No skrzypienie w niskich temperaturach lubi występować w julce, ale przeczytałem kiedyś post ze gulfy 6 miewają podobnie, więc stwierdzam że trzeba to olać :D
Printable View
No skrzypienie w niskich temperaturach lubi występować w julce, ale przeczytałem kiedyś post ze gulfy 6 miewają podobnie, więc stwierdzam że trzeba to olać :D
Tylko w Gulfach 6 to zamierzony efekt i projektanci celowo taki fjuczer wymyślili żeby nie zasnąć za kierownicą, a w alfach to kiepska jakość, duża usterkowość i niedopracowanie :)
Tak samo jak w samochodach koncernu VAG, gdzie wielowahacz dawał znaki zużycia już po 20 tys km ale tam nikt nie twierdził, że te samochody są złe. A alfa 156, która jakby nie było prowadzi się lepiej od starych Vagowskich aut, na przednich górnych wahaczach TRW dawała radę i 70 tys km przejeździć (bo dolne są bezawaryjne.) A i tak w alfach jest już niemal symbolem "kolosalna" usterkowość zawieszeń (jak widać trwalszych od zawieszeń np Passata).
Zanim wg przeciętnego polskiego znawcy motoryzacji alfa zyska miano dobrych i w miarę trwałych aut, to już tej marki nie będzie na rynku.
Zanim Cebularze się przekonają do Alfy to prędzej plantacja smoczego owocu powstanie w naszym kraju:D
Ale za to zaje.istego wyglądu, nietuzinkowego i rzadko spotykanego na drogach [emoji106][emoji16] Just Alfa Romeo [emoji108]
Ja mimo że mam tylko Giuliette to lubię sobie popatrzeć na nią [emoji854] i myślę sobie że mam fajne auto [emoji848][emoji4]
Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka
Nie ma co temu przeczyć :D Żarty żartami, każdy ma prawo być rozczarowany że zakupione auto ma jednak parę bolączek. Nie mniej na tym forum nie zostaniesz z tym sam > szukaj postów, dodawaj nowe jeżeli czegoś brakuje. Szerokości i pozdrowionka !
Koledzy, takie może banalne pytanie, ale skąd wiadomo jakie reflektory przednie posiada moja Giulietta: ksenonowe z żarówkami gazowymi d1s czy zwykłe z żarówkami H7? [emoji848] Naczytałem się, nasprawdzalem cen i nie wiem teraz co kupić.
A sprawa jest banalnie prosta: rano po odpaleniu auta i włączeniu świateł mijania, prawa lampa pomigała i zgasła.
Pozdrawiam
OK, czyli sprawa jasna: nie mam ksenonów.
Trudno w Giuliettach wymienić samemu te żarówki tak żeby nie uszkodzić/zmienić wysokości strumienia światła?
Widziałem tutorial na YT i goście odkrecali zderzak oraz wykrecali cały reflektor, a tego nie mam jak zrobić w warunkach domowych [emoji854]
Ksenon wykonuje test swiatel przy starcie?
U mnie testy żadne się nie robią [emoji848]
Znaczy to było bardziej sarkastycznie. Może niepotrzebnie, bo nie wiadomo czy fox ma ;d Słuchaj, jeżeli włączysz światła mijania i odpalisz samochód, jeżeli nie wykonuje się test świateł - góra dół rozjezdza sie i zdjezdza wiazka swiatla, to znaczy ze nie masz ksenonow.
Ok, dzięki [emoji106] Mam jasność.
Przerabiał ktoś temat żarówek zamienników H7 LED?
Warto inwestować?
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/01/57.jpg
O... ciekawy temat. A już przy okazji zapytam czy ktoś wymieniał u siebie żarówki od świateł cofania na Ledy?
Chodzi o światła mijania, nie te ledowe diody (pozycyjne/do jazdy dziennej).
Ciekawi mnie czy jest sens inwestować w te żarówki H7 LED, czy dają mocniejsze światło, czy są trwałe/trwalsze niż normalne żarówki H7?
Ktoś ma jakieś doświadczenia?
(nie liczę na stopę zwrotu, mało zabawne... [emoji854])
Bijecie panię -a może w tym sporze ktoś poczytałby co było montowane w oświetleniu Giulietty, a jeżeli tak jakie tego były warunki dopuszczenia do ruchu, bo aż oczy bolą jak się to czyta.
Pomijam zestawy Xenon HID czy LED
na marginesie jak na razie w przypadku zwykłych lamp dobry zestaw HID o barwie 4300 K załatwi temat.
co do swiatel to jest tragedia bardzo slabo to swieci, znalazlem jakies zestawy hid ma ktos cos takiego i moze sie wypowiedziec na ten temat?
Tu masz w dobrej cenie:
https://www.aliexpress.com/item/3270...chweb201603_55
Jan Marek się może wypowiedziec na temat świetności lamp H7 w Giuliettach. Jego zapytaj. On Ci to wytłumaczy.
Raczej żadnych hid owych emulatorow ksenonowych nie będę zakładał. Jedyny wybór między żarówkami H7 LED a zwykłymi H7 [emoji848]
Edit:
W zasadzie po zapoznaniu się z wypowiedziami Kolegów tutaj, w grę wchodzi jedynie normalna żarówka bez przeróbek.
Do wyboru mam:
1. Osram Night Breaker Silver: 1500lm, symbolu koloru brak, Lifespan BC 330h/Lifespan Tc, 550h, £15 za dwupak
2. Philips H7 White Vision, Do 1500lm, do 3700K, 450h, £20 za dwupak
3. Philips Racing Vision 1500lm, 3500K, 200h, £20 za dwupak
4. Philips White Vision Ultra (1400lm, 4200K) 200h, £20 za dwupak
Używał ktoś takich w Giuliettach? [emoji848]
Ok a co z takimi żarówkami H7 LED :
Philips Xtreme Ultinon Gen2 LED? [emoji848]
Co prawda cholernie drogie ale jednak są ledowe i z homologacją [emoji848]
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/01/70.jpg
Ok a co z takimi żarówkami H7 LED :
Philips Xtreme Ultinon Gen2 LED? [emoji848]
Co prawda cholernie drogie ale jednak są ledowe i z homologacją [emoji848]
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...2020/01/71.jpg
Niby z jaką homologacją? Waldka spod remizy?
To nie żaden chińczyk więc myślę że zakładając do auta nie powiedzą Ci że jakieś mody wstawiłeś w reflektor kupione na Ali express.
Zakładam że philips nie sprzedaje niehomologowanych żarówek [emoji848]
Mnie w sumie polskie ograniczenia nie obowiązują, w UK patrząc na drogi panuje wolna amerykanka. Tutaj patrol nie zatrzymuje żeby sprawdzić czy jesteś na bani albo czy masz prawo jazdy i dowód os. przy sobie. W zasadzie w ogóle tutaj nikogo nie sprawdzają i nie czyhają żeby wlepic mandat... Taka normalność tutaj panuje trochę [emoji854]
Nie sprzedaje bo? Chiny, Rosja i inne dzikie kraje to wystarczająco duży rynek.
Jakoś Osram sprzedaje i jeszcze się tym chwali.
https://motofocus.pl/informacje/nowo...ich-stosowania
Nawet te od Philipsa nie mają homologacji do używania na drogach i tyle. Sprzedawać mogą, ale powiedzą ci, że masz sobie je wsadzić do świateł przeciwmgielnych albo jakichś co używasz w terenówce poza drogami...
Poczytaj se na stronach producenta:
https://www.philips.pl/c-p/11972ULWX...e-all-benefits
Cytuję:
"Homologacja ECE: NIE
*Odpowiedzialność za to, by użytkowanie źródeł światła LED typu retrofit było zgodne z odpowiednimi przepisami, spoczywa na użytkowniku."
Już wszystko wiem. Te żarówki kosztują 800 zł, chyba nikt przy zdrowych zmysłach by tego nie kupował do Giulietty [emoji854] Podałem je tu w ramach ciekawostki [emoji108]