Dobra opcja to też handel samych tulei Lema bez wahaczy. Każdy by wybral co mu bardziej się kalkuluje.
wysłane z WC
Printable View
Dobra opcja to też handel samych tulei Lema bez wahaczy. Każdy by wybral co mu bardziej się kalkuluje.
wysłane z WC
Nie łatwiej przerabiać tuleje i sprzedawać gotowe P&P? Bez zabawy z wahaczami..
Będzie możliwość tak, bądź tak. Niekurzy wymieniają te wahacze sami, a nie mają dostępu do prasy. Myślę że w tym tygodniu pierwsze egzemplarze będą gotowe do sprzedaży.
Dzisiaj podam ostateczną cenę tulei do sprzedaży. Już mam 10 tulei, na razie robotę zrobi tokarz. Ale jak szybko pójdą te tuleje to ruszymy z produkcją tulei po obróbce CNC. Mam nadzieję że przy obróbce cnc cena się nie zmieni bo wstępnie temat już jest obgadany. Postaram się dzisiaj wszystko opisać ze zdjęciami gotowego produktu. najprawdopodobniej będą jeszcze dostępne tuleje w zwrotnicę Lemfordera w lepszej cenie aniżeli na allegro, oraz Lemforder w tylną belkę, także w lepszej cenie. Jestem na etapie ogarniania także tulei w długie ramię z jakiejś markowej firmy, i będą dostępne całe zestawy do regeneracji tylnego zawieszenia. :)
Coś czuję ze te tuleje to będzie hit. Brawo! I iglaszaj sie w bazarze, na allegro, olx d itp. Ten towar trzeba teraz rozreklamować zeby alfiarze się o tym dowiedzieli...
Mina Tadeusza z tedguma- bezcenna
wysłane z WC
Czy CNC wyjdzie Cię taniej, to juz zależy od skali. Jak zrobisz jedną, większą partię to jednostkowo wyjdzie jakieś grosze, ale jak byś chciał dorabiać po sztuce to już pana henia z tokarką ceną nie przebijesz :P
No i nie chce wyjść na pesymistę, ale nie wiemy ile to przejedzie...Ja niestety nie mogłem dłużej czekać, bo tak skrzypiało, że wstyd było jechać...już mam zrobione auto do odbioru. Do czasu aż mi znowu padnie już będzie mniej więcej wiadomo jaka trwałość Twojego rozwiązania :P
Trwałość lemfirdera myślę że na pewno większa niż tedguma. E60 rozmiarowo podobne auto więc powinno dac rade.
Do tego BMW ma napęd na tył. Być może taka tuleja zaprojektowana na wahacz osi napedzanej w bmw będzie trwalsza niż przy osi wleczonej jaką mamy w 166.
wysłane z WC
Ta tuleja od BMW o ile się nie mylę jest na mocowaniu piasty do wahacza, więc na pewno będzie zupełnie inaczej pracować niż przewidział producent.
Z drugiej strony wątpię, żeby TEDGUM robił jakieś grubsze wyliczenia przy projektowaniu swojego szajsu i jakoś jeździ....
Tyle że patrząc jakie siły działają na tą tuleję w BMW to u nas są one znacznie mniejsze. Całe obciążenie na siebie bierze amortyzator. U nas jest to tuleja ustalająca. która utrzymuje jedno ramie wahacza w miejscu. Większą część pracy przejmuje przednia tuleja bo w czasie jazdy po nierównościach to ona jest ciągnięta z dużą siłą. Oglądając to zawieszenie Alfa romeo bez problemu mogła by wyeliminować tą tuleje pływająca robiąc pod innymi kątami uszy w wahaczach. No ale tak zostały zaprojektowane nasze zawieszenia więc trzeba kombinować.
A teraz ciekawostka. Do mnie właśnie wlatuje tuleja tajemniczej firmy "akusan" z inter carsu. Widzę większość wyników wyszukiwania w google jest cyrylicą...:D
Majkelek gdyby tak było to już dawno by był na ruskich forach rozpracowany a nie jest. Także ta tuleja może jest od snopowiazalki albo wózka sklepowego... Tu są konkrety potrzebne. Grzesiu daje konkrety. Od czego do czego i jak to robi. A te akusany to dopiero zagadka...
wysłane z WC
Właśnie też widziałem, że mają jakieś ciekawie wyglądające tuleje z tego co wyczytałem to ktoś mu polecił ale nic konkretnego nie napisał koleś. Zastanawiałem się czy nie założyć tam konta i nie napisać do niego:) Na pudełkach w bagażniku są napisy original birth, więc wystarczyłoby dokładniejsze zdjęcie numeru z pudełka...
Dokładnie. Ciekawe czy one są P&P no i w które miejsce w ogóle..
Ale nie wierzę że jeżdżą na tym co w Polsce, bo my narzekamy na drogi a u nich jest dopiero sajgon.. Ale mają wiele ładnych 166 z tego co widziałem, a co najważniejsze robią masę rzeczy sami. Słowanie to pod względem przeróbek świetny naród i zawsze sobie jakoś poradzą.
Auto odebrane. Te akusan to na pewno co innego niż tedgum, inna budowa. Niestety nie miałem możliwości zrobić zdjęcia przed założeniem, ale zdjęcie z katalogu IC odpowiada rzeczywistości. Wygląda jak mniejsza tuleja właściwa zawulkanizowana w większej metalowej tulei. Generalnie sprawia wrażenie garażowego wyrobu pana mietka po kilku głębszych. Koszt 110zł.
I tak, na krótkie ramie, 53mm średnicy zew.
http://e-katalog.intercars.com.pl/dy...cinsgrqli2bvo2
Nie działa mi ten link.
Jestem ciekaw ile to posłuży..
Akusan to chyba turecka firma.
Teraz sprawdziłem, to jakaś turecka firma i mają sporo różnych gratów w asortymencie. Te tuleje są dedykowane do 166 niby.
Załącznik 192197
Kiedyś był temat o cewkach do 166 V6 tej firmy i niby były do 166 ale nie pasowały.
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...hacza-tyl.html
Motory maja dobrze opisane :D
Grzesiu nie chce Ci psuć radosnej chwili, aczkolwiek rozmawiałem z jednym Panem z AH i ogólnie przyznam mu rację.
Skoro chcesz sprzedawać to na allegro jako usługę, jaką dajesz gwarancję i czy w ogóle ją dajesz ? Szlifowanie Tulei, toczenie jej itp itd Bierzesz na to odpowiedzialność ?
Następna sprawa, 280zł brutto za wahacz. Czyli Wahacza + wprasowana patentowa tuleja na krótkie ramię, a na długie ?
280zł Twój patent wahacz + dodatkowo 40-60zł za sztukę na długie ramie to w przybliżeniu masz 320zł od wahacza...
To jest strasznie drogo wdg mnie.
Jako porównanie to w 520zł po rabacie mieszczę się w 2x zwrotnica Lemforder, tedgum 2x krótkie ramię i 2x długie ramię.
Podałem przykładowe ceny. Jak będę miał porobione pierwsze egzemplarze, będę już miał dokładne kalkulację to wyliczę. Na pierwsze wyliczenia najprawdopodobniej będzie 140-160 zł od tulei. Coś w tych granicach będzie. Na początek mam już na sobotę 10 tulei zrobionych u tokarza. Jak będzie zaintersowanie to już jak pisałem wcześniej mam podwykonawce na obrabiarce CNC i będzie można to robić masowo, bo nie opłaca się na 10 tulejek pisać wzoru w Autocadzie i zajmować komuś masznę. Regeneracja całego tyłu to już oddzielny temat i w przyszłości być może i tym się zajmę. Narazie będę miał do sprzedaży Duże pływające tak jak pisałem od 140-160zł a małe w zwrotnicę najprawdopodobniej po 55zł za sztukę z Lemfordera.
Do lanci Thesis już około 3 lata temu remontowałem przednie zawszeniesze, tam są też pływające i jest włożony lemforder od pewnego modelu po lekkich przeróbkacj, 60 tys już jezdzi i się trzyma. Podobno na forum Lancii mają ten sam problem co my bo też są dostępne tylko z tedguma.
No i gites. Ja jestem pozytywnie nastawiony:)
Napisałem z czystej ciekawości do chłopaka, który na rosyjskiej stronie pokazywał remonty tylnej zawiechy i miał wstawione jakieś "inne" tuleje niż wszystkie dostępne u nas. Nie znam za bardzo rosyjskiego ale dowiedziałem się, że kupił je gdzieś w mińsku i wysłał mi link do strony: http://www.alfa-fiat.by/ . Niestety ciężko tu cokolwiek znaleźć a oznaczeń na tych jego tulejkach żadnych nie było;/ Tak więc chyba nadal pozostanie zagadką cóż to za tuleje...
Załącznik 192515
Tuleje, które zaznaczyłeś Dawidzie, są identyczne do tych z BMW, tylko nie widzę tego kołnierza do przeszlifowania...
No skoro nie ma kołnierza to nie są identyczne;p Dlatego się tym zainteresowałem bo te od BMW mają kołnierz i w dodatku są za duże, a te muszą pasować bez przeróbek.
Tylko co to są pływaki ;))
No właśnie przeszukałem wszystko i nie mogę znaleźć. Przeglądając neta wszędzie trafiam na tuleje od vectry i bmw ale wszystkie są za małe i ani trochę nie przypominają tych z foto. Ten gość napisał mi, że poszedł do sklepu i po prostu taką mu dali, oznaczeń brak więc może oni mają dopasowaną od czegoś i sprzedają jako typowa do AR 166.
Dziś wjechał właśnie lemforder z bmw. 200zł/szt mnie wyszła impreza.
Załącznik 192916
200 jedna tuleja?
Drogo, zobaczymy aż Chyzio zrobi:-)
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Wygląda przyjemnie.
To jak parę miesięcy temu nie było alternatywy tak teraz widzę że wszyscy masowo jakieś tuleje z bmw tam pchają. Już kilka osób i warsztat to robi. Aż nie nadążam :)
Zrobilem przeguby to wpadly zamienniki na rynek, zrobilem zawieche to jest alternatywa dla tulei :) i sie dziwicie ze alfa poszla na emeryture, po prostu teraz naprawy maja byc wynalezieniu nowego patentu.
Marek to wyszło od tego mojego magika, czyli nie ma oryginału tylko też kombinuje z tą od BMW.