Ja myślę, że duuużżżooo taniej wyniesie Cię zakup używki i wymiana poza serwisem.
Printable View
U mnie też chodzi jak chce (i ewidentnie układ sterujący) - mój patent na wycieraczkę jest taki, że jak się zatrzymuje gdzie i kiedy chce, to ponownie ją włączam - czekam na co najmniej 3 ruchy w te i we te i w tuż przed dojściem w położenie spoczynkowe wyłączam wycieraczkę pokrętłem - zatrzymuje się we właściwym momencie
Kurcze - też czasami pożałuję tych paru stów na serwis i grzebie się później 3 tygodnie z jakąś pierdołą (np. wycieraczką), ale jeżeli dają gwarancję ze 400zł na poprawne działanie, to osobiście bym się chyba nie bawił tylko wymienił - szkoda tego czasu i zdrowie (a jeszcze bym negocjował cenę - 5 min rozmowy, a powinni jeszcze z 50zł opuścić).
PS Wiem, że Gentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.. ale trzeba sobie samemu skalkulować czy ta zabawa i dociekanie jest tego wszystkiego warta . Może lepiej oddać samochód na 4h do warsztatu, wziąć jazdę próbną Giulią i Stelvio, wypić dobrą kawę i odebrać sprawny samochód i czerpać radość z jazdy?
To prawda, choć ja co do ASO mam mieszane uczucia ;) Ale to nie na temat.
Rozmawiacie z osobą, która unika zaglądania pod maskę auta, a co dopiero szukanie silniczka do wycieraczki ;)
Ale jazda próbna Stelvio to dobry pomysl!
Odświeżę trochę temat. Ja również miałem problem z tylna wycieraczką - zatrzymywała się w różnych przypadkowych pozycjach. Najpierw sądziłem, ze sprawę załatwi naprawa prawej wiązki tylnej klapy, bo była cała poharatana. Kiedy ją naprawiłem okazało się, że problem nie zniknął, więc podejrzenie padło na silnik i wyłącznik pozycji krańcowej. Żeby to zweryfikować ustawiłem wycieraczkę w pozycji początkowej (u mnie w lewej skrajnej pozycji) i zmierzyłem czy sygnał masy dochodzi do body - niestety dochodził. Pozostawała więc wymiana body komputera. Postanowiłem jednak spróbować go naprawić i wynikami tej pracy chciałem się podzielić.
1. Najpierw oczywiście trzeba odłączyć akumulator, a następnie odpiąć wszystkie wtyczki i wymontować body (trzy wkręty imbusowe 5mm).
Załącznik 262585
2. Następnie trzeba otworzyć obudowę i wyjąć elektronikę
Załącznik 262586
3. Przyczyną niesprawności tylnej wycieraczki jest element w lewym dolnym rogu oznaczony symbolem 66009
Załącznik 262587
4. Nie jest to niestety typowy element, ale specjalizowany układ używany w technice automotive. Z pomocą przychodzi nam jednak dość znany chiński portal.
Załącznik 262588
5. Po wlutowaniu nowego elementu i zamontowaniu z powrotem body do samochodu, możemy cieszyć się prawidłową pracą wycieraczki.
Załącznik 262591
Koszt naprawy 1,30USD plus koszt przesyłki (całość 40PLN).
:P
To czyli to jest wada fabryczna?
Stawiam raczej że przepala się ten element w sytuacji pęknięcia wiązki czy coś takiego. Czy możesz napisać jak znaleźć ten element na Ali? Po któryś cyferkach ze zdjęcia?
O dokładnie bo po tych numerach to pokazuje jakieś Chińskie strony.
Domin, masz rację. Element ulega uszkodzenie w momencie jak dostanie na wejście +12V. Dzieje się tak wtedy, gdy kabelek od pozycji spoczynkowej wycieraczki (prawa wiązka przy klapie) ulegnie przetarciu i zetknie się np z kabelkiem od zasilania jakiejś lampy.
Nie jest to wada fabryczna, bo element 66009 stosowany jest również przez Lexusa, Seata, Renault i pewnie innych.
Jeśli chodzi o link do strony, to szybko ulegają dezaktualizacji, ale ja polecam szukać tej części na www.yoycard.com, np. https://www.yoycart.com/Product/597643993976/
Właśnie o to mi chodziło jak tego szukać ale rozumiem trzeba wpisać te cyferki 660009, dzięki
Ogólnie to należy Ci się duże piwo za to rozwiązanie problemu:)Powinieneś to wstawić do zrób to sam:).
Wreszcie ktoś się za to zabrał jak należy ;) Ciekawi mnie czy za przednie wycieraczki odpowiada dodatkowy układ czy ten sam. Sprawdzałeś wcześniej czy przyczyną mogły być zimne luty na tym układzie? U mnie zwykle wycieraczka nie działa dobrze ale czasem jej się zdaży popracować jak należy(oczywiście wiązka była naprawiana w całości wstawiając nowe przewody na odcinku przepustu gumowego)
Czy jak ktoś będzie zamawiał to można liczyć na 2 szt więcej to odkupie i koszty się podzielą a może znalazło by się nawet więcej chętnych?
Jak coś to jestem chętny:)
ja też bym się zdecydował
U mnie też od czasu do czasu zatrzyma się wycieraczka jak chce, także jeśli ktoś zamawiałby to piszę się na dodatkową sztukę:rolleyes:
Calypso, jeśli wycieraczka zatrzymuje się w nieprawidłowej pozycji tylko od czasu do czasu, to najprawdopodobniej uszkodzoną masz tylko wiązkę kabli - z tego co pamiętam biało/zielony, cienki kabelek. Body powinieneś mieć jeszcze ok.
Uszkodzenie body jest wtedy, gdy wycieraczka wcale nie zatrzymuje się w pozycji spoczynkowej.
Jeśli ktoś będzie zamawiał, to również piszę się na dodatkową sztukę ;p u mnie po polutowaniu wiązki jest lepiej, ale dalej ma pewne odpały ..
Hmm też tak myślałam... Wizualnie wiązka ok, wiem który to kabelek ale w sumie przetarcie moze być głębiej niż to widać... W każdym bądź razie, body może być do czasu ok, więc wole się zabezpieczyć w razie ewentualnego grupowego zamówienia ;) co rwz częściej źle się wycieraczka zatrzymuje.
Trochę pisałem maili do firm elektronicznych w Polsce i jedna z nich ma możliwość sprowadzenia elementu 66009 ze Stanów Zjednoczonych. Gdyby się uzbierało 5-10 sztuk to cena byłaby około 35zl brutto za sztukę plus wysyłka ale już z Polski czyli powiedzmy 16zl. Także jak ktoś jest dalej zainteresowany a myślę, że nie ma źle z cena to pisać na sklep@igbt-power.eu
Zresztą to jest ich oferta na stronie: https://elektronik-service.com.pl/66...d66009-124273i
Także zgłaszać się tam i niech robią zamówienie.
Termin realizacji jakieś 5-10 dni.
Ja zamówiłem tutaj z wysyłką 1szt 17 zł, 2szt 21 zł. Więcej wysyłka kosztuje więc w sumie sensowniej jest 2szt kupic i mieć jedną w zapasie [emoji6]
https://s.click.aliexpress.com/e/9FL7KMRfN
A jak pytałem czy ktoś będzie zamawiał to zero odzewu, tylko chętni do kupna.
No ja w każdym razie nie kupowałem nic z Ali ani tym bardziej na innej stronie chińskiej więc ani nie mam doświadczenia ani możliwości pewnie zbytnio. A ile wysyłka z chin jeszcze czy to już z wysyłką? Jak patrzyłem na tej stronie wcześniejszej yoicard to jakieś horendalne sumy wychodziły za wszystko.
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Ja już miałem wcześniej kupione, zresztą bez sensu kombinować z zamówieniami zbiorowymi przy tak groszowych kwotach , bez przesady
Kolego to na 100% jest to bo też chciałem to zamówić?tzn chodzi mi o tą aukcje na Alliexpress
Tak, dla pewności poprosiłem sprzedawcę o real foto układu https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/10/125.jpg
No i super masz już to założone?
Nie no żartujesz jeszcze nie dotarło do mnie [emoji16]
A myślalem że już dawno zamawiałeś, heh do mnie też już leci wziołem 3 rozpusta:D.
Planowana dostawa pod koniec listopada, dzięki za podpowiedzi ;)
Dzięki nokian za fachowy instruktaż... Zamówiłem układ z linku, który udostępnił tx555. Data dostawy w styczniu.
Orientujecie się komu zaufanemu w Warszawie bądź okolicach można zlecić wymianę wiązki oraz wlutowanie tego układu?
Załącznik 263324
Przed chwilą odebrałem myślałem że to będzie większe XD
Też wczoraj odebrałem 2sztuki i zdziwiony byłem jakie to malutkie :)
Zamówiłem i ja na Ali, jak tylko przyjdzie w jakąś sobotę wezmę się za wymianę tego ustrojstwa.
Ktoś oprócz autora jest już po operacji? Wycieraczka działa?
Do mnie też dotarły 2 szt. Czy ktoś wymienił już na te z Ali? Póki co poza autorem rozwiązania problemu cisza w temacie..
Rozumiem, że jak nie mam zielono-brązowego kabla to już ktoś robił mi wiązkę? Na + fakt że tylko wycieraczka zatrzymuje się jak chce, więc czeka mnie zapewne wymiana modułu.
Nie wiem czemu pytacie czy ktoś już montował ten element, skoro kolega Nokian to zrobił i pokazał jak <chwała mu za to> i działa
Ogólnie twierdzę, iż skoro sporej liczbie osób wymiana body computera pomogła to wymiana bezpośrednio tego modułu faktycznie rozwiąże problem. Przekażcie go doświadczonemu elektronikowi który wykona lutowanie w należyty sposób i problem z głowy
No chyba że wymiana tego elementu powoduje jakieś zmiany w body, ale wątpię. Toż to tranzystorek
Też czekam na przesyłkę z ali......, czy ktoś więcej wymienił ten ,,układ"? Jakie efekty?
Sporo osób zamówiło, ale brak informacji o efektach :(