Hej, czy ktoś w najbliższym czasie (najlepiej z waw) planuje składać zamówienie na alfisti.net? Sprężyny czy inne gadgety? Jak nie trzeba to po co płacić dwa razy za wysyłkę ;)
Printable View
Hej, czy ktoś w najbliższym czasie (najlepiej z waw) planuje składać zamówienie na alfisti.net? Sprężyny czy inne gadgety? Jak nie trzeba to po co płacić dwa razy za wysyłkę ;)
Kurcze, po zmianie sprężyn co chwilę gdzieś szurnę - niestety u mnie wszędzie górki, co chwilę jakieś większe przełamanie albo fragment drogi wysypanej klińcem. Po zasmakowaniu w Eibachu nie chcę wracać na standardowe sprężyny, ale tak jak jest teraz też trochę mi się nie uśmiecha na dłużej. Widzicie jakieś rozwiązanie problemu? Może są jakieś a'la dystanse żebym sobie podniósł o np 1cm? Zdażyło mi się że przychaczyłem czymś od dołu na środku - nie przyglądałem się, z resztą guzik zobaczę bez jakiegoś kanału czy to skrzynia czy napęd Q4.
Druga sprawa. Eibach pisze że te sprężyny obiżają o 25mm, ale ten zestaw jest też do zwykłych RWD z AT8 a Veloce była podniesiona wg RWD o 14mm i pewnie był tego jakiś powód (może coś tam jest inaczej z Q4 które wystaje). Ori RWD sprężyny z tego co wiem są inne niż z Q4. Ciekaw jestem czy Veloce obniżyła się o 25mm czy może o 25+14mm i stąd mam problem?
Może ktoś kto ma stockową Veloce Q4 2.0 na ori rozmiarze opon, zmierzyć jak auto będzie stało na płaskim terenie prześwit w 4 punktach - po obu stronach auta zaraz za przednim kołem i zaraz przed tylnym. żebyśmy wykluczyli jakieś błędy z punktem odniesienia i ewentualnie różnicami w wysokości nakładki progowej (ja mam założone z Quadrifoglio), zmierzmy do góry nakładki progowej - do środka szczeliny jak na zdjęciu:
Załącznik 264253Załącznik 264254
U mnie jest ten wymiar 22.5cm przód i 28.5cm tył.
Może dla kompletu, niech ktoś jeszcze zmierzy stockową RWD albo RWD z obniżonym zawiasem dla porównania.
A mówiłem powodzenia [emoji12] podnieść na podkaldach to lipa... Załóż gwint i wtedy masz regulacje Góra dół jak ci się podoba [emoji6]
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
dawno nie jestem w temacie gwintów, kiedys KW, BILSTEIN było dobrą opcją, napewno nie bierz tanich, bo ja mialem " tani" kiedys w aucie, i przod jeszcze jak cie moge, ale tył to ping pong... twardy strasznie...
Bilstein miał tę zaletę, że w razie potrzeby była możliwość zmiany charakterystyki i ewentualnej naprawy poprzez wymianę części na nowe.
Wielkie dzięki, takie same opony więc najlepiej porównywać. Czyli wychodziłoby że przód mi poszedł w dół aż o ok 4,7cm a tył o 3cm. no właśnie to się pokrywa z tym co [MENTION=79678]kozak[/MENTION] pisał jak też siadło mocno z przodu u [MENTION=57123]moosiak[/MENTION] -a, że przód idzie na tych sprężynach (zestawie niby na cięższe wersje 2.0 AT8 i Q4) za bardzo w dół. W poniedziałek dzwonię do Eibacha bo coś jest nie halo z tym co zrobili. Podejżewam że Q4 ma celowo podniesiony przód bo coś bardziej wystaje w dół - Q4, może inna osłona itp i jej nie można obniżyć tak bardzo jak RWD (ale trzeba obniżyć bo stoi absurdalnie wysoko)
- - - Updated - - -
dzięki, kolejne potwierdzenie, pewnie RWD zatem idą 25/25 ale podawali że Veloce Q4 idzie w dół 25/25 a przez to że jest podniesiona normalnie (pewnie jest przyczyna tego) to na tych Eibachach idzie 47/(25-30)?.
Może ktoś jeszcze kto ma stock Veloce może zmierzyć u siebie dla potwierdzenia? Z resztą więcej RWD też nie zaszkodzi. Chciałbym mieć więcej pomiarów żeby Eibach nie powiedział mi że to pewnie jakiś przypadkowy egzepmparz tak wyszedł czy ktoś źle zmierzył. Fotki mile widziane jako dowód.
Zastanawiam się też czy jeśli okazałoby się że Eibach z tym nic nie zrobi, czy nie lepiej byłoby po prostu na przód wsadzić sprężyny z wersji RWD - już by było fajne obniżenie wg Q4? Tylko jak wyszłaby charakterystyka zawieszenia?
U mnie siadło i nic nie haczy :D Nie poddawaj sie [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]
Moja Veloce z Eibach
Próg
Przód 220mm
Tyl 275mm
Opony 225/45/18
Błotnik od dolnej krawędzi do środka piasty aby pominąć różnice w kołach
Przód 345mm
Tyl 355mm
Na niemieckim forum maja po wyminie w Veloce 355mm 370mm, 345mm 350mm, 350mm 360mm,
chaczysz czasem? chociaż w DE pewnie wszelkie drogi masz lepsze - u mnie problem na zjazdach z dróg np do kogoś na posesję (duże przełamania), jakieśnierówne wjazdy na parkingach/placach.
widzisz, dostaliśmy coś innego niż w ofercie - obniżenie rzędu 45-50mm z przodu stąd potencjalne problemy.
- - - Updated - - -
MOże w WRO masz równiejszy teren - kiedyś pamietam była masakra na starych drogach w centrum, ale chyba przez ostatnie 10 lat mocno się poprawiło, co?zmierz proszę jak masz teraz.
Moze chodzić o jakieś elementy bardzij wystające w wersjach Q4, tylko z zewnątrz nie oblukam bo za mała szczelina pod progiem - musiałbym wjechać na jakiś kanał/podnośnik a najlepiej porównać od razu jak to w RWD wygląda.
Lepsze drogi we WRO...? Nic się nie zmieniło. Jak ruskie ostrzelali i hitler wyburzył - tak jest.
nieee, jest lepiej, pamiętam co było jak pierwszą 159 haczyłem, a z roku na rok już te najgorsze miejsca znikały.
mniejsza o to, widać w Veloce Eibach miał obniżyć przód o 2.5cm a obniżył o 4.5-5 i jest problem przynajmniej dla mnie.
W mojej RWD ale z USA jest 23/29 na fabrycznych sprężynach, opony zimowe 225/45/18.
Załącznik 264289
Załącznik 264290
coś w tym stylu ale z przodu i wychodzi na to że zrównaliśmy się z tym co ma zwykła Super po zmianie na tego Eibacha. Tylko że w Q4 możliwe że musimy być ciut wyżej bo coś jest inaczej na dole i się przyhacza w nierównych miejscach? w poniedziałek dzwonię do Eibacha - miało być 25mm też w Veloce Q4, jest 45-50 - niezgodność z opisem dość wyraźna i teraz problem.
Haczysz pewnie śrubami od podłogi, pewnie już lebki pouruwane niektóre [emoji6]
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION]- nie chce Cię martwić ale z czasem klęknie jeszcze ze 2 cm - taki jest urok sprężyn tego producenta - oby nie ale kwestia czasu jak w coś mocniej upier.. i wtedy beda jaja- moim zdaniem wrócić do serii sprzedać badziew i spokój. Auto jest do jazdy a nie do "paczania", a tym bardziej jak samochodu używasz na co dzień - nie da rady tego upilnować.
kop dalej leżącego koelgo :) kurcze, ja tu konserwację auta robiłem po zakupie żeby było tip top na lata a teraz przycieram dołem i rysuję wszystko.
- - - Updated - - -
Myślałem że Eibach to dobra firma. będę z nimi gadał w przyszłym tygodniu, zobaczymy co oni na to. najwyżej na przód założę sprężyny ori z wersji RWD
Seria veloce za wysoko stoi... Ale widać czymś się kierowali skoro po obniżeniu takie jaja.
Kolega [MENTION=12314]lechtak[/MENTION] też ma obniżona, ciekawe czy u niego coś haczy...
Wszystko zależy gdzie się jeździ i ile się jeździ - jak mamy więcej gorszych dróg z wybojami leżącymi policjantami, koleinami etc to szkoda kasy na sprężyny, a i szkoda auta- nie raz widziałem potem takie auta nie raz - jak pisał [MENTION=79678]kozak[/MENTION]- pourywane śruby - szlif podwozia a plastiki to już przy tym wszystkim najmniejszy problem. Też lubię czasem pogrzebać ale niestety od kiedy pamiętam - to co piszą producenci to obniżenie teoretyczne- w większości przypadków klęka więcej i do tego z czasem to postępuje- nie jest to tylko przypadłość tej konkretnej firmy ale znając życie padnie hasło- springi uniwersalne do wszystkich wersji od RWD do AWD - Veloce cięższa i więcej siadło.
a najlepsze jest to że parę dni temu przejeżdżałem po parkingu ASO FCA w B-B i tam jest próg przed wjazdem na serwis - i na nim zaczepiłem też mimo że przejechałem może 5km/h. ktoś się nawet oglądnął kto stał na petku przed wjazdem.
najpierw spróbuję pogadać z Eibachem co oni na to - może wypuszą jakieś sprężyny przednie uwzględniające Veloce i po prostu się z nimi jakoś dogadam? jak nie to wpadną ori od RWD, co zrobić.
[MENTION=79678]kozak[/MENTION], zmierz please jeszcze jak u Ciebie stock RWD stoi
Jutro zmierze I wrzucę foty.
Tylko ja stoję na zimowkach 225/45/17
ok, no to u Ciebie bedzie 12.7mm zanizony wynik. jeszcze sie upewnie, opby masz z takim profilem? to nie jest ori rozmiar, nie?
Zamiast sprężyn to felgi 20 albo 21" I nie będzie dziury między nadkolem, a opona [emoji6]
Opony 225/50/17
Przod 23cm tył 27,5
To ja mam tył niżej od ciebie, a przód raptem 1cm wyżej.
U mnie podczas codziennej jazdy, zdarza mi się zahaczyc ale tyko jak szybciej przejqde przez próg I przód sądzie, ale dre tłumikiem środkowym bo jest lekko pod kątem. A tak to bez problemów. Może za szybko przez progi jeździsz i ci dobija i wtedy haczysz?
Tylko jaki profil wyjdzie przy 20 lub 21 ?wsze można zastosować podkładkę dystansową pod sprężynę 10-20 mm i będzie git.
O takie https://allegro.pl/oferta/podkladka-...105-8198998755 tylko trzeba wymiary dobrać.
Jak chcecie mieć jednolite pomiary z pominięciem wielkości kół, profilu opony, itp, to tak jak tu już kolega napisał, trzeba mierzyć od krawędzi błotnika do środka piasty.
Postaram się dzisiaj zmierzyć moją seryjną Veloce i podrzucę wyniki.
Dla mnie Veloce jest już seryjnie bardzo nisko, szczególnie boczne sekcje przedniego zderzaka i te małe czarne spojlerki przed oponami.
Ciężko tym nie przytrzeć nawet o naprawdę niskie krawężniki.
zgoda, tylko że do środka piasty to zmierzysz tym bardziej na oko i popełnisz podobny błąd niż przy pomiarze tak jak ja zaproponowałem (trochę celowo, najłatwiejszy pomiar). weź pod uwagę że większość ludzi ma te same średnice opon (or 19 albo 18).
nie dbam o 2-3mm różnic w zużyciu upony, problem widać jasno - Veloce stoją z przodu o ok 2-2.5cm wyżej niż RWD, a jak się da Eibacha to zamiast obniżyć o 2.5cm to obniża o 4.5-5cm.
zrobiłem dodatkowo ten pomiar od nadkola do środka piasty - ok 35cm po Eibachu
dzwoniłem do Eibach polska - oczywiście najpierw próby zbycia - mimo że katalog pokazuje że 2.0 Q4 ma być ta, to potem grzebiąc w dokumentach gość próbował mi wmówić że wykluczenie które tam jest "RWD tylko ze skrzynią automatyczną" znaczy że to tylko dla aut z RWD - wyjaśniłem mu jak to powinien interpretować, że chodzi o cięższe wersje, RWD z AT8 oraz Q4 że do nich jest ten zestaw E10-10-013-02-22, natomiast że 2.2 RWD wychodził też w wersji z MT6 i tam stosuje się zestaw na niższe obciążenie E10-10-013-01-22. Potem było spradzanie numeru komologacji auta i nacisków na osie podanych na naklejce na słupku B auta - wszystko OK, na jedym i drugiem zapasy.
Kazał wysłać emaila oraz fotki naklejki itp - opisałem w czym problem, czego nie dopatrzyli jeśli chodzi o Q4, jakie pomiary robiliśmy na forum i roszczenie na wymianę sprężyn na odpowiednie do Q4 lub zwrot pieniędzy. Pożyjemy zobaczymy, najwyżej wpadną sprężyny or z RWD na przód jak z nimi nie uda się jakoś dogadać na rozwiązanie (i w rozsądnym czasie np za 3 mce)
U mnie muszę uważać wyjeżdżając z lidla bo inaczej przejadę spodem zderzaka ale tragedii na szczęście nie ma.
Ale będąc na urlopie w PL musiałem uważać na progi i raz musiałem szukać innej drogi bo bym zawiesił auto :mad:
Widzisz, do dej pory bylem pewien ze obniżyłem o te +- 25mm a nie 4-czy nawet 5 jak niektórzy.
Raczej z tym nic nie będę robił ze względu na teren po jakim się poruszam, jest w miarę łagodny no i brak progów zwalniających
Myślę ze powinni Ci wymienić albo zwrócić hajs bo "produkt nie jest zgodny z opisem" i nie powinno być z tym większego problemu
Z drobnym poślizgiem ale pomierzyłem swoją seryjną Veloce Ti na idealnie równym podłożu.
Auto puste w środku, zbiornik paliwa prawie pełny.
Od środka piasty do krawędzi nadkola: ok. 39 cm (prawie identycznie przód i tył);
Od środka przedniego zderzaka (tego czarnego elementu) do gleby: 21 cm;
Od progu przy przednim kole do gleby: 15,5 cm;
Od progu przy tylnym kole do gleby: 18,5 cm;
Od bocznych sekcji przedniego zderzaka tuż przed przednim kołem (tzn. od dołu tych małych czarnych "spojlerków"): 12 cm.
W tym ostatnim miejscu już seryjnie jest na tyle nisko, że nie wyobrażam sobie jeszcze to obniżać i jeździć po mieście, gdzie czasem trzeba wjechać na krawężnik.
P.S. Oczywiście dopiero teraz zauważyłem, że przy progach mierzycie od szczeliny, między budą a nakładką progową. Ja zmierzyłem od najniższego elementu patrząc od podłoża, więc trzeba dodać wysokość tej nakładki, żeby porównać.
Dzięki, to u mnie te wymiary wyglądają tak 35cm przód/36.5cm tył, a pozostałe które wymieniłeś 16.5, 10.8, 12 i 6.8cm. Ponieważ niektóre wymiary mogą zależeć od opon, to moje są 225/45R18 zimówki po ok 8-9tyś km. Nakładki progowe mam z Q więc powinno być to samo co u Ciebie (zwykłe chyba wiele się nie różniły). dwa pierwsze wymiary wszystko mówią o obniżeniu a pozostałe tylko to potwierdzają (i to nawet w stronę większego obniżenia przodu).
Tak, wcześniej nie mierzyliśmy do dołu nakładki żeby wyeliminować ewentualnie błędy i różnice nakładek.
No to przód Ci siadł znacznie bardziej niż o 25mm.
Może te sprężyny jednak dla wersji RWD Ci wcisnęli?
Co do progów to ja mam zwykłe, bo mam Ti bez pakietu carbon (progi i tylny spojler).
Z pakietu Ti zależało mi tylko na siedzeniach z Q (Alcantara + oddzielna regulacja wysokości przodu siedziska).
Kolega chyba nie czytał całego wątku.
Eibach oferuje 2 zestawy do cywilnych Giulii - jeden to do aut ze skrzynią MT6 (czyli 2.2JTD słabsze tylko) a drugi do aut z AT8 (zarówno RWD,Q4,Q2 itp). Ja mam ten drugi, zarówno na pudełku zgadza się naklejka, jak i indywidualne sprężyny (nadruki na nich). Trzeba się trzymać max nośności dla tych sprężyn, to 1020 i 1070kg przód.tył - sprawdzasz z naklejką na słupku B w aucie - u mnie jest 1000 i 1060 odpowiednio (przy numerkach 1 i 2), zgadza się też numer homologacji z certyfikatem TUV.
Do tego, koledzy po moim poście potwierdzili, że ich Veloce tez tak siadły - zgadzają nam się pomiary.
Nie wiem też czy kolega kojarzy że wersja Q4 jest podniesiona wg RWD, - linia dachu o 14mm wg katalogów AR. Wychodzi też na to po pomiarach jakie robili koledzy z RWD że to podniesienie jest głównie na przodzie.
Na mój gust, panowie z Eibacha przegapili ten fakt, i zignorowali że Q4 powinna być ciut wyżej z przodu, że po coś jednak AR podniosła tą wersję.
Reklamację do Eibacha złożyłem z tydzień temu, rozmawiałem telefonicznie najpierw, wszystko Pan posprawdzał (naciski na osie, wersje, katalogi, homologacje). narazie zero odzewu na pismo.
Fakt. Ubzdurałem sobie, że są inne dla RWD i Q4, bo .... powinny być inne.
Raz, jak piszesz, seryjnie Q4 jest wyższa przodem zapewne nie bez powodu, a dwa to ma z przodu pewnie z 60kg więcej.
No nic, w sumie chciałem tylko pomóc z pomiarem serii. Zatem nie zaśmiecam więcej i trzymam kciuki za udaną reklamację.