Jak często wypala to znaczy, że ECU "myśli" że już na to pora, pytanie czy rzeczywiście takie warunki się pojawiają czy nie. Bo może jest któryś czujnik walnięty i pluje głupotami.
Printable View
Jak często wypala to znaczy, że ECU "myśli" że już na to pora, pytanie czy rzeczywiście takie warunki się pojawiają czy nie. Bo może jest któryś czujnik walnięty i pluje głupotami.
Albo regeneracja źle przeprowadzona.
Przy zapychaniu DPF trzeba też sprawdzić czy wtryski sprawne i cały dolot powietrza szczelny.
Mówię że wszystko sprawdzone. Czujnik jak by był walniety to by błąd wywaliło a wszystkie parametry chodźby nawet się zgadzają na kompie.
- - - Updated - - -
Jak może być zre regeneracja przeprowadzona? Próby ciśnieniowe zrobione i wszystko okej filtr czysciutki a dalej wypalanie co tyle samo kilometrów. Nie uważasz że to coś innego może być? Możesz sobie darować takie odpowiedzi
- - - Updated - - -
A to tez takie gadanie że wtryski... Kolega ma astre wtryski mu leja jak nwm co wjebane na Maxa a filtr dpf się potrafi wypalac co 600km...
A guzik prawda, nie musi być żadnego błędu, parametry sprawdzałeś w pełnym zakresie pracy czujnika?
Dam ci przykład awarii czujnika temperatury cieczy chłodzącej (efektem były problemy z odpalaniem "na wpół ciepłego" silnika)
dopiero zebranie logów pozwoliło zobaczyć że w zakresie ok 50-60 stopni potrafi losowo wywalić np 50,51,52,-44,53Kod:zero błędów
temperaturÄ™ pokazuje normalnie
temperatura na zegarach i w ecu identyczna - czujnik podwójny
Co ciekawe błędne pomiary nie zawsze pojawiały się przy dokładnie tej samej temperaturze :cool:
Nie mam już chyba i tak zamiaru się tym dręczyc po prostu go wywale i będzie po wszystkich problemach
Też bym tak zrobił :rolleyes:
Używanego? W jakim celu był by ci potrzebny:questionmark: Jeśli tak często się wypalać to oznacza jego kres. Nie da się tego zregenerować z tego co wiem. Tam są metale szlachetne które ulegają degradacji które są odpowiedzialne za jego prawidłową pracę ale mogę się mylić.
Skoro masz wszystko sprawdzone, to po się jeszcze pytasz na forum? Widzę, że jesteś bardzo dobry w mechanice i elektronice. Pomocne wypowiedzi zbywasz.....
Był tu już jeden taki co co był mechanikiem. Wszystko było OK, dolot szczelny brak błędów, i co... Okazało się , że błędy były a w dolocie dziura.
A tak na marginesie to pewnie te wtryski z Astry wykręciłeś, robiłeś próby i wkręciłeś z powrotem, a potem zmierzyłeś odległości w wypalaniu.
Używany tylko po to by go chyba wykastrowac
- - - Updated - - -
A i wdlg Ciebie odpowiedź że źle przeprowadzona regeneracja jest pomocna? Śmieszne a co do astry czemu ja miałbym je wyciągać jak to samochód kolegi i ich nie wyciągał tylko tak jeździ i wypala mu się co 500 km
Niet, aby zregenerować i wsadzić w auto jak zaczną się cyrki ze sprawdzaniem spalin, a zaczną się to tylko kwestia czasu.
Parę lat temu nie było usług regeneracji DPF i w przypadku zapchania filtra były dwie opcje:
kastracja w cenie do 1000 zł
wymiana na nowy za 3-5 tysięcy
Dziś już nie warto kastrować, bo regeneracja kosztuje 400 zł :)
Jeszcze trochę czasu minie zanim wejdzie to w życie
- - - Updated - - -
Mój był regenerowany i nic to nie dało dlatego wywalam zresztą i tak obawiam się o głowice więc wolę spać spokojnie
Jeśli piszesz że 90% problemów z dpf to popiół w nim to wystarczyło by go wymontować usunąć popiół i gitara a tak raczej nie jest bo wtedy większość by go nie usuwała. Pomijając oczywiście to że kastracja jest dla silnika i jego żywotności najlepszym co można zrobić.
Witam. Jestem po zabiegu wycięcia dpf i wyłączenia egr. Filtr był w miarę zdrowy, cykle wypalania co mniej więcej 1500 kilometrów, ale denerwowało mnie dymienie przy wypalaniu w mieście. Dodatkowo zwiększał się stan oleju. Filtr zastąpiłem katalizatorem firmy Magnaflow żeby ograniczyć dymienie i ew problemy z kontrolami na drodze :) P
Najlepiej bylo by nawet jakiś sportowy katalizator wsadzić
wszyscy krzyczą za wywalanie DPFa, ale po usunięciu auto nawet nie kopci, chyba że ktoś ma chipa to trochę podkapca :)
Wiem że nie kopci bo podczas spawania wydechu wyjechałem alfa bez dpf przejechałem kawałek i nawet dymka nie puściła
Jakie macie wyniki spalin w 2.4 bez ekologii?
Bez różnicy czy jest ekologią czy nie. Bo i tak ona działa jak silnik jest zimny. Nie dotyczy filtra DPF.
Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka
Ale jaki jest sens to sprawdzać? Przecież wiadomo że się zmieści. EGR, klapy działają gdy silnik pracuje na biegu jałowym i jak jest zimny. A badanie spalin przeprowadza się na rozgrzanym silniku, bez obciążenia. A jak silnik nie obciążony nie będzie kopcił i przejdzie pozytywnie.
No wiem o czym pisze. Pomiar jest robimy przy maksymalnym wciśnięciu gazu do oporu. Czyli gaz w podłogę na 5s i tak kilka razy. Czyli EGR jest zamknięty i klapy otwarte do oporu. Mogę nagrać wideo na czym polega pomiar jak mi Pan z Dekry pozwoli. Jak by te pomiary były tak dokładne to żadne auto by nie przeszło przeglądu ponieważ wpływa na to eksploatacją i zużycie silnika. A to co jest na papierze to tylko jak pojazd opuszcza fabrykę. Jeśli Ci chodzi o Twoje cyferki.
Piszesz o pomiarze zadymienia rozumiem?
Jeśli nie ma DPF to i tak się zmieści w normie zadymienia ponieważ ta ilość sadzy jest znikoma. Jeśli chodzi o auta produkowane od 2004-2008r. powyżej euro5 i 6 jak już nie ma DPF to niestety nie dostanie TUV. A jak ktoś ma euro 3 to może sobie zamontować DPF HJS i dzięki temu dostanie homologację na euro 4. A nawet czasami jak auto trochę kopci to Pan mówi żeby pojechać na autostradę i trochę przepalić auto bo katy są trochę przytkane. Pisze cały czas jak jest w DE.
Kolega wycial w 2.4 dpfa i wywaliło mu 3.5 a norma jest 0.51 u mnie zaraz po wycięciu pokazało 0.80 ale tak jak mówisz muszę przegonic po autostradzie może się polepszy
Jak ma aż tak dużo to pewnie nie ma katalizatora tego przed DPF dlatego ma aż tak dużo, albo ma chipa lub ma nieszczelność w dolocie. Ale jeśli przegonisz auto i pojedziesz na analizator to będzie w normie. Ale jak jeździłeś po mieście cały czas i pojedziesz sprawdzić to będzie minimalnie podwyższone bo katy nie są wystarczająco nagrzane. Dlatego Co pisałem że DPF jest obowiązkowy od 2009 roku. Musi mieć każde auto. A te DPF dodatkowe z HJS to one magazynują ta sądzę w środku ale jak wjedziesz na autostradę i przydeptasz to wszystko wyleci, czyli pójdzie czarna chmura i tak co ileś tam kilometrów. Żeby jak jeździsz po mieście to sądzę wywieść po za miasto . Więc alternatywą jak ktoś nie ma DPF to może sobie założyć z HJS i on też wyłapuje sadze. Plus jest taki że nie ma czujnika żadnego i nie ma procedury wypalania która obciąża termicznie silnik.
Panowie kupilem autko z usuniętym depem, ale tylko fizycznie takze wypala go, jutro mam zamiar podjechać na stacje zeby sprawdzić emisję, jak bedzie ok to zaprowadzę na usunięcie programowo jak nie to dorzucę dpa, coś sie placi na stacji diagnostycznej za sprawdzenie? =)
Zależy gdzie zależy od diagnosty ile zawola na flaszkÄ™ í ½í¸‚
A czemu wywalacie DPF?
Bo to jest gówno przez które silniki siÄ™ sypia i pÄ™kajÄ… gÅ‚owice í ½í¸‚ a tak serio to miaÅ‚em z nim mega problem dlatego wywaliÅ‚em