Nigdy cały płyn nie zleci - dlatego warto podczas wymiany zalewać takim jakim było wcześniej zalane, a jak nie to zrobić łukankę wodą demineralizowaną
Nigdy cały płyn nie zleci - dlatego warto podczas wymiany zalewać takim jakim było wcześniej zalane, a jak nie to zrobić łukankę wodą demineralizowaną
a jak sie wymiesza rozne plyny to czym to grozi? nie mieszaja sie?
Paraflu jest niemieszalne (nawet niebieskie z rózowym) bo może sie zamienic w galaretkę. Można wcześniej zrobic próbe mieszając w słoiku, ale nie wiadomo jak bedzie po nagrzaniu
Ja mam takie przemyślenia, czy to nie jest wina czujnika- pewnie jest rezystancyjny, że tak pokazuje żle na desce rozdzielczej na wskaźniku. A może wskażnik nie jest dobrze skalibrowany z czujnikiem. Czujniki rezystancyjne mogą ulegać starzeniu.
Z tego co tu czytałem są dwa czujniki w termostacie, jeden do ECU a drugi na wskaźnik na desce.
Potwierdzam wymieniłem dzisiaj termostat na zewnątrz temp. -8 a wskazóweczka od temperatury cieczy po przejechaniu ok 5 km stoi na 90 stopni i ani drgnie. Wcześniej bywało różnie ok 70 a jak była taka temperatura jak dziś to pracowała między 60 a 80
PS termostat vernet
Temperatura u mnie kompletnie faluje od 50 do 100 paru stopni poczytałem, poczytałem i dowiedziałem się że jest to termostat, teraz mam pytanie który wziąść bo akurat na to pytanie tak konkretnej odp nie znalazłem
Vernet czy dopłacić za EPS?
Nie chce wyjśc na krzykacza, ale juz pisalem.
vernet to najgorszy szajs. czasami dziala dobrze rok, czasmi pol roku a czasami tydzien.
jesli jest mozliwosc to tylko Wahler !
W ostatecznosci behr lub Eps wlasnie.
a jak wam koledzy, sprawują się termostaty VERNETa?
pół roku temu wymieniałem na taki i jakiś czas temu, na kompie wyszło że przepuszcza minimalnie. w momencie kiedy powinien być całkowicie zamknięty (tak było na początku) temperatura spada o kilka stopni, potem idzie znowu w górę i po jakimś czasie jak już osiągnie 98st (na kompie) spada niesamowicie w dół.
teraz już kupię oryginał :)
dobrze że chociaż trzyma jakoś do tych "90" a nie zawiesił się otwarty
ok już termostat EPS-a mam a powiedzcie mi jeszcze jaki dobry czujnik temperatury do niego kupić?
też EPS :) dobrze się sprawują te czujniki i nie są drogie.
Problem w tym że nie umie go dostać.. jedynie dostępne są FACET i FEBI BILSTEIN który lepszy?
witam
Od tygodnia jeżdżę swoją 166 3.0 i porównując spalanie jakie użytkownicy opisują a moje doszedłem do wniosku że coś jest nie tak.
Mi wychodzi ~18,5 L/100km na w odcinkach 2-6 km w 90% jazdą bardzo ekonomiczną...
a z tego co widziałem to niektórym przy takiej jeździe pali ~14
Dodam że z użytkownikiem Jagiel doszliśmy do wniosku iż może to być termostat,
więc sprawdziłem jego działanie i sytuacja wygląda tak:
auto potrzebuje ~7km aby kreska ruszyła ponad linię 50*C
oraz rury zaznaczone na zdjęciach stają się ciepłe zanim wskazówka temperatury się podniesie
http://img97.imageshack.us/img97/1968/zdjcie0035mj.jpg
chciałbym się upewnić czy termostat do wymiany i czy ewentualnie te dwa niżej się nadają
http://moto.allegro.pl/termosta-alfa...403874244.html
http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-la...419291841.html
pozdrawiam
Tomasz
Tak masz do wymiany termostat -te z aukcji wyglądają o.k.
no tego się spodziewałem... tylko zastanawia mnie to że do jtd kosztuje ~300zł a do V6 tylko ~150 ?
http://autosklep24.pl/index.php/cPat...657_7200_11494
ja kupilem ten termostat, marki behr 117 zł + przesyłka 15 zł,
rok temy byly po 98 zł, troche sie balem ze tak niska cena wtedy przy kupnie, ale kupilem i do tej pory lata termostat jak ta lala:cool:
Vernet mnie już ostro wkur... Temperatura skacze 78-90 góra dół i tak cały czas. Silnik przy -5 nagrzewa się do 90stopni po 11km. Już na poprzednim termostacie szybciej się nagrzewał przy większych mrozach. po 4-5km jest 50stopni. Dla porównania w toyocie po 4km jest 90 stopni.
Reklamował ktoś już termostat Vernet? Uznają reklamacje? Nie ma sensu żebym to wyciągał, a oni mnie oleją. No i domyślam się że wiąże się to z zakupem nowego termostatu bo przeciez nie załatwią tego od ręki. Pewnie i tak będą chcieli upchnąć swój i powiedzą że ten już na pewno jest sprawny.
Jak ktoś miał doświadczenie z tym to będę wdzięczny za info.
reklamować mozna próbować, fakt że musisz kupic drugi na ten czas, chyba ze nie bedziesz uzywał aflinki przez ten czas, w co watpie:)
ale nie tak latwo zareklamowac czesci motoryzacyjne, w wiekszosci przypadków
należy sporządzić protokół zawierający datę zakupu i montażu, markę i model pojazdu, przebieg pomiędzy montażem i demontażem, nazwę, pieczęć i numer telefonu warsztatu naprawiającego samochód, imię i nazwisko oraz nr telefonu osoby stwierdzjącej wadę.
no ale próbować można, powodzonka !!
To nie tyle że chciałem zaoszczędzić, ale nigdzie w okolicy nie było innego termostatu. W Łodzi znalazłem, a nie chciałem jeździć ze starym termostatem. Staram się nie wsadzać tanich części do Alfy bo wyznaję zasadę, aby zrobić coś raz a porządnie. Był w IC jakiś za 500z,ł ale bez przesady. Z reklamacją nie ma sensu bo koszty dojazdu x2 + mój czas nie jest tego wart. Chyba nie pozostaje nic innego jak z tym jeździć i zobaczę jak to będzie się sprawowało przy wyższej temperaturze. Wtedy będę mógł sam wymienić na inny bo będzie już ciepło.
Nie chciałem objeżdżać całej zakorkowanej Warszawy w poszukiwaniu Behr'a a trzeba było... :/ Nie sprawdzałem czy rura jest ciepła ale pewnie tak skoro się tak długo nagrzewa.
Także koledzy. Nie kupujcie Vernet'a. Niech ja będę kolejnym przykładem na to jaka ch***wa jest to firma.
witam
U mniw sytuacja wyglada tak - temperatura na wskazniku kabinowym jeśli wychyli sie lekutko ponad 50 stopni to jest dobrze . raczej cały czas ponizej (choc zauwazam jego delikatna prace). Ciekawe jest to ze w aucie szybko robi sie ciepło a i na światłach czy w korku wentylator załącza sie i wyglada to dobrze. Jakis czas temu zauważylem ze wtyczka (pewnie czujnik) jedna z dwoch przy chłodnicy była odłączona wiec ja podpiołem. Wcześniej wskazówka temp. nawet nie drgnenela - raczej logicz.
Czy bez podpinania pod kompoa mozna założyć ze to wina czujnika, czy mimo ze w aucie ciepło i wentylator sie załącza bedzie to walniety termostat?
Szefo79, wystarczy że sprawdzisz przewody jak się grzeją i będzie jasne czy to czujnik zgłupiał, czy termostat kaputt ;)
ja bym obstawiał termostat w 100%
jak wskazówka nie podnosi się wyżej niż 50 to masz cały czas otwarty na full
ja mam podobnie w swojej dlatego jutro rano wymieniam termostat i powinno być git
a to że robi się ciepło to normalne... silnik nie musi mieć 90 żeby wiało ciepłym
czyli sprawdzic po odpalenia czy weze sa zimnie mimo pracy silnika
(okolo 15 min starczy chyba?) a jesli ktorys nagle zrobi sie ciepły to termostat nieszczelny
nawet 10min powinno wystarczyć chyba że się przejedziesz 2-3km i wtedy sprawdzisz
i jeśli ciepłe to termostat oczywiście do wymiany
po przejazdzce kilku kilometrów wąż przed term. ciepły (nie gorący) a za waz zimny. wskaznik nic nie pokazuje a do tego jak wjechałem do garazu po kilku minutach odpaliłem goponownie i ta sama sytuacja waz jeden cieply drugi zimny. Ciekawy objaw na chwilke wlaczył sie wentylator na kilka sekund i sie wyłączył
czy mozna tez obstawiac pompe wody .
termostat wydaje sie byc dobry chyba ze delikatnie przepuszcza ale wtedy pewnie choc troche waz za term. byłby goracy.
Z kolei jesli by sie nie otwierał skad to załączenie wentylatora
nic juz nie kumam hcyba podjade jednak na kompa
---------- Post dodany o godzinie 22:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:40 ----------
nowe info
po dłuższej pracy silnika na postoju termostat otworzył sie drugi waz zrobił sie ciepły po kolejnych kilku minutach na moment załączył sie wentylator.
wskaznik kabinowy nadal pokazuje 50 kilka stopni czyli minimalny wzrost temp.
Po mojem,u wyglada na to ze walniety jest czujnik temp. ten od zegara w kabinie
Jest tylko jeden czujnik temperatury, ale ma dwa obwody
no właśnie jest jeden
mozesz mi podpowiedziec jak go namierzyc na np allegro
jakies szczegoly co do symbolu firmy nazwy co by kupic ten co trzeba
Chociaz jak zauwazyłem w każdym poscie radzisz podpiac sie pod kompa i tak chce mimo wszystko zreobic aby zaobserwowac konkretnie zachowanie sie temp. tylko to moze jednoznacznie potwierdzic moja teze o czujniku lub ja obalic.
---------- Post dodany o godzinie 13:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:19 ----------
Chyba zeby jeszcze mase sprawdzic choc ogledziny wzrokowe wskazuje ze powinno byc ok tzn. czujnik czysty bez żadnego nalotu gniazdo rowniez
Tu sobie znajdziesz:
http://ekatalog.intercars.com.pl/
ok bardzo dziekuje
pozdrawiam
Pacjent: AR 166 3.0 V6
Choroba: uszkodzony termostat
Objawy: wskazówka przy minusowych temperaturach dochodziła maxymalnie do 55*C po przejechaniu kilkunastu kilometrów, wąż termostat>chłodnica robił się ciepły po przejechaniu kilku kilometrów zanim wskazówka temperatury się ruszyła.
Cudowne Lekarstwo: nowy termostat
Po Kuracji: wskazówka przy spokojnej jeździe trzyma się w okolicach 88*C. Pacjent ciepły i zadowolony:D
Przy wymianie termostatu auto znacząco zyskało na ekonomii co widać na zdjęciach poniżej
http://img10.imageshack.us/img10/1464/przedf.jpg
http://img132.imageshack.us/img132/9181/75827876.jpg
Pozdrawiam i zachęcam do wymiany swoich niewłaściwie działających termostatów
Tomasz
Witam.
Podłącze sie do tematu, jako żeby rozwiać moje wątpliwości. Posiadam Alfe 147 1.9 JTD M-Jet 16V 140km. Rok produkcji 2003.
Termostat powinien się otworzyć przy temp 78 st. i wtedy ciecz powinna krążyć w dużym obiegu, a temperatura powinna maleć. Rozumiem że wówczas rura idąca do chłodnicy powinna zrobić sie ciepła?
Przy jakiej temperaturze powinien wlączyć mi się wiatrak na chłodnicy?
Dodam że czujnik temperatury na desce oszukuje mnie o jakieś 10st. W lecie nie było problemu żeby utrzymywał się na temp. 90st. W zime chyba nie udało mi się osiągnąc takiego wyniku nawet wtedy kiedy robilem trase 200km.
Możliwe że to przez włączony ciepły nawiew?
Pozdrawiam
Piotrek
Silniki JTD
I bieg 92C
II bieg 94C
Termostat
temperatura otwarcia 78-82C
temperatura pełnego otwarcia: 86-90C
Jak masz włączony ciepły nawiew to JTD ciężko zagrzać - termostat czasami wcale się nie otworzy
Jeszcze jedno raczej banalne pytanie. Czym sterowany jest wiatrak na chłodnicy? Przez ECU czy termostat?