załozyłem helixy DB 62.1 :D
Printable View
załozyłem helixy DB 62.1 :D
Umyłem i napastowałem moją Belle. Teraz lśni jak psu jajca :D
a ja włożyłem dzisiaj wooferyy PHONOCARA :D:D furczy aż miło ten basior słuchać :D
Moja dostala nowiutkie kompletne sprzeglo i dwumasik, oryginal wytrzymal 170tys :)
trzeba sie na nowo nauczyc jezdzic ...
Kupiłem klocki przednie z czujnikiem TRW i filtr paliwa UFI. Jutro będę wymieniac, także jak nic nie nawali to może coś dodam na "Zrób to sam".
hah wczoraj zalozylem kompletne zawieszenie przednie trw :D:D stabilizatory swag i koncowki drazkow swag :D:D jezdzi sie jakby z fabryki wyszla :D:D
odgrzybiłem klime, umyłem i wypucowałem całą Belle a na koniec porządki i upinanie rzepami gratów w bagażniku.
Dziś spędziłem 3 godzinki na pucowaniu Belli:).
Wczoraj natomiast pomykałem sobie koło 1 w nocy po Warszawie i szybko pokonywałem skrzyżowanie na którym skręcałem w prawo. Na następnych światłach zatrzymała mnie policja i chcieli mi dać mandat za zbyt brawurową jazdę:D. Skończyło się na 50 zł i 0 ptk karnych:). Za to Bella była w swoim żywiole pokonując zakręty, jednak władza tego nie rozumie:).
Dziś wymiana tulei wahacza tył lewa - jutro prawa :) w sobotę lub niedzielę sworznie tył a później się zobaczy ;)
Dziś: nowa porcja oleju, filtr paliwa, powietrza, przeciwpyłkowy, nowe tarcze tył wraz z klockami, piasta, osłony przegubów, kilka plastików we wnętrzu.
Niedawno: nowe węże do klimatyzacji, nowa chłodnica klimy, regeneracja sprężarki-wreszcie układ działa bez zarzutu.
Kupiłem szampon z gąbką, wosk, gąbki polerskie + futerko. Jutro jak pogoda dopisze, będę dopieszczał ;)
No myślałem, że zejdę przy tym polerowaniu; i tak nie dokończyłem bo mnie noc zastała (pozostał dach i słupki, niunia czeka pod zadaszeniem) :| ; kolana czarne od klękania i sprawdzania pod światło, cały mokry, ręce mi opadają, ale efekt mam nadzieję, że jest ok - jutro rano dopiero sprawdzę ufff
A moja z dniem dzisiejszym stała się pierwszą (chyba :)) 145 w Polsce z wbudowaną nawigacją, odtwarzaczem MP3 i MP4 oraz pamięcią 4G :D
http://img200.imageshack.us/img200/2207/96158287.jpg
Ja wiem że o gustach sie nie dyskutuje, ale ten niebieski flok nijak mi nie pasuje do wnętrza 145. Mnie sie to nie podoba, no ale i nie musi :D
Moja Alfa dostała dzisiaj w prezencie nowe dywaniki, piękne czarne z czerwonym obramowaniem, czerwonym emblematem AR i napisem cuoresportivo.
moja Alfa z samego rana dostała pełen bak V-power :) a popołudniu ją umyję :)
a ja wymienilem filtry, olej i wywoskowalem :) moze wie ktos cos na temat filtra stozkowego, czy duzo zabawy z montazem?
W środę moja dostała nowy reflektor z przodu z lewej strony bo w starym nie działała regulacja (urwane mocowania), niestety TYC (miała być Hella ale miała to samo co stary reflektor). Dzisiaj z prawej strony wymienione łożysko piasty, po niedzieli będę wymieniał z lewej strony.
Dzisiaj znów doinwestowałem swoją Alfę montując wentylowane, nacinane i nawiercane tarcze hamulcowe na przedniej osi, wraz z klockami ferodo.
Pozdrawiam.
- Rafał
Wymieniłem tarcze na mikody nawiercane oraz klocki ferodo ,pomalowałem zaciski na diabelska czerwień i wymieniłem na nowy płyn hamulcowy,no i oczywiście myju myju.
ja w swojej dopompowałem koła :)
Dziś przez 2 godziny pucowałem komore silnika. Nie myłem już płynem, a szmatką i pastą lekkościerną :) Jest teraz elegancko, jakby samochodzik wyjechał z fabryki :D
ja o mojej dzisiaj dużo myślałem bo bidulka stoi już tydzień w warsztacie bo nie ma na jakich kółkach wyjechać po zmianie bębnów na tarcze ( 13" są za małe) :(
Moja bella dostałą nową chłodnicę, nowy rezystor wentylatora, nowe filtry, naprawiłem obudowę filtra powietrza bo była popękana, wyczyściłem EGR, przepustnicę i zamek pokrywy silnika. Jutro czeka mnie wymiana rozrządu z pompą wody i oleju. W dalszej kolejności wymiana tarcz i klocków hamulcowych w przodzie:D
Wczoraj i dziś prałem fotele. Wymontowałem kanapę tylną oraz 2 przednie fotele. Ściągnąłem oryginalne pokrowce i wyprałem je w pralce. Teraz wyglądają jak nówki z fabryki, wszelkie brudy i nieprzyjemne zapachy znikły :D
Zapodałem nowy przepływomierz, oczywiście BOSCH
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja w moich dwóch Ślicznotakch zamontowałem owiewki z przodu...i świetnie zdają egzamin:)
Teraz mnie czeka lakiernik i blacharz dla 145, tapicer i podklejenie nieszczęśnej podufitki i będzie miodziooo...
W 156 czyszczenie całej tapicerki+ dywaniki Karcherem w ten albo w nastepny weekend...
Pzdr
Wymieniłem rozrząd z pompą wody, czujnik temperatury cieczy, filtr oleju i zalałem nową Selenią. Jutro tarcze i klocki z przodu. Kiedyś lakiernik i będzie wszystko pięknie ładnie.
Ja? ostatnio ciągle coś robie w Alfie:/ teraz zmieniałem połosie wraz z nowymi przegubami ale juz niedługo kres dłubania bo nawet na spota nie mogę wpaśc bo zawsze coś wypadnie:/ jak nie brak wolnego to teraz znów wydech do wymiany.
Moja bella dzisiaj została profesjonalnie umyta na myjni ręcznej, a następnie przez blisko godzinę ją woskowałem. Już nie mogę się doczekać jak zaprezentuje się jutro na słoneczku. A jutro zostaną umyte szyby od środka i dostanie nowy, piekny znaczek na przednią atrapę.
A ja odebrałem auto od Mechanika wymieniłem Wariator, oraz pompę wspomagania, I od razu podjechałem na myjnie.
Moja bella dostała dziś ode mnie nowe tarcze i klocki hamulcowe na przednią oś:D Teraz hamulce to brzytwa:P
tak od razu brzytwa?
Ja zmieniałem tarcze i klocki jakieś 2 tygodnie temu i tuż po wymianie hamulec jest raczej kiepski, ale wraz z każdym przejechanym kilometrem znacznie się poprawia, bo wszystko ładnie się dopasowuje.
A z ostatnich rzeczy, to wczoraj ponownie nabiłem klimę (poprzedni mechanik delikatnie mówiąc zmaścił sprawę) i wymieniłem śrubki mocujące rejestrację z przdoku na nierdzewne :)
Pozdrawiam.
- Rafał
Wymieniony czujnik temperatury cieczy, nareszcie wskazuje normalną temperaturę :), ach i tydzień temu smarowanie rozrusznika u Pabla.
A ja w mojej pięknej wymieniłem łącznik elastyczny na układzie wydechowym bo już delikatnej chrypki dostawała a teraz jak by była śpiewaczką:D:D
Wymieniłem zawór nagrzewnicy, zdemontowałem całe wnętrze, bo wymieniam wszystkie wygłuszenia podłogi.
Wymieniłem amortyzatory z tyłu na KYB Excel-G, godzinka z kawałkiem i od razu jest lepiej :-)
Może nie dziś a w całym zeszłym tygodniu:
filtr powietrza ,oleju
olej Mobil 1 10w/40
uszczelka pod głowicą , uszczelka pod pokrywą zaworów
uszczelka wydechu, uszczelka kolektora ssącego
zawory 8 nowych sztuk (część jeszcze się nadawała)
uszczelniacze zaworowe 16szt.
szlif głowicy + gniazda
oba wałki rozrządu (używane ale w dużo lepszym stanie)
pierścienie 4 komplety
rozrząd + pompa wody + wariator
świece 8szt.
płyn do chłodnicy
Zaszalałem wiem ...ale już był cholerny czas żeby to wszystko zrobić :)