Napisał
epsonix
[MENTION=64656]Fawkes[/MENTION], jako były właściciel JTDM (1.9 zrobiony na 190KM), a obecnie TBI (też dłubnięty) napiszę parę zdań od siebie. Też nie chciałem już diesla (klekot, długie nagrzewanie itp, najczęściej jeździłem do pracy 3.5km więc to było bez sensu na codzień), a że zmieniałem na SW (taka wyszła potrzeba) to wybrałem TBI. Ja głównym autem robie ok 12tyś km rocznie (reszta druga alfa albo motor), i większość to krótkie odcinki, więc w moim przypadku TBi miało większy sens niż w Twoim.
TBI jest fajnym silnikiem, a jak dba się o wymiany oleju itp to bezproblemowym. Niestety pali dużo. Do tego brzmienie słabe, nawet jak się dłubnie wydech, bo 6 garnków nie ma, tylko małej pojemności 4 i to z turbiną, więc tu szału nigdy nie będzie.
Zostaje bardzo mało przewag TBI nad 2.0JTDM, ale i tak dyskusyjnych. Powiedzmy jako zaletę że w TBi mamy nudny dźwięk zamiast klekotu, ale czy to powód do zadowolenia czy tylko bycia mniej niezadowolonym? Drugi, to że auto szybciej nagrzewa się w zimie, ale to można poprawić w JTDM dokładając grzałki elektryczne do instalacji chłodniczej, nagrzewnice elektryczne czy webasto. TBI nie jest też szczególnie lżejsze od 2.0JTDM, wg instrukcji 60kg, wiadomo miło, będzie się lepiej zachowywać w zakrętach(tym bardziej że to na przodzie masa), ale nie będzie niewiadomo jakiej rewolucji. Gdybyś obecnie miał 2.4 w wersji FWD to już by było 155kg różnicy vs TBi, to możnaby to traktować jako bardzo mocny argument za, ale od 2.0 to tylko miła pozytywna ale nie tak znaczna różnica.
No a z wad TBI vs 2.0JTDM. Główna sprawa spalanie. Wspomniałeś że robisz jakieś 30tys km rocznie - dopłacisz jakieś 9tyś rocznie do paliwa (liczę 6L paliwa więcej/100km).
Jeśli obecna JTDM pasuje Ci odnośnie wyposażenia, masz ją sprawdzoną itp to ja bym przy niej zostawał. NIe wiesz na co trafisz w TBI, może się okazać jakaś probelmatyczna, zajechana, felerna, pechowa itp.
[MENTION=9575]rybakmj[/MENTION] miał bardzo podobne dylematy od Twoich ze 2-3 mce temu, pisał/dzwonił do mnie podpytywać, w końcu się przejechał i stwierdził że lepiej zostaje z 2.0JTDM, bo nie ma aż takiej różnicy na plus, a do tego spalanie go powaliło.
PS. Czarne wnętrza ostatnich 159, sprawa gustu. Mi akurat mi się nie podobają - trochę nudno to wygląda i nie dokońca wiadomo że ma się doczynienia z aluminium. W modelach starszych, od razu wiadomo że jest alu i jest to fajny smaczek auta - coś innego niż w większości nudnych aut, stąd ja jak szukałem ostatnich roczników TBI SW, to preferowałem srebrne szczotkowane albo ryflowane alu.