Czy ma ktoś z Was sprawdzone info o tym, że można zaktualizować mapy do Uconnect'a (nie wersja LIVE) u dealera? Gdzieś o tym czytałem w sieci, że w UK paru osobom udało się taki proces przeprowadzić.
Printable View
Czy ma ktoś z Was sprawdzone info o tym, że można zaktualizować mapy do Uconnect'a (nie wersja LIVE) u dealera? Gdzieś o tym czytałem w sieci, że w UK paru osobom udało się taki proces przeprowadzić.
Tak da się przeprowadzić aktualizację, 800zł i mapa 3 kwartały do tyłu. Ja dziękuję :(
Powinni za free robic update, przynajmniej jeden raz...faktycznie przy tej cenie i dość leciwej aktualizacji szkoda kaski.
Jeśli chodzi o Uconnect to Giulietta została potraktowana w sposób wyróżniający tj. nabrano klientów na maxa - ja to sobie zapamiętam:mad:
W pełni się zgadzam, zwłaszcza jak się to porówna z sytuacją zza oceanu, gdzie aktualizacje są praktycznie co kwartał - i nie mam na myśli tylko map.
Jak sytuacja wygląda w przypadku Uconnect Live? Same usługi live są aktualizowane na bieżąco przez połączenie internetowe telefonu. Co jednak z TomTom-em?
Największy przekręt Fiata, Jeepa , Lanci i alfa romeo jest z nawigacjami 6,5 cala i 5.0 tylko w tipo donoszą nam osoby. A nawigacje 5 calowe w Fiata, Jeepa , Lanci i alfa romeo nie mają problemów . Dam na swoim przykładzie tydzień temu zakupiłem fiata 500x z dopłata do nawigacji 6,5 calową u wszystkich dilerów pytałem sie o auto i co to sa za mapy wszyscy jednym chórem mówili że to TOMTOM ze jest 90 dni na darmową aktualizacje a potem około 275zł u producenta. Odebrałem auto i przeżyłem szok auto z 2016 a mapy z 2013 bez autostrady A1. Chciałem od razu zrobić aktualizację okazuje sie żę firma tomtom dostarcza tylko system ucoonet a mapy sa fiatowskie bez aktualizacji na dzień dzisiejszy . Możę będą w wrześniu dostępne za kwotę 200 euro. Napisałem list do Fiata centrali i na początku to oni sami nie wiedzieli co jest zainstalowane w tych autach , dzisiaj dzwoniono do mnie z sekcji nawigacji w fiacie auto Poland z informacją żę nie jest to tomtom nie można jej z aktualizować a jeśli diler coś na opowiadał to on jest winny , tylko mowie że na wszystkich bilbordach stronach www fiata sa reklamy ze ucoonect 6,5 cala ma tomtoma. Odpowiedz byla że to wina jest działu reklam za sprzedaż auta odpowiada diler nie fiat . Problem występuje w całej europie . Marka Fiat w Polsce próbuje wejśc ponownie na rynek ale po takiej w patce w Polsce i Europa na razie zrobiła sobie wrogów. Powinna wszystkim zaktualizować za darmo nawigacje z godnie z umową .Czekam jak ktoś z prasy tym sie zainteresuje , bo to nie jest przypadek odosobniony , fora internetowe wrą i zwalanie na dilerów problem
Doplaciłem do nawigacji 3 tys.zl i mam bubla a w stanadrdzie jest 5 calowa która nie ma problemow
Napewno tak jak ja nie pozwolimy na spychologie , może ktoś o nas uslyszy i napisze artykul
Następne auto będzie bez UCONNECT, mapy to jedno drugie to np. SETUP nieergonomiczny i nieintuicyjny. A mapy są z HERE i podobno są tacy co potrafią coś z tym zrobić. Niestety UCONNECT to system zamknięty, dzisiaj z tego pomysłu producenci się wycofują.
Jeśli jest tak jak piszecie (ale muszę mieć konkrety) nawinę temat Zacharowi - już ostatnim razem jak mu wspomniałem, że kradną mazdy 6 to zrobił materiał i jakimś cudem - pooof! zakładają immobilizery w ASO, o czym wcześniej nie było mowy. Więc może się uda podziałać. Odbieram Veloce 6.5 cala na początku września, jeśli będę miał problem jaki opisujecie, na pewno tak tego nie zostawię.
inna sprawa, że na pewno gdzieś jest ktoś, kto umie te mapy zupdatować - przez Uconnecta w chryslerze hakerzy sterowali samochodem (!), a mając bezpośredni dostęp i gniazda SD i tak dalej nie dałoby się zrobić udpatu? Coś nie wierze ;)
jeszcze inna sprawa, że wydać na update tego badziewia 1000 zł zamiast kupić tomtoma z podstawką, to trzeba chyba mieć mocno nierówno pod sufitem :)
W USA aktualizacje do Uconnect są częste - w Europie Fiat kompletnie kładzie na to laskę. Tego najbardziej żałuję w porównaniu z MY2010 - tam można było kupić za 500 zł chyba port TomTom, potem nawigację za 1.300 i mieć świeżutkie mapy co kwartał + aktualne info o korkach co 5 minut.
W tej chwili za nawigację robi telefon z zainstalowanym TomTom GO. Za nawigację Uconnect (6.500!!!) na szczęście nie dopłacałem.
Ja akurat miałem w tym aucie co do mnie idzie, uznałem ze może my2016 już tam będzie jakoś działać (ktoś tu nawet pisał na tym forum że jak navi to 2016). Można ja wziąć za 1500 ale trzeba zrezygnować z foteli veloce.... Faktycznie dopłacić tyle kasy z konfiguratora to masakra jak nie aktualizują. Ostatnia kwestia ze deska z mała navi wyglada wg mnie brzydko jakby ja ktoś wyciągnął z fiata pandy, a ta 6.5 ładnie się prezentuje ;)
Żeby kogoś straszyć to bym musiał mieć gdzieś obiecane ze tam jest tomtom - jest to gdzieś oficjalnie podane? Podeslecie screeny jakieś?
Jesli nie masz tomtoma a nie masz 1000% powiedz że nie odbierasz auta postrasz ich na maksa , nie dadza ci napismie że na ich koszt zaktulizują ci mapy jak bedą dostepne
A tu jak mozna przerobic na androida jest na yutube nie moge dodac linka ma za malo postów
Jak to jest zrobione nie wiem
Znalazłem jak zaktulizować za 200 euro uconnect 6.5 do 2016
Nie moge wklejac linka bo mam za mało postow, na forum fiata w zakladce 500 wrzucilem linka z fca
Sprawdziłem u siebie. Uconnect Live 6,5 ma mapy z lipca 2015. To i tak słabo bo mam TomTom dedykowany i raz na kwartał są nowe mapy. Niby Live to 5 lat usług za darmo ale bez aktualnej mapy to i tak nic nie warte.
Mam przy okazji inne pytanie. Jak Wam świecą te ekrany? Ja u siebie na 6,5 cała widzę strasznie nierówne podświetlenie. W nocy mnie to irytuje.
U mnie świeci ok.
Wysłane z mojego XT1572 przy użyciu Tapatalka
Znowy nie moge dodac linka. Pokazal sie dzisiaj artukuł o naszych nawigacjach
- - - Updated - - -
Wejdzcie sobie na fejsa fiata
Coś nie widzę - możesz podać na prv albo z jakimiś spacjami?
Czy w my2016 tez ten problem występuje? Ze są stare mapy?
Rownież nie widzę.
Problem z tego co czytam sprowadza się do map Here dla Uconnect i TomTom dla Uconnect Live. W obu przypadkach nie ma jak zaktualizować map. TomToma trzeba podpiąć do kompa ale nie da się podpiąć systemu, który jest na stałe w samochodzie. Ja w Live mam mapy z zeszłego roku co jest słabe (pojazd my2016).
motopodprad.pl/problem-z-nawigacja-w-nowych-fiatach/
- - - Updated - - -
Do postu dopisać www
To widziałem. Mam nadzieję, że to coś da.
Poszło do Zachara. Po mojej ostatniej interwencji w sprawie Mazdy6 i jej kradzieży nagrał film na ten temat i sytuacja uległa znacznej poprawie. Może coś się tu też ruszy :) a ja będę miał swój mały wkład w naprawianie świata ;)))
Wywpowiem sie za kolege który ma fiata 500x też z uconnect 6,5.
Dzisiaj otrzymal informacje od fiata żę " Moją nie chcą się zająć, wręcz jest to moja wina, bo według nich za słabo sprawdziłem, co w środku siedzi. A materiały prasowe - według nich nieważne... Będzie trzeba działać inaczej.""
Okazuje sie że fiat wyparł sie wszytkiego co tam bilbordy katalogi sprzedawcy , żę jest sam sobie że nie sprawdził jaka mapa jest w grana
Czekam na zalatwienie swojej sprawy , narazie głeboka cisza co sie pytam brak odpowiedzi , zwlaili to na salon z takim samym tekstem żę biblordy są nie aktualne itd tylko mi jeszcze nie powiedziano że to moja wina .
Piszcie do autocentrum.pl proszę może coś to da
OK mam chyba dobre wieści. Co prawda na razie mało konkretnie, ale też trzeba zrozumieć Zachara, że nie chce wojny od razu wszczynać z Fiatem :)
Jak w ciągu tygodni sprawa nie zostanie załatwiona, poproszę go żeby powiedział "sprawdzam"
Odpowiedź poniżej:
Hej
Rozmawiałem z FIATem. To jeszcze chwilę potrwa, ale sprawa zostanie załatwiona pozytywnie dla klientów.
Dealerzy rzeczywiście dostali niewłaściwe wytyczne, bo błędne dane otrzymała także polska centrala.
pozdrawiam
Zachar
oto odpowiedz z zachar of
nadal do końca nie rozumiem problemu (prócz tego, że w aucie są mapy Here zamiast TT). Da się jakoś część nawigacyjną "otworzyć" np na Automapę? uconnect chyba działa na WIN.CE?
Rozumiem, że Ci co mają starszą wersję UC 6.5 definitywnie mogą zapomnieć o jakiejkolwiek aktualizacji? Jeśli tak to będzie to słabe.
Wysłane z mojego XT1572 przy użyciu Tapatalka
Niestety fiat schował głowę w piasek
Wszytko zwalił na serwis , na dodatek serwisy nie maja wsparcia w fiacie
Powiedziano im że mają sam to sobie załatwiać , kontaktować sie nie z fiatem tylko z producentem map.
Do tej pory nikt oficjalnie nie powiedział żę w autach są zle mapy i dalej sprzedaje sie auta twierdząc żę w uconnect 6,5 cala jest tomtom
O pomocy fiata należy zapomnieć, ale czy może ktoś ma jakieś info o niezależnych instalacjach mapy
Artykuł sie pokazał
- - - Updated - - -
W gazecie motryzacyjnej
ale jest blokada na alfa linków
- - - Updated - - -
dailydriver.pl/nowosci/wydarzenia/fiat-sprzedaje-auta-z-oszukanymi-nawigacjami-tomtom/
- - - Updated - - -
Widzę że problem z aktualizacją nawi mnie też dotyczy, mam uconnecta 6.5, auto jest z końca 2015r. W salonie przed zakupem też dostałem info, że to jest TomTom i że po zarejestrowaniu będę miał darmową aktualizację. Na początku trochę to olałem bo sama nawigacja nie była mi aż tak niezbędna. Zarejestrowałem się co prawda na stronie uconnect i tomtoma ale żadnej aktualizacji tam nie było, więc pomyślałem że może to jeszcze za wcześnie i odpuściłem temat. Szczerze powiedziawszy, płacić za aktualizację 200 euro też nie mam zamiaru, szczególnie tak jak pisaliście, uc 6.5 tani nie był.
Musisz pisac do fiata i do dilera , żeby otrzymać altulizacje za darmo lub cosw zamian np gwarancje 5 letnią z serwisami bo taka propozycja tez padla.
Fiat powiedzial żę dostaną osoby wybrane tylko na zachar of otym pisal fiat
Co to jest zachar, że tak zapytam?
Typek, który założył autocentrum.pl. Chyba :D
I on niby pomaga w takich sprawach?
ja kupiłem w końcu tomtoma go510 bo już mi się nie chciało męczyć z tym badziewiakiem w Giulieccie. Poczekam do końca września i ponownie uderzę do Zachara, bo Fiat wygląda jakby "kupił trochę czasu".
- - - Updated - - -
pomaga, tj. ma na pewno szerszą siłę oddziaływania niż temat na forum ;) Po ostatniej naszej rozmowie na temat kradzieży Mazd 6 w Warszawie zrobił o tym materiał i Mazda zaczęła montować (akceptować montaż) elektronicznych immobiliserów.
Im więcej źródeł będzie o tym trąbić, tym większa szansa na jakiś consensus.
Piszcie do zachar off , proszę . Ja pisalem to otrzymalem odpowiedz
Cześć,
Mamy do czynienia z korpo. Nic nie będzie szybko :-(
Wróćmy do tematu za jakiś miesiąc
Pozdrawiam
Zachar
Fiat idzie na przeczekanie, wtym problem że dalej sprzedaja auta z bublami w nawigacji
Taka odpowiedz od Fiata , moj diler dostal w dupę i odwrócił sie odemnie
Jestem pod wrażeniem, będą najnowsze mapy tj. 2015 :mad: szanują klienta i tylko 100% sprawdzone dają, cóż że w międzyczasie są innowacje, we Włoszech kryzys i tam spoko. Na poważnie to jest ciekawe czy Uconnect z Giulli można dać do Giulietta?