A kto będzie oceniał prace Szanownego Jury? :D
Piękny ten Spider :)
Printable View
bikermarek, jury wybiera najlepsze prace, a najlepsza zostaje wybrana w ankiecie, czyli ostateczny głos należy do ludu :)
ja się zgadzam :)
1. panowie Jury proszę bez OT!
2. wg mnie nie powinniście pokazywać fot zgłoszonych do konkursu. W żadnym konkursie nie widziałem jeszcze żeby się chwalono nadchodzącymi projektami. poza tym wydaje mi się że zniechęci to część osób. komentować fotki będziemy jak będą poddane ankiecie. zdjęcia usuwam, wytrzymajcie do zakończenia konkursu
pozwoliłem sobie troche posprzątać temat z niepotrzebnych komentarzy
bobryt coś Ty taki poważny, przecież to zabawa :D
Jeśli zdjęcia zmotywują do nasyłania prac to czemu ich nie pokazać? Po konkursie na logo wiem, że użytkownicy chętniej wklejają na forum swoje prace niż wysyłają na e-mail :)
ale tutaj nikt na forum ich nie będzie wklejał. poza tym dziwnie jak Jury chwali czyjeś prace przed ogłoszeniem wyników... Zabawa zabawą, ale zróbmy to jak należy :)
...albo zmotywować do pstryknięcie fajnych fotek - tak tylko przypomnę - finalnie najlepsze foto miesiąca i tak wybierają forumowicze a nie jury
...fot jury nikt nie będzie oceniał bo jury swoich fot nie wysyła
a pokazanie dobrej foty - cóż , może komuś pomoże w zrobieniu równie dobrej lub lepszej
(a rozrzut jakościowy jest hmm ogromny - są foty nienadające się do niczego a są i bardzo bardzo fajne - oczywiście moim subiektywnym zdaniem)
bobryt - aparat w dłoń a my z niecierpliwością sprawdzamy skrzynkę ;)
przeczytaj ze zrozumieniem to co napisalem, taka propozycja padla przy focie na okladke a nie przy fotach miesiaca, ktorych regulamin jest na pierwszej stronei i sie nie zmieni... o i przy okazji, wszystkim forumowiczom polecam dokładne przeczytanie regulaminu konkursu przed wysłaniem zdjęć.
zgadza się, co więcej, są foty całkiem przyjemne dla oka, są foty beznadziejne zrobione gdzies pod blokiem jak i sa jakies ultra dziwne na ktorych widac.. ehm, sam nie wiem co.
to było zasiąść w jury i nie byłoby problemu, sam nie musialbym pisac tego regulaminu, ustalac kalendarium itd. z tego co pamietam, ktos mi mowil ze to jury decyduje co robi (w tym konkretnym temacie), nie moderatorzy...
poza tym
no właśnie, proponowałbym przemyśleć to, co napisał Marcin..
piszcie dalej, mi się już nie chce odpisywać bo wychodzą same problemy, niech zajmie sie tym ktos z jury kto sie, kolokwialnie mowiac "opier**la"
Vaselinho spokojnie, w wybór zdjęć wam się nie wtrybiam przecież :) po prostu chodzi mi tu o zwykłe ogólne zasady. myśle że fotka zrobiona przez kogoś nie jest dobrą motywacją, a jedynie źródłem inspiracji.
ja sam jako uczestnik (niedługo coś podeśle) widząc jakieś świetne foty moge pomysleć: "eee i tak z nimi nie mam szans"
każdy wie jak zdjęcia Alf wyglądają, wystarczy poklikać na Google żeby znaleźć inspiracje.
bobryt masz oczywiscie racje, ale skoro nalegacie zeby nie dawac fot to fot wiecej nie bedzie. oczywiscie czekam na foty z Twoja 155 :P
no i po raz n-ty zapraszam do udziału w konkursie.. to w końcu nic nie kosztuje.
Vaselinho - muszę przyznać, że perfekcyjnie moderujesz ten wątek.
1)Tylko, że w życiu raczej tak bywa, że albo się wydaje werdykty, albo ich słucha…
2)Jeśli chodzi o zamieszczane zdjęcia konkursowe, przed wydaniem werdyktu… cóż wiem, że już nie będziesz zamieszczał, ale może alternatywa. Jako wskazówkę - jak robić możesz napisać parę słów na ten temat, wskazówek – mały elementarz, może? Może tak byłoby lepiej i pomocniej, i co ważne nie byłby to cios w kreatywność ;)
3) Tak wcześniej myślałam, że na okładkę pójdzie może zdjęcie roku, ale to pewnie bez sensu…
Przepraszam, że się wtrącam, bo ja i fotografia to dwie różne bajki, ale tak mi się pomyślało – sam zadecydujesz co z moimi myślami zrobić :)
do perfekcji moim zdaniem dużo brakuje, nie mniej jednak dziękuje bardzo :)
na 100% znaleźli by się oponenci takiej opcji, więc myślę, że bez sensu już mieszać. natomiast mam na to rozwiązanie - i tu pytanie do spolecznosci alfaholicy.org a głównie do Tutiego może założylibyśmy dział związany stricte z fotografią/fotografiką, gdzie mielibyśmy działy fot do oceny, fot z internetu, sesji foto, jakieś przewodniki itd. już jakiś czas temu o tym myślałem, ale jakoś nie miałem okazji zaprezentować pomysłu szerszemu gronu.
coś w tym jest, jednak grunt to to żeby foto roku znalazło się w ogóle w kalendarzu :P
każda myśl jest cenna, pamiętam, że podczas sesji Gtv Redzi podsunął mi genialny pomysł na zdjęcie :)
to chyba na tyle, dobranoc :)
wcześniej już z Marcinem gadałem żeby założyć temat z jakimś turtorialem dot. zdjęć, więc Vaselinho jeśli masz czas i ochotę możesz założyć nawet tutaj (w Sprawach Org.) temat typu "jak zrobić dobre zdjęcie", ja go przykleję ewentualnie. Fajnie jakby fachowcy się podzielili wiedzą na temat zdjęć i obróbki.
tyle, że ja tutorial napisałem i od dawna jest do niego załącznik w regulaminie konkursu :D Majka się pytała o ocenę danego zdjęcia, więc można by było zrobić temat "zdjęcia do oceny" ale to wszystko w sprawach ogranizacyjnych będzie mało przyjemnie wyglądać, można by dać do hydepark, jednakże prosiłbym administrację/modów o przemyślenie sprawy, może jednak warto by było otworzyć dział foto.
hmm, a nie mysleliscie o tym, zeby prace wystawiac raczej na jakims flickrze czy picassie? O forach poswieconych fotografii nie wspomne.... Bo to troche jakby motoryzacyjne jest.... nieprawdaz?
no tu sie zgodzę. temat może być, bo działy powinny dotyczyć motoryzacji
wracając do tematu - czekamy na zdjęcia :)
Powiem tak, nie myślałam o całym dziale foto, ani o ocenie poszczególnych zdjęć tylko o wskazówkach, np.: pt „jak zrobić dobre zdjęcie foto moto, 10 przykazań”, jako alternatywy do pokazywania zdjęć konkursowych dla przykładu. Jednak Bobryt wyjaśnił, że sprawa została omówiona wcześniej. Co do działu - to gospodarz decyduje jakie działy chce mieć i trzeba to uszanować. Niemniej jednak widzę pewien kompromis – dział „KONKURS – Alfa….”, bądź w ogóle dział „KONKURSY” jeśli inne są planowane :) Gdyby istniał w naddziale alfisti, to nie byłoby bałaganu, który prędzej czy później może nastąpić w dziale sprawy organizacyjne. Będzie coraz więcej wątków dotyczących konkursu – choćby ankiety na alfę miesiąca. W takim dziale mogłyby się znaleźć inne wątki pokrewne dla samego konkursu, regulaminy, wskazówki, zwycięzcy i inne, i nie psułoby to chyba motoryzacyjnego charakteru tego forum. Dodatkowo wątek – konkurs znika z pierwszej strony, jak ktoś odświeży inny wątek, a tak byłby zawsze widoczny i kto by chciał, to by do niego wlazł, a kto by nie chciał, to nie. Spełniona by była też funkcja promocyjna konkursu. Nie wiem czy Bobryt uzna, że takie skumulowanie w sumie rocznej działalności ma sens, ale zawsze warto zapytać :)
Do oceny zdjęć wcale się nie mieszam, jury ma swoje kryteria. Niemniej jednak warto może, dla jasności sprawy podać regulamin/kryteria oceny – np.: oceniamy w 5 kryteriach - takie i takie, w każdym przyznajemy punkty w skali takiej i takiej, średnia z sumy punktów od każdego jury decyduje które zdjęcia przechodzą do następnego etapu. To tylko przykład z innej bajki wzięty :) Oczywiście, wiem że to zabawa, ale każda zabawa ma też swoje zasady.
Są to tylko luźne sugestie i spokojnie można je pominąć
Pozdrawiam :)
dział konkursy brzmi nieźle. pomyślimy nad tym bo trochę ich nam ostatnio przybyło :) dzięki za sugestie.
btw. bobryt nie Bobryt ;)
nie potrafię oceniać zdjęć na podstawie punktacji ani nie mam szablonu wg którego będę zdjęcia oceniał - jak coś chwyta za serce to nie zastanawiam się dlaczego :)
czyli ocena subiektywna na maxa , reszta jury - kryteriów nie znam , będziemy uzgadniać wspólne zdanie a najlepsze foto i tak wybiorą forumowicze :)
szczere pytanie - szczera odp
czy jak zdjęcie będzie dobre ale obiekt zdjęcia np jakiś "agrotjun" to leci u ciebie ?
bo się zastanawiam czy jest sens wysyłać po ostatnich modach :-)
nie ma żadnych odgórnych że coś leci , czekam (nie tylko ja) na ciekawe foty i tyle , nie oceniamy połysku wosku i oryginalnych felg
:)
To są jakieś kryteria :)
Ciekawe, chwyta za serce …czyli pomysł, kompozycja, światło, emocje :)
Wg jednej płaszczyzny – emocje, to ja oceniam przecież :D
Ale w porządku, nie musisz przecież zdradzać Waszego warsztatu, chciałam wejść do kuchni, ot co :) Jednak, gdybym nie zapytała, znaczyłoby, że to nie ja :)
Bobryt – dla mnie będziesz przez duże B i już ;)
takie kryteria bez kryteriów bym powiedział - max subiektywna sprawa , zdjęć nie da się oceniać jak ortografii (przynajmniej ja nie potrafię)
dlatego są 3 osoby w jury, żeby każdy wg własnych kryterów oceniał ;) a jakich w to nie wnikajcie bo po co? na wyniki wpływu nikt nie ma :)
Wiem, że już po ptokach ponieważ zasady konkursu są opisane i wszystko zostało ustalone ale...
Koledzy, czy nie prościej było gdyby użytkownicy w ciągu danego okresu konkursowego wklejaliby na forum zdjęcia w max. rozdziałce 800x600 (tak aby nie obciążało komputerów i łącz) ? Nie neguję pracy Jury bo domyślam się, że zostali wybrani eksperci :)
Na poprzednim forum brałem chętnie udział w tego typu konkursie i polegało to na tym, ze był założony wątek konkursowy. Służył jedynie do wklejania zdjęć. Był jako-taki zakaz komentowania i rozmów. Na koniec m-ca robiono ankietę i można było zagłosować na jednego z kandydatów.
Z doświadczenia z poprzedniego forum widzę, że było to o wiele prostsze rozwiązanie. Nikt nie musiał siedzieć nad tym i zastanawiać się czy zdjęcie się nadaje do konkursu czy też nie, czy exif się zgadza, czy listopadowe liście na zdjęciu są z listopada 2007 czy 2009 itd. :)
Zamieszczane zdjęcia w konkursowym wątku były niejako motywacją do wyjścia w plener i eksperymentowania z aparatem i samochodem. Nie było pytań "a dlaczego moje zdjęcie zostało usunięte" itd.
Nie neguję konkursu na Alfę miesiąca ale podpowiadam, że powyższe prostsze rozwiązanie jest o wiele lepsze moim zdaniem :)
pomysłami jak ma wyglądać konkurs mogłeś podzielić się z nami miesiąc temu, jak jeszcze projekt był w fazie ustalania, teraz to odkręcanie tego byłoby bez sensu, poza tym jest regulamin, jury jakoś nie narzeka, że ma za dużo roboty, więc jest ok i tak zostanie
btw. jury zapoznałem z moim kryterium oceniania, a skoro sie o nie dopominacie, to przedstawiam je tutaj:
1. Kadr i kompozycja
2. Ostrość
3. Jakość
4. Tło
5. Pomysł
6. Światło (przepalenia/egipskie ciemności)
7. Zastosowana obróbka graficzna (po EXIF-ie sprawdzi się czy foto było ruszane jakimś programem i ocenimy czy obróbka pomaga czy nie)
8. Data (jeśli nie zgadza się z miesiącem konkursowym to wiadomo co)
9. Temat (chyba oczywiste)
10. Ogólne wrażenie (opinia subiektywna każdego z jury)
z ciekawości pytam. może być zdjęcie niestandardowe, np. 1200x600 ?
W przypadku druku zawsze będzie można biały pasek dorobić na dole albo górze, żeby proporcje były odpowiednie :D
dzisiaj o godzinie 0:00 zostanie 168h do deadline'u zgłaszania prac na listopad :)
Postaram sie cos wyslac :)
Właśnie wysłałem moje propozycje na konkurs :]
DJ_Pablo, każdy użytkownik może wysłać maksymalnie dwie prace na miesiąc.
Napisz mi na Pw, które mam sobie wybrać (Podaj dwa numerki)
Nastepnym razem bede odrzucał, jak bedzie za duzo..
^^Szczegóły masz już na PW.