam podać napięcie ? :D
Opis funkcjonowania
Body Computer M1 odbiera na wejściu sygnały pochodzące z anteny odbiornika P93 , która połączona jest ze stykiem 21 i 31 złącza A
Poprzez obwód CAN, Body Computer jest połączony z zespołem sterowania na drzwiach H44.
Zespół sterowania na drzwiach H44 jest zasilany ze styku 24 złącza B w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem F39 w skrzynce bezpieczników pod deską rozdzielczą B2 .
Zespół H44 odbiera na wejściu sygnał z przycisku odblokowywania, umieszczonego w zespole sterowania H12 , ze styku 3 złącza B.
Zgodnie z logiką sterowania przedstawioną wcześniej, zespół H44 wysyła polecenie ze styku 6 złącza A, które wzbudza przekaźnik otwarcia bagażnika J56 , który, zasilany z obwodu zabezpieczonego specjalnym bezpiecznikiem B60 , uruchamia motoreduktor zamka bagażnika N57 .
Jeżeli ten przekaźnik j56 bezpośrednio już otwiera bagażnik to zdemontuj go i podaj plusa na ten pin który powinien go otrzymać czyli możliwe że pin 30 ale to trzeba sprawdzić miernikiem. I wtedy możesz nawet podpiąć się bezpośrednio do nóżki przekaźnika. Druga opcja to jeżeli jest przycisk otwierania w 147 to demontujesz panel z nim i kontrolką masy sprawdzasz po kolei we wtyczce podłączonej do przycisku nie odłączając tej wtyczki. Jak otworzy to Wiesz gdzie wpiąć minusa ale musisz zastosować przekaźnik żeby zamienić biegun ze sterownika z plusa na mase.
No to faktycznie może nie zadzialać tak ale spróbuj ten pierwszy sposób. Wepnij się odrazu w ten pin co idzie z przekaźnika do siłownika ja tak zrobiłem u siebie właśnie, albo zasteruj przekaźnik podając odpowiedni sygnał tak żeby się uruchomił bezpośrednio przy przekaźniku. Ale to też może nie działać bo pewnie odcina plusa z przekaźnika po tych 5 minutach ale pokombinuj coś.
pobawie sie jeszcze tym H44
- - - Updated - - -
Dobra bagażnik działa, ale jest zrobiony straszny drutex,
Pin nr 6 na złączu B sterownika H44 jest sterowany plusem, który odpowiada za otwarcie klapy.
Podpiąłem się tam - ale to jest drutowanie, trzeba znaleźć ten kabel gdzieś w kabinie ( póki co mam przeciągnięty kabel przez drzwi)
Kabel na tym pinie ma kolor kremowo-czerwony.
Nigdzie w kostkach 1f ani 1e ani tej długiej pionowej - nie ma takiego kabla - poza jednym, przy którym podanie napięcia na ten pin nic nie daje.
jakiś progres ?
Nie, auto stoi na podnośniku bo robi się zawieszenie i lakieruje.
Trzeba znaleźć gdzieś w kabinie pin na którym otwiera się bagażnik
Cześć,
Sprawa z otwieraniem klapy bagażnika jest bardzo prosta...
Co będziemy potrzebować:
- miernik
- przewody
- klucz 10
- lutownica
- koszulki termokurczliwe izolujące
- taśma izolacyjna
*Zaczynamy od ściągnięcia osłony plastikowej na tylnej klapie w celu dostania się do zamka.
*Odkręcamy za pomocą klucza nr. 10 dwie śruby trzymające zamek w klapie i wyciągamy zamek.
Do zamka dochodzą dwie kostki ( 2 i 3pinowa)... Kostka 2pinowa jest kostką sterującą zamkiem ( tak to właśnie o nią nam chodzi ! ;] )
*W kostce 2pinowej na jednym przewodzie jest stała masa. W celu otworzenia zamka podawany jest PLUS (w moim przypadku kabel czerwono-niebieski był przewodem PLUSOWYM). Do tego przewodu w celu sprawdzenia możemy bezpośrednio od akumulatora pociągnąć 12v chyba nie muszę wyjaśniać ;). [Z uniwersalnego sterownika centralnego zamka też podawany jest na szczęście 12v.]
* Następnie odnajdujemy wiązkę w progu od strony kierowcy - ostrożnie rozcinamy taśmę w celu dostania się do przewodów i odnajdujemy nasz przewód (przewód nie jest łączony - będzie to ten sam kolor co w kostce podpinanej do zamka w bagażniku - w moim przypadku czerwono-niebieski).
W celu upewnienia się iż odnaleźliśmy odpowiedni przewód:
-zeskrobujemy delikatnie izolację na kablu odnalezionym w progu w moim przypadku czerwono-niebieski.
-podpinamy bezpośrednio od akumulatora 12v do przewodu w klapie bagażnika w moim przypadku czerwono-niebieski.
- wracamy do progu i za pomocą miernika sprawdzamy czy na tym kablu mamy 12v.
- odłączamy kabel pociągnięty od akumulatora do przewodu w klapie bagażnika.
- wracamy do progu i sprawdzamy czy teraz nie ma już napięcia na kablu. Jeśli nie ma na kablu napięcia to udało nam się odnaleźć dobry przewód.
- Teraz możemy dolutować do tego przewodu kabel od naszego uniwersalnego zamka ( w moim uniwersalnym centralnym był to kabelek czerwono-czarny). ODPINAMY AKUMULATOR PRZED LUTOWANIEM. Oczywiście pamiętajmy o koszulce termokurczliwej i zaizolowaniu całej wiązki taśma izolacyjną !
Po takiej operacji cieszymy się działającym otwieraniem klapy bagażnika z pilota :cool:
czy też można to zastosować w AR 156 ?
Kolego jeśli zamek sterowany jest z przycisku itp. to da się to zrobić ( sam nie mam alfy 156). Załóżmy, że zamek też można otworzyć za pomocą przycisku więc w pierwszej kolejności demontujemy zamek w klapie i sprawdzamy jakie kostki do niego dochodzą i czy zamek sterowny jest + czy też - ( w tym celu pomocny będzie kolega, który będzie naciskał przycisk z kabiny i próbówka samochodowa 12v - miernik będzie za wolny by zareagować ! ).
Przeczytałem cały temat, i przejrzałem wszystkie linki po drodze :D
Ale nie doszukałem się..
Potrzebna mi jedna informacja odnośnie 147.. gdzie jest pin/przewód która otwiera zamek po naciśnięciu pilota/przekręceniu kluczyka w zamku ?
Potrzebne mi to do follow/coming home funkcji.. Znalazłem kabel który wydawało mi się że działa ale to był mały błąd.. bo on dostaje napięcie dopiero po otworzeniu drzwi czyli kiedy zapala się też lampka we wnętrzu.. a potrzebny mi kabel który dostaje napięcie od otwierania zamków wszystkich..
Więc która kostka i który nr. pin/kolor przewodu ? :)
Jeżeli kogoś jeszcze ciekawi gdzie jest przekaźnik do klapy bagażnika, to jest on za body computerem.
A mnie ciekawi tylko, które to jest to złącze B bo nie wiem już sam gdzie się wpiąć.
Posiada ktoś jakieś zdjęcia?
Tak ,bardzo proste ,oczywiście jest instrukcja i jest jaki przewód (kolor) i wpinamy.Jest tylko 11 przewodów i wszystkie trzeba wpiąć ale do centralnego zamka.TU JEST PROBLEM.Gdzie jest centralny zamek w Alfa Romeo 147 1.6 ts. 2002r..Właśnie kupiłem uniwersalny sterownik ,ale trzeba wpiąć w centralny zamek,TYLKO już dwa dni go szukam i nie znalazłem.Nawet mechanicy mówią że nie wiedzą gdzie jest centralny zamek,ale uniwersalny podłączą. Pieniądze chcą jak największe .Bo gdybym wiedział gdzie jest centralny,to podłączenie już proste......Może ktoś wie gdzie jest.Bo ja rozbierałem drzwi ,przejżałem zakamarki tam gdzie są bezpieczniki od strony kierowcy i cały czas nic.Jak ktoś wie ,będe wdzięczny...Pozdro
I nikt nie wie ? Gdzie jest centralny zamek w Alfa romeo 147 1.6 ts. 2002r. ???