Koneser :D
- - - Updated - - -
Jednak woził Merkel, bo jest pewny, że ma porządek w domu :D i podobno dobrze gotuje :p
Printable View
Suszona czterolistna koniczyna ;)
Ale z tym że za 159 się ludzie tak ciągle oglądają, to was trochę wyobraźnia ponosi. Oczywiście nie twierdzę że się nie może zdarzyć, ale jeździ tego u mnie mnóstwo i w życiu nie widziałem żeby sobie ludzie łamali karki z wrażenia. Ludzie to się obrócą, owszem, za jakimś Mustangiem, GT-R czy czymś w tym stylu, egzotycznym, a nie za sedanem/kombi z może trochę wciąż się wyróżniającymi światłami z przodu. Zejdźcie na ziemię.
Jesteście okrutni:)
Będę nawet bardziej okrutny. Prędzej się będą oglądać za audi i BMW niż za alfa. Taka prawda. Jeździłem kiedyś BMW i wiele osób pokazywało ok, i często ktoś zagadywał z każdej płci. Z alfa cisza :) ta marka się generalnie kojarzy z chłamem. Niestety
Nie to żeby nagle ruch zamierał i wszyscy odwracali głowy bo Alfa przejechała, ale wyraźnie zwraca uwagę tych, którzy patrzą na auta, szczególnie jeśli jest w otoczeniu takich bardziej nijakich stylistycznie. Dziwią mnie trochę wypowiedzi powyżej, tu akurat raczej wszyscy są zgodni z tym że stylistyka Alf jest bardzo udana i przyznają się do tego nawet tacy alfożercy, którym Alfa nie daje spokoju (niektórzy po cichu- najpierw mówią głośno jaka to Alfa kiepska, a potem dodają- no ale ona nie jest brzydka...) Ja byłem zaskoczony gdy jadąc moim nowym służbowym B8 (a był tuż po premierze- chyba 3 lata temu) zauważyłem że mniej przechodniów na niego zerka niż gdy jadę prywatną 156.
Sam mam GT i nie powiem bo ludzie czesto sie rozgladaja , a gdyby ona byla w busso to juz wogole karki ukrecone ;D , no ale wracajac do tematu , wybor i tak padnie chyba na 159 , ktos madrze napisal ze podczas wyjscia do sklepu raczej sie nie ogladne za nia. Zycie jest za krotkie zeby jezdzic oklepanymi samochodami , przynajmniej u mnie w miescie 159 nie ma duzo , za to bmw to srednio co drugie auto ;)
Jeśli lubisz jeździć z kapturem na łbie w samochodzie i uważasz, że jesteś 10x razy lepszy od Kubicy szczególnie ,,na mokrym'' to tylko beta.
I tak zachowuje się każdy w BMW jak rozumiem?
BMW w dieselu to bym nie ryzykował , 159 jest tańsze w naprawie i nie trzeba upiększać (https://youtu.be/hR8jhKQLOI4?t=523)
jeśli mówimy o stylistyce, to 159 w 2006 r. raczej nie miało sobie równych w swojej kategorii, tak samo jak w 2008 r. MiTo w segmencie mini. Czasy jednak się zmieniają, i technologia również...
Trzymając się segmentu... tylko jak chcesz pozycjonować Spidera, bo wymiarami, to jest segment C :)
I Spider bez dachu rzeczywiście wygląda dobrze, ale z rozłożonym dachem już mocno średnio i chociażby Z4 czy poliftowe TT wygląda lepiej.
A jak ktoś wrzuci np E89 i powie, ze jest ładniejsze to co będziecie się licytować kto ma racje? Design to jest kwestia gustu szczególnie w tak kontrowersyjnym wydaniu jak Brera i są ludzie, którym to auto może się kompletnie nie podobać i ja to rozumiem, sprawy techniczne takie jak np. osiągi czy prowadzenie nie podlegają kwestii gustu i tu Brera wypada lichooo :)
Hmm ja bym chyba wolał Brerę niż Spidera, gdybym miał wybierać pod kątem designu. Auta bez dachu lubię i to bardzo, ale Brera jest imho bardziej spójna.
Nie, nie każdy...ale jest to widoczny procent. Na tyle widoczny, że rodzą się uogólnienia. Słyszałem takie zdanie, że "BMW to stan umysłu" i coś w tym jest. Co ciekawe, w ogóle nie dotyczy to motocykli BMW, które sa ogólnie uważane za bardzo dobre, budzą szacun, nie kojarzą się z wygolonym dresem i dystansami:)
Zgadza się tylko na stereotyp BMW pracują właściciele, a na stereotypy Alf pracował producent ;)
nie ogarniam tych frajd w dieslach 120KM czy nawet 150KM i nawet z tylnym napędem, serio. A już podejście, ze takie auto kupuje się dla frajdy jest dla mnie po prostu bzdetem.
Chcesz mieć auto, które mało pali i tyle.
- - - Updated - - -
dokładnie a dzieje się tak dlatego, ponieważ reflektory są wykonywane nie przez Alfa Romeo czy Mercedesa ale przez dostawców.
[MENTION=34001]fan[/MENTION] bardzo się nie zgodzę. 2.0 w dieslu potrafi dać frajdę z jazdy. Jasne, daleko mu do Mustanga GT, Giulii Q, czy La Ferrari. Mnie 118d dawało dużo frajdy z jazdy, bo świetnie się prowadziło, miało jakoś akceptowalne przyspieszenie, super pozycję za kierownicą i dało się z niego dużo wyciągnąć. Pewnie, że gdyby to było 135i, frajda byłaby nieporównywalnie większa.
Nie bronię BMW, bo nawet moja e87 miała lipa wkurzających rzeczy, a design jest dość nudny, ale wiesz co? Gdybym mógł cofnąć czas, to innego auta w tamtej chwili bym nie kupił. Tak, potrzebowałem czegoś, co nie spali dużo. Nie lubię diesli, ale taką miałem potrzebę. I umiałem czerpać frajdę z jazdy tym dieselkiem pomimo mizernej mocy.
A jeśli ktoś czerpie frajdę tylko z jazdy autami +300 KM, to cóż, przykro mi, nawet trochę żal takich osób.
No i co to za frajda jak 90 koni pójdzie kawałek bokiem. Frajda to jest wyprzedzic fiatem Seicento 0,9 ciężarówkę jadącą 90 km/h a za nią 5 osobówek na drodze wojewódzkiej.
To ja powiem jeszcze inaczej: wszystkim, którzy twierdzą, że do frajdy z jazdy potrzeba miliona koni mechanicznych, polecam przejażdżkę za kółkiem Mazdy MX5.
A ja polecam skosztować Bmw z3 2.8 tj. dopiero zamiatacz. Z resztą dla wytrawnego kierowcy, auto z napędem na tył krótkim tyłem, długim przodem, to najlepsze co może być.
Do normalnej jady nie ma znaczenia czy jest FWD czy RWD. E90/91 po FL wygląda estetyczniej, przed FL wygląda jak zużyty kondom... Użytkowo i od strony praktycznej auta 159 i E90/91 są zbliżone. Jakość wykonania lepsza w BMW, silniki czterocylindrowe awaryjne zarówno w benzynie i dieslu. Ciekawostką może być że narodził się trend swapowania M54 do E90. Ja bym szukał E91 to diesla/benzyne 3.0. W standardowej (zawieszenie, koła) wersji 159 lepiej się prowadzi niż E90/91. Tzn. BMW się bardzo dobrze prowadzi ale Alfa 159 lepiej ;) Większy splendor to BMW, myślę że wari spróbować jak jest szansa. Ja miałem więc nie podchodzę do tematu jak konserwatywny Alfisti że jak beemka to tylko dla dresa w kaszkiecie, to są na prawdę świetne samochody.
jakbym szukal e 90 to tylko po lifcie , przed lifty sa takie bezpłciowe , ale chyba i tak padnie wybor na 159 , nie raz widze to z kilometra sie za nia ogladam , jednak sentyment do marki pozostal , racja mozna sie otwierac na nowe ale moze po 9 bede szukal BMW. Naprawde jak widze na miescie jak niektorzy niszcza ta marke samym wizerunkiem to jest naprawde straszne. Nigdy nie spotkalem w 159 albo w innej alfie 5 Sebastianów w aucie na pelnym przelocie w e39 z jakims gownianym 1.6 ktorzy wrecz mysla ze droga jest cala dla nich. Wiem ze w kazdej marce znajda sie tacy ale nie oszukujmy sie BMW to jest norma
Rzekomo dobre właściwości jezdne tej marki w ogóle nie maja potwierdzenia na drodze, to z mojego województwa pierwsze lepsze z wczoraj, mistrz prostej...
https://www.prostozopolskiego.pl/2020/06/bmw-zmiazdzone-przez-tira-na-dk46-w-chrzastowicach/
I z tego samego dnia, rondo duże, miejsca jest ale nie dla sebusia https://www.prostozopolskiego.pl/202...ie-na-latarni/
Także jest ok. napęd tył, silnik cofnięty, latamy bokami, dna rodem z Nurburgringu nie ma mocnych...
- - - Updated - - -
Rzekomo dobre właściwości jezdne tej marki w ogóle nie maja potwierdzenia na drodze, to z mojego województwa pierwsze lepsze z wczoraj, mistrz prostej...
https://www.prostozopolskiego.pl/2020/06/bmw-zmiazdzone-przez-tira-na-dk46-w-chrzastowicach/
I z tego samego dnia, rondo duże, miejsca jest ale nie dla sebusia https://www.prostozopolskiego.pl/202...ie-na-latarni/
Także jest ok. napęd tył, silnik cofnięty, latamy bokami, dna rodem z Nurburgringu nie ma mocnych...
Właściwości jezdne są bardzo dobre w BMW o ile idzie za tym odpowiedni stan techniczny, tutaj wklejasz linki do strucli z lat 90. Zwrócicie uwagę na koła. Pewnie w obu przypadkach "drifty" na starych zimówkach bo taniej...
Carramba pamiętaj że jest jeszcze coś takiego jak czynnik ludzki, czyt. umiejętności kierowcy, i umiejętność jazdy z napędem na tył. Nie wsadzaj wszystkich kierowców BMW do jednego worka.
żle te załaczniki weszły, tu jest mistrz prostej z wczoraj http:///www.prostozopolskiego.pl/202...e-lpr-zdjecia/
Alfy też na prostej uciekają z drogi http://wirtualnynowydwor.pl/psucin-3...-samochodowym/
Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
...oj ta to grubo uciekła...RIP...
Ktoś tu mądrze prawił że dużą rolę w tych niestety leciwych samochodach odgrywa kierowca,umówmy się że są to już starsze modele i osiągi,komfort a przede wszystkim bezpieczeństwo w autkach które mają ponad 10 lat pozostawia wiele do życzenia czy to bmw czy AR, oba samochody mają swoje wady i zalety a wygląd to już kwestia gustu.
159 niewątpliwie to zjawiskowa ale też mocno egzotyczna fura przez co może wywoływać zainteresowanie przechodniów ale jak zestawisz ją np.z e90 3l benzyna w m pakiet to już zainteresowanie 159 nie jest takie oczywiste. Ja wybrałem 9-tke,ze względów wizualnych a cała reszta to już zaskoczenie na plus :)
Masz fotkę co by lepiej było Ci podjąć decyzję ;)https://www.forum.alfaholicy.org/ima...020/06/205.jpg
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka
Z całym szacunkiem, nazywanie 159 "mocno egzotycznym" autem to co najmniej mocne nadużycie... Tych aut w Polsce jest bardzo dużo. Są piękne, robią nadal mega wrażenie, ale daleko im do egzotyki.
W Krakowie też jak na lekarstwo a tym bardziej jakieś zadbane,ciekawe egzemplarze,zresztą wystarczy wejść na ogłoszenia sprzedaży AR...
Wysłane z mojego SM-A715F przy użyciu Tapatalka