Dobra, bo chyba każdy myśli o czymś innym.
Printable View
Dla mnie też "wciśnięcie kulki" to kick down :) To, że w przyspieszeniu z miejsca nie będzie redukcji to inna kwestia. Pytanie czy komputer dostaje informacje że przepustnica jest otwarta na 100% gdy pedał opiera się o "kulkę" czy tylko jak "kulkę" wciśnie w podłogę?
Myślę, że jest coś więcej w tym niż tylko kickdown. Kiedyś może dotyczyło to tylko redukcji, ale wydaje mi się, że teraz więcej się może dziać. Np. W celu ochrony komponentów na 1 i 2 biegu często ogranicza się moment obrotowy, a dopiero od 3 biegu dostępna jest cała moc. Przy kick downie znoszone są wszystkie ograniczenie - wiadomo, że nie jeździ się tak na codzień, ale właśnie w awaryjnej sytuacji oczekuje się 100% możliwości auta.
Ograniczenie momentu to beznadzieja, zamiast ładnie "spalic lacza" to tył skacze jak w aucie które ma 30koni i nie ma siły zakręcić kołami. I wciskanie "kulki" nic tu nie daje. Trochę za bardzo ograniczyli moment wg mnie na 1ce. Od 3jki auto już się ślizga ładnie. Ale z 3jki Nie ruszysz...
I dokładnie o to mi chodziło i o nic więcej. Wciśnięcie kulki pedałem gazu daje identyczny efekt, jak naciśnięcie lewej łopatki, ale przy wysokich obrotach pod 5 tys. nie ma już miejsca na zrzucenia biegu na niższy, bo obroty musiałyby skoczyć poza czerwone pole i zabezpieczenie skrzyni na to nie pozwoli, a przy pomiarze przyspieszenia byłoby to nawet bez sensu.
może w przyszłym tygodniu będę miał jakieś info odnośnie zmian w sofcie skrzynii, znajomy ma tam kogoś kto robi w BMW takie mody i ma obczaić AR. Niestety nie dla mnie póki co - auto ma jeszcze ponad 2.5 roku gwarancji.
zrobiłem dzisiaj kilka przejazdów (dopilnowałem "wciskania kulki"). ruszanie LC z 2-2.5krpm.zarówno manual (przy 5-5.5k) jak i automat.
Na TorquePro uzyskałem 6.02, 6.01, 6.99, 5.04, 8.00 (ale to dlatego że mi telefon z deski wystrzelił przy starcie, walnął mnie w klatę i kliknąłem na 2 z wrażenia), 6.03 i 6.98.
Poza tym jednym nieudanym, przejazdy były dość podobne IMHO a jak widzicie czasy skrajnie się różnią. Widać Torque Pro na moim telefonie nie jest w stanie osiągnąć dobrej precyzji/powtarzalności.
Następnie spróbowałem apki GPS acceleration. Tu to już w ogóle masakra, pierwszy pomiar 7.5, drugi 8.8s, uważam że mniej więcej były takie same jak zrobiłem na TP.
O kant tyłka takie pomiary. Może inny telefon, może inny soft - te sobie nie radzą, a najlepiej urządzenie przeznaczone do pomiarów przyspieszenia. Z resztą moje doświadczenia z GPSem w komórce jest takie, że jak z kumplami robimy na rowerach trasy typu 100km, to potem mamy rozrzut ok +-2-3%, GPS trochę skacze a przy pomiarach przyspieszenia to moze bardzo zniekształcać wyniki (zygzaki czasem, szpilki itp).
Ogarnij taki temat i będziesz miał z głowy domniemania i domysły :-) https://m.olx.pl/oferta/wypozyczalni...9-ID3x92l.html, pożyczałem już 2 razy i wyniki pewne.
PS. Link 1 z brzegu żeby nie było że kogoś reklamuje:-)
I to jest rozwiązanie! Można nawet zebrać kilku chętnych do pomiarów swoich aut i wtedy to już w ogóle grosze.
Takie rzeczy robią z tą skrzynią w BMW: https://www.celtictuning.co.uk/news/...rbox-ecu-remap
Tam jest napisane, że limity są na 3 i 6 biegu, ale pewnie to kwestia indywidualna producenta auta.
Modyfikacja TCU to znany temat, warto się dowiedzieć czy nie ma tam jakiegoś proxy i można badać temat. W BMW, VAG czy Mercu to klasyczek, że oprócz mapy robią mapę skrzyni i zmienia się wiele.
Zwłaszcza, ze moim zdaniem ta skrzynia tego potrzebuje, a to może zmienić problemy spalania itp...
wszystko chyba ok z woja veloce ;)
https://www.youtube.com/watch?v=PmymM2bpP9A
U mnie też wyszło że licznik zaniża. Na fonie najlepszy czas wyszedł 5.5. Patrząc na licznik też okolo 5.6. Na racelogic 5.1 więc chyba coś w tym jest..
No u mnie przy 100 na liczniku mam 102 na GPS. W sumie 1 fura gdzie tak jest. Pytałem w serwisie a oni że tak bywa w niektórych modelach. Zrobiłem 5 prób żeby sprzęgła nie uwalic. 3tys rpm i jazda. Czasy od 5.1 do 5.4. najlepiej na manualu. Paliwo Shell 100, 1/3 baku. Wynik zadowalający ale ta 0.1 musze urwać. Plan już jest:-)
W autamacie zf też masz tarczę cierną która po takich zabawach wygląda jak wypolerowana;) miałem okazję widzieć u typka z BMW. Nie można przesadzać i LC..
to ta sama sztuka chyba co autocentrum zrobilo 5.2s ale z lc z 3tys obr. problem ze ja robie te 6sek ake z lc z 2tys. no tyljo mam podejzenia co do dokladnosci torque pro przynajmniej na moim telefonie bo strasznie skacze. musze zalatwic racelogic. mysle ze w przyszlym tygodniu podjade tez na hamownie ja sprawdzic
Do usunięcia
No i po przeczytaniu całego tematu znów wrócił pomysł 2.0 T 200 z początku produkcji :)
w ramach uzupełnienia wątku dodam, że byłem u Cinka na hamownii w piątek. Moja Veloce wypluła 272HP/411Nm (zwykłe paliwo 95), hamowane w trybie Dynamic z wyłączonym ESC (wariant Race mode) czyli z tego co wiem standard jak na 280HP. Wykresu jeszcze nie dostałem.
Wydech zabrał, że mniej niż nominalnie? :)
nie wiem co zabrało, w każdym razie pamietam jak dostałem na wiosnę 2019 update ECU i jak wyjeżdżałem z ASO to miałem wrażenie że auto jest o kilka % słabsze. pewnie coś poobcinali. podobne coś mi powiedział mój dystrybutor z USA, że faktycznie pierwsze 280HP robiły ponad 280HP a późniejsze poniżej
Możesz zdradzić ile podstawowe hamowanie jednej oski kosztuje?
nie mam takiej informacji, jak się okazało Cinek potraktował mie po koleżeńsku i nic nie wziął - tak naprawdę to z hamowaniem nam zeszło może ze 20min, a 2h gadaliśmy o różnych sprawach
Hamownia średnio 200-250 za 4x4
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Chyba że ktoś ma SGW (nieominięte) a jeszcze do tego np Stelvio (w którym pierwszy raz założenie i zdjęcie bypassa zajęło mi łącznie prawie 2h, bo jest masakra, choć teraz myślę może po wyjęciu zegarów dałoby się od góry podejść). Ale Giulietta (bo ośka) to pewnie mniej będzie kosztowała.
Hahaha ten wątek był piękny. Przypomniał mi się po tym jak sporo osób poznało ostatnio Darka w Kielcach i nie ma wątpliwości, że już rok temu musiał być po programie :D
Pytanie dlaczego się nie przyznawał :D
Dlatego że jak poznałem Darka bardziej to zaobserwowałem że on ma jakąś schizę że ktoś z FCA się dowie i mu zabiorą gwarancję. Pół roku prawie zajęło zanim oddał mi auto na retrofity, mimo że graty czekały (kupił nówkę wyświetlacz 8.8"). Myślę że już trochę wyluzował skoro ma choćby Race i czerwony przycisk a teraz będzie robił turbinę, wkrótce też wskoczy licznik nowy (7") i kamera cofania, no i audio też jakieś się mu szykuje. Chyba na własne oczy w Kielcach zobaczył że z naszej grupy każdy modyfikuje i nikt nie płacze o gwarancję, z resztą nikomu nikt w serwisach nie robił problemów, w najgorszym wypadku pojedyncze przypadki były że przywrócili proxi.