mysle ze wystarczyło kawalek pojechać i byłoby zaraz dobrze
Printable View
mysle ze wystarczyło kawalek pojechać i byłoby zaraz dobrze
najpierw spróbuj zrobić diagnostykę. Czujniki Stelvio i Giulia ma takie same z tego co wiem. Może masz zaprogramowane pod inne auto, lub masz jakis duplikat. Resetowałem ostatnio koledze w Giulii, Jeśli masz progtramowalne to spoko, jeśli masz nieprogramowalne to może sie okazać - w przypadku duplikatu - ze trzeba kupić nowe zamiast każdej kopii, lub przelożyc na koła letnie te które mają takie same kody.
Średnio rozgarniety serwis opon z programatorem - sobie poradzi.
Chyba , ze jesteś z dolnoślaskiego lub opolskiego to mogę pomóc
Dzięki za info przyjacielu.Przejechałem już 200km na tych kołach i niestety dalej nie widzi czujników.Niestety jestem z kujawsko pomorskiego,w przyszłym tygodniu chyba do serwisu rusze to dam znać co i jak.
Mes ogarnie programowanie czujników? Zrobiłem z 70km a pokazuje że info o ciśnieniu niedostępne
Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka
Akurat do czujników ciśnienia w oponach MES nie jest potrzebny. Odczyty same wskakują - chyba, że z czujnikami jest cośnie tak. Moje AUTELe w zimowym komplecie kół zaraz po zamontowaniu zaczęły działać.
No właśnie kupiłem koła z czujnikami i auto ich nie widzi.
No nie wiem co powiedzieć. Wg dokumentacji czujniki dla Giulii i Stelvio są identyczne.
Kupiłeś te koła używki? To moze jakiś szmelc po prostu i nie działa, albo nie te czujniki?
Ja zainwestowałem w uniwersalne czujniki i programator - w sumie taniej od kompletu nowych oryginałów, a działa jak ta lala...
Ja kupowałem z Ali już kilka m-cy temu (przed "zimą"), wtedy tam były najlepsze oferty:
https://www.aliexpress.com/item/5PCS...27424c4doj1B81
albo z programatorem:
https://www.aliexpress.com/item/High...27424c4doj1B81
Oczywiście, wersja 433MHz (Europa).
Warto poszukać, oferty się zmieniają. Chyba Viaken u nas to też sprzedaje.
Programowanie łatwizna. Działa bezproblemowo od listopada jakoś.
Wygląd aluminiowych wentyli od czujników jest jednak specyficvzny, rzuć jakieś fotki to porównamy (albo sam porównaj w ASO/salonie). Inaczej - wulkanizator albo zdejmowanie opony (w sumie wystarczy odklejenie opony od felgi z jednej strony, sam tak montowałęm akcesoryjny TPMS w innym samochodzie).
Coś tu nie gra..
Jeśli czujniki są pod Giulię, a auto wczytuje z automatu (a tak jest w Giulii), to musi działać.
Skoro nie działa, to znaczy, że albo nie są to czujniki od Giulii, albo nie są pod nią zaprogramowane (jeśli są uniwersalne-są?).
Procedura w załączeniu.Załącznik 256102
Ano nie gra [emoji4] czujniki sygnał dają, felgi i czujniki ori, także nie wiem, cumiana mówił że nie może nic aktywować itp. Przyłożył czujnik, wbił giulie w tester i mówi że sygnał jest.
Auto od razu po odpaleniu wali błędem że brak czujnikow.
Sprawdziłem i ten sam czujnik jest do giulii i stelvio. I jest tylko 1 numer części... Dziwne że auto ich nie widzi
Panowie z tego co wyczytałem to czujniki powinny się same rozpoznać i być widoczne, ale chciałem się upewnić bo pytając podczas odbioru samochodu w serwisie, teraz podczas wymiany oleju mam trzy odpowiedzi, niestety każda inna ;)
-czujniki trzeba zakodować testerem za każdym razem zmiany kół,
-czujniki trzeba zakodować testerem tylko podczas pierwszej wymiany, później już nie,
-czujniki same się rozpoznają podczas jazdy i nic nie trzeba kodować .
Jak widać kompetencje w serwisie są wysokie bo kogo nie zapytałem, twierdził inaczej...
Posiadam oryginalne czujniki zakupione w Alfie
Pisałem kiedyś na temat czujników w Giuli. Od 2016 do któregoś miesiąca 2017 nie będą akceptowane w nowych centralkach Na pewno w modelu z 08-2017 już sa problemy z auto-adaptacją. Jedyne rozwiązanie to montaż nowych oryginalnych lub tak jak ja to robię, montaż zamiennych.
No ale ja właśnie mam nowe oryginalne, to w końcu jak?
Tak jak pisałem - w tym aucie nie ma innej opcji, jak tylko automatyczne uczenie.
Jeszcze widzę 2 opcje:
a) masz jakąś podróbkę, która tylko z pozoru jest ok
b) jeśli masz org., to może nie jest to czujnik od Giulii? Chodzi o to, że gdybyś miał przykładowo czujnik od Mito, to programator którym sprawdzali w Cumianie może go normalnie czytać pod Giulią, ale to nie znaczy że czytać go będzie Giulia. Więc jeśli nie masz pewności co masz, to musiałbyś fizycznie spisać wszystkie nr z czujnika (czyli zdjąć oponę) i mi podać, wtedy będę wiedział czy to dobry czujnik.
Kupie chyba nowe a jak te wyjme to wie przekonam co tsm siedziało. Dzięki
Trochę zniechęcasz do angażowania się w rozwiązywanie twoich problemów, kolego kozak - zauważyłeś? Dwie strony po tym jak ci wytłumaczyłem to samo, nadal nie chcesz przyjąć do wiadomości, że przekombinowałeś z tymi używanymi kołami, i po prostu czujniki są trefne. Ale to twoja sprawa co sobie piszesz na forum...
czujniki od kolegi Kolpak działają bezproblemowo.
u mnie były jakieś ori MOPAR 50533279 niby do Giulii .
Przyjedź, zamontujemy takie jak powinny być.
U mnie pomimo kilku różnych opinii jakie słyszałem odnośnie konieczności kodowania czujników ciśnienia wyglądało to tak, czujniki Ori.
Po wymianie ciśnienie pokazywał ale stare, po przejechaniu ok 10 km pojawił się błąd ciśnienia w kołach, przy odczycie wartości pokazywało 3 kreski. Już miałem podjechać do ASO by zakodowało, ale po przejechaniu kilkunastu kilometrów kolejnych, czujniki samoczynnie się zaadoptowały.
ja na tych zrobilem ok 500km i nic...
na nowych zrobilem 3km i sie zakodowały do auta.
z tego co widzialem te czujniki ktore mialem byly do aut do 04.2016r. pozniej zostaly zastapione innymi numerami.
lechtak dzieki, ale już mam ;)
z tego powodu czasem warto zapłacić za nieoryginalne ciut więcej - za możliwosc ich przeprogramowania...
Mam do sprzedania 4 czujniki oryginalne ze Stelvio. Dzisiaj zdemontowane. Jakby ktos potrzebowal to pisac.
Nie znawca, więc proszę o pomoc...
Zmieniłem dzisiaj całe koła w Giuli.
W tych nowych założone zostały używane czujniki ze Stelvio, jedno max dwuroczne.
Samochód ich nie widzi...
Proszę o pomoc, rady...
Ponieważ teoretycznie powinny działać (..ale np. u kolegi Kozaka nie zadziałały), to spróbuj zrobić reset poprzez spuszczenie we wszystkich kołach powietrza do zera, później możesz odpalić albo dać na zapłon na kilka minut, wyłącz i napompuj nieco więcej (np. 2,5 zamiast 2,2). Po tym pojeździć kilka km 15-20 min.
napewno europejskie czujniki czy ze Stanów? Kolpak dobrze prawi, choć gdzieś kołacze mi się po głowie wyczytane info żeby dowalić znacznie więcej, 3-3.5bar na chwilę w celu obudzenia ich.
Szczerze, to nie miałem pojęcia że mogą być „jakieś z USA” domniemana niezgodne z jednostkami, normami EU.
Ale to akurat mogę zweryfikować. Przypuszczam, że nie.
Spróbuje zrobić tak jął zasugerowaliście.
Dam znać.
Dziękuję.
czujniki w USA pracują na innych częstotliwościach to na pewno, nie wiem tez czy sam protokół komunikacyjny nie jest całkiem inny
po prostu trzeba je adoptować - opcji ustawień TPMS jest 16 typów w MES-ie.
faktycznie, w proxi jest do wyboru 14 możliwych ustawień i jedno bez TPMS. o tym pisałeś czy coś jeszcze w innym module siedzi (ni widzę TPMS na liście nigdzie). Druga sprawa czy dobrze rozumuję że jak zmienisz w proxi, to zaś potem np ori koła drugi komplet znów trzeba będzie wracać z ustawieniem? no bo jeśli robimy po stronie proxi, to w aucie a nie w czujniku w kole, tak?
moje dotychczasowe doświadczenia były banalne - zamówiłem czujniki Schreader-a, powiedziałem że do GIulii, przyszły, wsadziłem w felgi dla kół zimowych i praktycznie od razu same ruszyły.
no to może kogoś z MESem w pobliżu znajdziesz. poczekajmy co Dareek napisze bo chyba zna temat szerzej