Mikoda, to święte miasto co się często chowa.:cool:
Printable View
Mikoda, to święte miasto co się często chowa.:cool:
Dobra,
Mam duże brembo z przodu a tarcze takie:
https://www.ebay.co.uk/itm/2x-Brake-...-/232705137973
a klocki takie:
https://allegro.pl/brembo-klocki-ham...675615616.html
https://www.ebay.de/itm/1x-Bremsbela...-/332448413049
a OE było lekkie zamieszanie logistyczne i nie mogłem czekać tych 2 dni dłużej a się trochę zgapiłem w tanimfiacie.
Dareek się źle o brembo wypowiadał ale mam nadzieje że u mnie nie będzie awarii.
Tyle ode mnie na dzisiaj :P
cześć
muszę wymienić tarcze i klocki. chcialbym to zrobic przy okazji wymiany opon na zimowe. Do warsztatu przydałoby się podjechać z kupionymi zawczasu częściami.
czy ktoś mógłby na podstawie zdjec pomóc ustalić, jakie tarcze i klocki są teraz zamontowane..? chciałbym kupic takie same. próbowałem wygooglać typ na podst fragmentow oznaczenia z klocka, ale bez pozytywnego rezultatu. Załącznik 263161Załącznik 263162Załącznik 263163.
dzięki
Nie no kolego jaj sobie nie rób... Nikt Ci nie wywróży ze zdjęć :rolleyes: Chcesz dobre klocki i tarcze to kup oem i będziesz miał spokój. Jeśli chcesz jakiś aftermarket to polecam tarcze ate plus klocki ate ceramic.
Tarcze ci nikt na podstawie takich zdjęć nie powie. Tylne klocki wyglądają na oryginały, bo mają znaczki Alfa/Fiat/Lancia...
cześć
po umyciu zacisku i klocków, odszyfrowałem część oznaczeń.
Tylny zacisk ma wybite : TRW 9342/A, a klocki w nim założone mają oznaczenia ( są to raczej fragmenty oznaczeń które udaje się odczytać):
ER 4423(3) 1527, 4J-62, C 849. Oraz jest na nich logo Fiat. Lancia, Alfa Romeo.
z przodu są zaciski Brembo bez widocznych oznaczeń, a klocki w nich są raczej takie same jak z tyłu , udaje się odczytać na nich napis "C 849"(???) i logo Fiat. AR, Lancia.
Nie chce jechać dwukrotnie do serwisu, pierwszy raz tylko po to, żeby mechanik powiedział jakie klocki/ tarcze kupić a potem na właściwą wymianę..
Ja mam auto niemieckie, alfa jest żony. I w moim aucie nigdy nie miałem żadnego problemu z wyszukaniem w googlach części zamiennych, w alfie jakoś mi się nie udaje:(
Strona TRW / intercars nie są pomocne, nie odnajdują czegoś takiego jak zacisk 9342/A. Wyszukiwanie frazy "ER 4423(3) 1527, 4J-62, C 849 klocki hamulcowe" też daje rezultat bez większych sukcesów.
Może ktoś ma zaciski w swojej alfie takie jak w alfie mojej żony i podpowie jakie tarcze/ klocki będą do nich pasowały? Najlepiej konkretny link do średniej półki. Żona jeździ ostrożnie , tylko po mieście, i ma w sobie zero agresji drogowej - na pewno nie potrzebuje wypasionego sportowego zestawu tarcz/klocków:)
z przodu masz tarcze 330 mm tylne też powiększone 278 mm. Moja rada tylko OE szczególnie tarcze- reszta zamienników od ATE po Mikodę to gównolit.
dzięki. ta odpowiedź mi znacznie pomogła. nie bardzo rozumiem tylko jaki dostawca kryje pod OE. bo chyba dostawcy tarcz/klocków na pierwszy montaż, zmieniają się co jakiś czas. więc co, mam szukać elementow z logo fiat/alfa/lancia, to miałeś na myśli??? z tyłu chyba od nowości, mam zacisk z wygrawerowanym symbolem trw.. z przodu zacisk brembo. więc moze tarcze /klocki powinny być od trw/brembo..? no ale trw przecież odradzasz..
ewentualnie , możesz podesłać link do przykładowej aukcji, lub sklepu, z rekomendowanym przez Ciebie OE tarcze/klocki?
Musisz szukać po numerze w ePER wpisując swój nr win.
Tu masz klocki do tyłu
https://allegro.pl/oferta/klocki-278...ate-7939137441
A tu przód
https://allegro.pl/oferta/klocki-330...oem-7913375794
Przyglądnąłem się zdjęciom i wydaje się że tam masz z tyłu tarcze 264 mm a nie większe 278 mm to wtedy nr klocków to 77365357 a tarcze 51815313.
Z przodu masz Brembo więc tarcze 330 mm i klocki powinny pasować te co podałem nr tarcz 51767384.
Należy zmierzyć tarcze z przodu i stylu
ma większe tarcze - tu jest pakiet z pełnym układem hamulcowym - nigdy nie było na przodzie duże brembo na tyle małe tarcze - zawsze to szło w parze chyba że przedni hebel ktoś dołożył.
Szukaj TYLKO ORYGINALNYCH tarcz AR- przód pasują też od 159/brerra - robi je o ile kojarzę Brembo ale to zupełnie inna jakość niż sygnaowanych logo brembo- ja mam na zapasie 2 komplety takich tarcz - w ASO ok 700 pln sztuka przód.
Niestety na 100% ma małe tarcze specjalnie sprawdziłem opis klocków mam cały komplet nowy z tarczami klocki z logo TRW tak jak na zdjęciu.nr 77365 357 .
Możesz wpisać nr w Google pokażą się zdjęcia z oryginalnymi klockami i porównasz z oznaczeniami swoich.
Wygląda że przód ktoś przełożył na Brembo.
cześc
tak jest, z tyłu są u mnie tarcze 264 (klocki jak z linku:http://ricambi.alfisti.net/product_i...ducts_id=10188) a z przodu tarcze 330. wszystko już jasne
dziękuję wszystkim za pomocZałącznik 263429
ciąg dalszy historii:
Żona za moją namową, poprosiła Dealera, od którego było kupione auto(historię auta znamy w 100% bo pierwszym właścicielem była siostra żony, niestety dokument z opisem dodatkowych zmian względem fabrycznego wyposażenia Distinctive TCT, zagubił się), o pełną specyfikację auta na podstawie VIN. Mieliśmy nadzieję że w specyfikacji uzyskanej od Dilera będzie wszystko podane na tacy, tak na przyszłe potrzeby.. Diler jednak odpowiedział że nie ma możliwości uzyskania u niego specyfikacji auta:(..
Diler zaoferował jednak przy okazji rozmowy, że przygotuje wycenę na tarcze / klocki (ciekawe skąd znał ich rozmiar? pewnie uzyskał na podst vin.. więc jakieś dane w jakiejś bazie są zapisane). Same klocki / tarcze komplet przód / tył zostały wycenione następujaco: "oryginalne" 3600 brutto + koszt wysyłki, a ATE 1750 + koszt wysyłki..
Ale, cena za oryginały mogła spaść z3600 na 2400 (bo niby zaczęła się jakaś promocja)...
pozdrawiam
:)
https://allegro.pl/oferta/tarcza-ham...622-8394929863 tu masz oryginalne tarcze 330 - bierz póki są- kasa śmieszna
to co proponuje Dealer to jakiś kosmos
- - - Updated - - -
https://allegro.pl/oferta/klocki-330...oem-7913375794 a tu masz klocki orygiał na przód
jak widzisz całość to ok 600 pln - jesteś w stanie sam to wymienić przy odrobinie wprawy a jak nie pierwszy lepszy warsztat 100 pln.
Ile policzyli za te tarcze????????????????????????????? To co, one ze złota są??????
Kolego, jak będziesz miał możliwość to zapytaj tego Pana czy sam do swojego samochodu zdecydowałby się na taki zestaw :P
Rób tak jak kolega [MENTION=34131]Dareek[/MENTION] zaproponował. Wymiana tarcz z przodu jak masz brembo (przy innych to nie wiem) to są 3 śruby (2 to torx 10 jak dobrze pamiętam).
Panowie,
Jakie klocki zakładać do Giulietty? Zwykłe zaciski, tarcza bodajże 281mm.
Przed zakupem auta miałem założone przez poprzedniego właściciela nowe tarcze i klocki / klocki Galfer, tarcze nie wiem. Zestaw mocno piszczał po rozgrzaniu układu hamulcowego. Zdecydowałem się na wymianę z uwagi na wspomniane dźwięki pomimo braków zużycia materiałów. Założyłem tarcze Bosch i klocki Textar z nadzieją, że będzie lepiej. Nic bardziej mylnego, jest dokładnie to samo. Zaciski i jarzma były czyszczone, zastosowana została pasta, nawet na nowy klocek wleciał środek BG przeciw piszczeniu (stosujemy w serwisie, działa), układ nie męczony przez pierwsze kilometry celem ułożenia/dotarcia. Samochód w międzyczasie przeszedł badanie techniczne - rozkład siły hamowania i skuteczność hamulców idealna.
Wszystko zgodnie ze sztuką, a jak piszczało tak piszczy - zrobiłem tak już jakieś 5tyś.km i jest bez zmian. Po przejechaniu z 2 - 3km przy lekkim wciśnięciu pedału hamulca słyszę dźwięki jakby zdezelowany Star, czy Jelcz hamował. Skoro na dwóch zestawach objawy są identyczne, boję się, że kolejna wymiana klocków będzie tylko niepotrzebnym wydatkiem. Co robić? Jak u Was Textar się sprawuje? :mad:
Hmm nie miałem w/w zestawów, więc nie potwierdze takich objawów... Ja mam założony zestaw przód/tył tarcze ate plus klocki ate ceramic i żadnych pisków czy to na zimnym, rozgrzanym. Jak sam szukałem zestawów do wymiany hamulców to miałem w większości polecane zestawy ate lub oryginalne.
ATE nie polecam w tej chwili 80% wraca na reklamacje- tylko OE
Również polecam ATE ja co prawda nie mam jak kolega powyżej ceramic tylko zwykły klocek ATE ale nie piszczy
p.s. również QV brembo 330
ATe zmieniło dostawcę i przeniosło produkcję do PRC - efekt- reklamowałem w IC 4 komplety tarcz do Giulietty- wszystkie były krzywe. Przy mnie tez klient reklamował z tego samego powodu- to opinia również warsztatów - jak się da szukać OE- teraz na rynku jest bryndza- cały rynek klepie z oszczędności w PRC.
A może ktoś może wypowiedzieć się na temat Mikoda GT , Rottinger GT do Brembo 330 mm. Jeżeli chodzi o ATE to zgadzam się bo miałem i pokrzywiły się po 2000 km. Teraz mam Brembo i też szału nie ma , bije mi lewa przednia tarcza ( bujanie przy lekkim hamowaniu przed światłami ) oraz przy rozgrzanych z większych prędkości. Zastanawiam się nad powyższymi bo jak wszystkie znane marki robią w PRC to po co przepłacać ...
dlateog jak coś to szukam tylko OE- naprawdę na allegro można tanio wyrwac zarówno 330 jak i 306 a nawet te mniejsze - wychodzi taniej niż najtanszy zamiennik - nie a piszczenia bicia i innych bzdetów.
Ja wymieniałem latem z Ferodo na Brembo wiem że to prawie to samo.Zapłaciłem 180zł za komplet.Początkowo trochę piszczały jak lekko wciskałem pedał.Ale teraz po jakichś 3tyś km jest ok.Mogę polecić od siebie.
Cześć
Pacjent: JTDM-2 16v 150 KM DISTINCTIVE 2014
Wg katalogu montowano tu tarcze 305/264 (264x10mm ???).
Chciałbym na wiosnę zainwestować w taki set:
felgi: Rozmiar 7,5J x 18” (ET41) z oponami 225/40 R18.
Do tego myślałem o wymianie tarcz na większe z wersji QV czy też sportowej: 330/278 (278x12mm)??
Co za tym idzie, zmiana tarcz wiąże się z wymianą zacisków na większe?
Np. allegro.pl/oferta/zaciski-330mm-278mm-alfa-romeo-giulietta-brembo-8552378604
Czy z takim zestawem wejdzie mi alfowska 17-calowa felga zimą?
Zakładając że kupuję ten lub podobny zestaw to co jeszcze jest potrzebne do zrobienia swapa? Czytałem gdzieś o jakiś adapterach/przejściówkach?
Gdyby ktoś orientacyjnie wycenił mi hamulce byłbym wdzięczny :)
Był już temat o tym.
przód wymienisz mając zaciski i adaptery do nich plus nowe przewody elastyczne. tył wiąże się z wymianą głównych wahaczy prowadzących ponieważ jest inne mocowanie jarzma zacisku względnie drutowanie o dorabianie adapterów- ja takim nieoryginalnym elementom nie ufam. Dla mnie wymiana z tyłu jest zbędna.
dziękuję za odpowiedź. czy są na rynku dostępne kompatybilne zestawy zacisków które będą lepsze od seryjnych i będą jakoś bardziej atrakcyjnie wyglądały pod felgą ale tak żeby nie przerabiać pół auta?
tu nic praktycznie nie przerabiasz bo wszystko pasuje p&P - jak będziesz chciał to zestaw sie znajdzie kompletny - priv
Darek jeśli można prosić o podpowiedź.
Komplet tarcz i klocków do JTDM2 TCT 170. Przód i tył.
Z tego co widzę zaciski standardowe i tarcze chyba też. Nie bardzo się na tym znam, ale na pewno nie Brembo.
Może być jakiś link lub propozycja.
Pozdrawiam
Wysłane z mojego XT1635-02 przy użyciu Tapatalka
Gdyby ktoś chciał to mam do sprzedania nowy komplet tarcz na przód oraz tył do Giulietty. Przód 330mm (Brembo) EBC Turbo Groove
Tył 278 mm także EBC brakes oraz klocki na tył galfer-sport. Cena promocyjna szczegóły na priv. Zestaw kupiłem dwa lata temu i międzyczasie zmieniłem auto.
Czemu nie Brembo?
Pisał tu już ktoś, chyba Darek ale może jeszcze ktoś potwierdzi, kto montował czy zaciski Brembo i tarcze 330 zmieszczą się pod felgi OE
1/2 Jx17 H2 ET 41.
Chcę mieć 100 % pewność, bo nie będę miał jak przymierzyć.
To będzie używany zestaw z tarczami klockami i zwrotnicami (bez adapterów) od Veloce JTDM.
Pozdrawiam.
Wysłane z mojego XT1635-02 przy użyciu Tapatalka
Informacyjnie: Musiałem wymienić hamulce z tyłu i z przodu - wyszło na przeglądzie - przebieg ok 233kkm :)
Zakupiłem typowe tarcze 264mm z tyłu i z przodu 281mm i muszę przyznać że wygląda ten zestaw w moim odczuciu gorzej niż z większymi tarczami (jeżeli ktoś ma takie felgi, że widać te tarcze dość wyraźnie). Mam nadzieję, że się z czasem przyzwyczaję :)
Jaki zestaw wrzuciłeś na przód? Jakich producentów tarcze i klocki?
Klocki miałem Brembo (już dawno kupione, kupiłem na zaś), a tarcze brałem pierwsze lepsze z brzegu (Teść kupował) - chciałem Brembo, ale cena była bodajże 100zł od sztuki drożej, a że Giulietka jeździ teraz bardzo delikatnie, a jak już to w trasie, więc kupiłem tańsze. Następnym razem pewnie kupię większe tarcze.