Kolpak, wysyłam maila z prośba o ofertę ;)
Printable View
Kolpak, wysyłam maila z prośba o ofertę ;)
Małe porównanie kolorów :)
Od lewej: oryginał, RL nr 19, RL nr 1
Załącznik 266448Załącznik 266449Załącznik 266450Załącznik 266451Załącznik 266452Załącznik 266453
Widzę, że te moje 18" środkowe już złożone . Ładnie się prezentują. O taki kolor właśnie mi chodziło, bo przy tych jaśniejszych jakoś nie mogłem się zdecydować.
Jeszcze trochę i czeka mnie wycieczka na przekładkę :).
Główna różnica to rozmiar - OE 8x19", RL grafit 8x18", RL chrom 9x19"
I pewnie to też sprawia wrażenie innego wgłębienia itp.
- - - Updated - - -
OE wpadają jakby bardziej w brąz i mają "gładki" lakier (bez brokatu) - to główne różnice.
- - - Updated - - -
Kolejne foto - środkowa GMP 19" nr 12
Załącznik 266463Załącznik 266464Załącznik 266465
GMP Drake to dla mnie? od roku za mną chodzą
Pojawiła się nowość do AR.
Wyraźcie opinię, bo mnie osobiście nie powalają..
Załącznik 266625Załącznik 266626Załącznik 266627
Bez ikry.
Ale to są nowe oe?
Edit: sorry nie spojrzałem na dekle.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
nie podobaja mi się
ja już swoje upolowałem
dzięki [MENTION=248]alces1[/MENTION] :cool:
Załącznik 266631
tak- baardzo lekkie :cool:
Panowie czy cywilne Stelvio przyjmie bez modyfikacji felgi quadrifoglio przod 9jx20 ET29 tył 10jx20 ET34 z oponami homologowanymi pod ten model czyli 255/45/R20??
Rozumiem ze bardziej zgadujesz niz wiesz?
Te opony wchodza na felgi 10", wiec nie powinno byc problemu. Beda wygladaly gorzej niz oryginal, ale w razie W ubezpieczyciel nie bedzie mogl sie czepic.
255 na 10"? Wszystko można próbować naciągać, pytanie po co? Jak spowodujesz wypadek, bo w krytycznej sytuacji opona się zsunie, albo po dłuższym czasie zacznie pękać nad stopką (takie coś się dzieje przy naciągu), to ubezpieczyciel uzna, że wszystko było ok?
Pomijam już, że auto może się niestabilnie prowadzić, bo stopka oraz ściana boczna będzie nieprawidłowo pracować.
Ps. W razie W ubezpieczyciel BĘDZIE przyczepiał się do wszystkiego co nie jest fabryczne. W tym wypadku nie udowodnisz, że nie ma racji, bo będzie ją.miał
Nowe fotki/porównanie..póki są jeszcze u mnie :)
Od lewej: AEZ Steam Grafit; 12; 19; 13; OE; 1
Załącznik 266893Załącznik 266894Załącznik 266895Załącznik 266896
szybki jestes :) Poki masz mozliwosc moglbys zwazyc poszczegolne modele dla porownania? Mysle, ze bylaby to ciekawa informacja
Moje chyba jeszcze troche poleza ale mam nadzieje ze nie za dlugo ;P jesli Wlosi to wszystko ogarna w miare
Właśnie do Ciebie maila pisałem, żebyś tu zajrzał :)
W miarę szybko się Niemcy zajęli tematem, także dziś dojechały...oby Włochom szło równie szybko (nie chcę straszyć ale dziś pojawiły się wieści o możliwości zamknięcia fabryki) :/
A co do ważenia..coś mogę ale w tym momencie tylko Twoje i GMP, bo na reszcie już opony..
Nie przesadzaj. Ten profil moze byc zakladany na 10J.
https://wulkanista.pl/dobor-felg-do-opon/
10" to 254mm, czyli opona bedzie miala prawie identyczna szerokosc.
Wszystko możesz założyć ale dalej nie kumasz co to homologacja i późniejsze kłopoty. Do tego ew. bezpieczeństwo.
Mam w stelvio 255 na feldze 8,5 i jest bok opony jest idealnie równo względem felgi - nie wyobrażam sobie opony 255 na 10 calach, ponieważ jak pisał @Kołpak stopka opony nie będzie w sposób właściwy przylegać do felgi. W krytycznym momencie opona może odkleić się od felgi - resztę sobie wyobraź.
Radzę zapoznać się z homologacją konkretnej opony, bo to producent opony dopuszcza montaż na jakimś zakresie szerokosci. i np 255/65 r18 mozna na 10 cali załozyć ale 255/45 r20 już niekoniecznie. Warto w tej kwestii skonsultować sie z producentem opony i zapytać o konkretny index - nawet nie rozmiar bo w nim może być kilka indeksów. Opona mimo oznaczenia 255 - może mieć inną rzeczywistą szerokośc - szczególne homologowana pod konkretny model
w konkretnym aucie masz mieć konkretną oponę o konkretnym rozmiarze indeksie prędkości i nośności - i tyle w temacie - tu producent opony ma g. do powiedzenia a oznaczenie, że "dedykowane" do do konkretnej marki a nie modelu jak chwyt marketingowy.
Jedyne odstępstwo jakie daje producent to indeks prędkości - nie może być niższy niż deklarowany przez producenta.
Różne szerokości opon jednego rozmiaru, o których wspomniał [MENTION=78109]treslunas[/MENTION], to już w ogóle temat rzeka..
Kiedyś robiłem zdjęcie 2 opon Pirelli: 255/35R19 z homologacją Mercedesa i 275/35R19 z homologacją BMW - ta druga była węższa od pierwszej.
Ps. Chyba zeszliśmy z tematu postu :)
- - - Updated - - -
Uzupełnienie oferty..
Załącznik 266996
No niestety nie masz racji.
Tam gdzie producent auta zaleca opony homologowane - dzieją się cuda z rzeczywistą szerokością. Opony 315/35 R21 Pirelli scorpio winter z homologacją BMW były cirka 7cm szersze niż Nokian bez homologacji. Rozmawiałem z gościem z Pirelli powiedział mi , ze przy oponach z homologacją to częste przypadki. Ale nawet przy oponach be homologacji to dość częste przypadki - moze nie ma az takiej róznicy ale np 205/55 r16 Pirelli P7 były szersze niż Michelin energy saver...
Miałem dzisiaj przyjemność wymienić zamówione koła u [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION]. Bardzo polecam współpracę z tym panem :D Kontakt od początku do końca pełen profesjonalizm, wszystko się zgadzało, czujniki ciśnienia zadziałały od razu. Wstawiam też zdjęcie po operacji :)
Załącznik 267027
Załącznik 267026