Przepływomierz 0 281 002 207 BOSCH - 225zł
Przepływomierz 0 280 218 019 BOSCH - 340zł (jego zamiennik Magneti Marelli kosztuje w granicach 220zł)
Ceny poszły w górę :/
Printable View
Przepływomierz 0 281 002 207 BOSCH - 225zł
Przepływomierz 0 280 218 019 BOSCH - 340zł (jego zamiennik Magneti Marelli kosztuje w granicach 220zł)
Ceny poszły w górę :/
Przeglądałem forum ROVERa.
Tam chłopaki jesli potrzebują wkładki F00C2G2030 lub F00C2G2044 instaluja przepływkę 0 281 002 207 i działa :)
http://forum.roverki.eu/viewtopic.ph...=asc&start=160
Trochę tego nie pojmuje to są zupełnie inne silniki inne dawki, parametry, przepustowość więc jak to działa?? Myślisz że przepływka o nr. 0 281 002 207 jako zamiennik ma prawo działać w moim silniku??
Przepływka tylko mierzy ilośc powietrza która wpadła do silnika, więc tu do każdego silnika raczej nie robiliby innej wkładki.
Poszukam jeszcze czy mozna gdzies kupić same wkładki.
jako ciekawostkę kupiłem ostatnio do siebie przepływomierz z opla wkładka była identyczna ( po analizie tego tematu, dokłądnie strona 2 ustaliłem że będzie pasować), obudowa zresztą też co się okazało:) , zapłąciłem śmieszne pieniądzę za oryginał Boscha i wszystko jest ok, auto odżyło, wszytsko pasowało itp itdoto aukcja:http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...891183647.html
/Majkel
Jakby ogłoszenie znikło to na aukcji jest przepływomierz o numerze: 0 281 002 180
To jedź jeszcze na hamownię i potwierdź ile kucy ci uciekło....
No to teraz moja kolej. Czyszcząc przepływkę uwaliłem ją do reszty. Przy ruszaniu trzeba dodawać sporo gazu, żeby silnik nie zgasł, a jak już uda się ruszyć, to do rozpędzenia potrzeba naprawdę sporo czasu:/ Dlatego na razie jeżdżę z odpiętą i szczerze mówiąc jeździ się co najmniej tak jak przed "czyszczeniem", a nawet lepiej. Dlatego po inwestycji w nową bardzo chciałby się miło zaskoczyć, że auto potrafi więcej niż sądziłem;)
Do sedna, planuję kupić sam wkład, bo obudowa dobra, więc po co zmieniać. Nie spojrzałem na numer przy czyszczeniu i zanim to sprawdzę to czy f00c2g2030 i f00c2g2044 czymś się różnią? I czy w ogóle któraś z nich jest dedykowana do mojego motoru?
Co myślicie o tej przepływce: http://allegro.pl/bosch-przeplywomie...029207075.html ? Ma ktoś z Was informację na temat wkładu w tej obudowie? Jaki ma nr?
Cena atrakcyjna jak na (przynajmniej wg sprzedającego) oryginał boscha.
Dziś czyściłem wkładki w Spiderze i 166 preparatem od Liqui-Moly.
Jutro podepnę kompa i zobaczę co to dało..
..ale rozbierając przepływkę w 166 zauważyłę coś takiego: przepływka z Boscha, a wkładka z firmy Mitron :D
Załącznik 86339
Efekt czyszczenia przepływki środkiem Liqui-Moly
PRZED:
Załącznik 86409
PO:
Załącznik 86410
Tak w ramach informacji czy środek coś daje i czy warto wymieniać przepływkę.
W sensie, że jest większy przepływ powietrza po wyczyszczeniu? Lepiej gdybyś dodał wykresy mas, docelowej i zmierzonej, bo chyba te funkcje najlepiej obrazują sprawność przepływki. Ile kosztuje ten preparat i jak się dokładnie nazywa?
Przepływ odniesienia nie jest potrzebny. Wystarczy poniższy PDF przestudiowac i wiadomo jaka powinna być maksymalna wartość przepływu przy maksymalnych obrotach silnika. dla mojej przepływki to 480kg/h
Jak widać na powyższych wykresach. Czyszczenie nic nie dało, bo różnice sa tak małe, że można powiedzieć, że to błąd pomiaru :)
Różnica byłaby jeszcze mniejsza gdyby w obydwu próbach zakręcić do identycznych obrotów, dlatego zgadzam się, czyszczenie nic nie daje:p Swoją drogą ciekawe, czy przy nowej przepływce ilość powietrza faktycznie osiągnie producenckie maximum;> Jak ktoś zaopatrzy się w nówkę, to niech przeprowadzi taki test.
Ja jeszcze wstrzymuję się z zakupem, bo przeszukuję cały internet w poszukiwaniu jak najtańszego nowego boscha, ale chyba te dla opli to najlepsze rozwiązanie.
Czy może ktoś potwierdzić, że wkład z 0 281 002 180 będzie do mnie pasował ??
z wykresu widać, że przy tych samych obrotach przepływ się praktycznie nie różni. Odczuć brak.
Kiedy kupiłem nową przepływkę BOSCHA do 156 i pokazywała 390kg/h przy odcince.
Witam po raz kolejny ekipe alfaholicy postanowiłem kupić tą nową przepływke tylko w tej chwili dzwoniłem do sklepu i dostępny jest bosch o nr 0 281 002 207 z wkładką jak się doczytałem taka jak w mojej marysi czyli f 00c 2g2 030 cena 240 zł ale mają jeszcze magnetti marelli za 180 zł co myślicie którą kupić ??? czy te magnetti są wytrzymałe i czy chodzą tak samo jak bosch??? proszę o odpowiedz
Też wiele razy o to pytałem i wszyscy ostatecznie stwierdzali "tylko bosch". Myślę, że gdyby przepływki innych firm były równie dobre, to ludzie z boscha chcąc utrzymać sprzedaż musieliby obniżyć nieco ceny. A jak widać konkurencją się nie przejmują i to może o niej świadczyć.
Co to za sklep, do którego dzwoniłeś ?
--------------------
Czy jest na pokładzie ktoś kto ma włożoną wkładkę F00C 2G2 030 w 1.9 8v cf3 ??!
Magneti Marelli był sprawdzane na forum. Nie pokazują pełnego przepływu. Tak samo jak inne przepływki zamienniki. Chiński zamiennik pokazywał tyle co uszkodzony Bosch.|Bubu to testował
Sklep do którego dzwoniłem to "Miś Ryszard Części samochodowe Dąbrowa Tarnowska ul.Żabnieńska 58a" kupuje u nich już od dawna różne części do mojej marysi.Czyli widzę że tylko bosch wchodzi w gre.
- - - Updated - - -
panowie jeszcze jedno czy ta przepływka jest z czujnikiem temperatury?
jeżeli ma 5 pinów to tak.
zmartwiłem się dziś jak zobaczyłem na allegro że ten przepływomierz ma wkładke F 00C 2G2 033 czy ona jest taka sama jak F 00C 2G2 030 ????
- - - Updated - - -
dodam że jeden kolega na tym forum piszę że on jest bez czujnika temp
Na poniższej stronce jest napisane:
http://www.driven2automotive.com/air...or-insert.htmlCytat:
Brand New Genuine Bosch Unit - Replaces OEM P/N:
- Bosch: F 00C 2G2 030
- Bosch: F 00C 2G2 033
- Bosch: F 00C 2G2 044
dzięki wielkie "Majkel" Ale teraz pytanie brzmi czy ten wkład z końcówką 033 podobno bez czujnika temp nada się i moja marysia bd lepiej działała???
- - - Updated - - -
bo jeśli u mnie ten czujniczek jest a tu nie czy to robi róźnice przepraszam że tak dopytuje ale jestem zielony w tym
Jeżeli Twój przepływomierz aktualny ma 5 pinów to ma czujnik temperatury i nie możesz kupić bez czujnika temperatury.
a z tego co mozna zaobserwowac w internecie wkładka F00C2G2033 ma 5 pinów.
http://www.expressauto24.net/epages/...FcVV3godQ3MA4g
dziękuję za odpowiedz zaraz jadę po tą przepływkę i dam znać czy to moją marysię ożywi.
- - - Updated - - -
Dziękuje ci majkel założyłem przepływke i auto nie do poznania tylko oryginał bosch.
Powtórzę swoje pytanie, bo już zniknęło, a dalej nie wiem co zrobić. Muszę kupić nową przepływkę, a chciałbym jak najwięcej zaoszczędzić i szukam najtańszej opcji. Moja wkładka 044 ma dziurę, której w 030 brakuje. Czy to jakoś negatywnie wpłynie na jej działanie? Czy ktoś już próbował zastąpić nowszą generację wkładki 044 starszym typem 030??
Załącznik 87222Załącznik 87223
wg mnie, wpływu nie ma.
według mnie też
kup sobie tą przepływke co ja bo wychodzi najtaniej a różnica jest potężna
Witam. Co do przepływki jaka jest przy 156 z 98r. 1.9 JTD 105km.
Czas start :)
http://www.bosch-automotive-catalog....talog/products
Spoczko muszę tylko nr. silnika poszukac itd.. ;) Dziękuję
WITAM JESTEM ZIELONY W TE KLOCKI CHCE ZAKUPIC PRZEPŁYWKE BOSHA DO MOJEJ ALFY TYLKO NIE WIEM CZY KUPIC NP Z AUKCJI INTERNETOWEJ BYLE JAKI KTORY ;NIBY; PASUJE CZY MUSZE ZNAC TE NUMERY CO PODAWALISCIE I KUPIC PRZEPLYWIOMERZ Z TAKIM SAMYM NUMEREM???PROSZE O ODP.AUTO SZRPIE OD PARU DNI I GASNIE NA SPRZEGLE TAKZE JEST TO PILNA SPRAWA A JA JESTEM NOWY POZDRAWIIAM WSZYSTKICH I Z GÓRY DZIEKUJE ZA WYROZUMIALOSC I JAKAKOLWIEK POMOC W WYBORZE:confused:
Czy przepływomierze (wkładki) w 147 jtd 16v były takie same czy trzeba rozkręcać i sprawdzać?
Do mojego Spidera 1.8 16V TS (fabryczna przepływka 0 280 218 019 z wkładką F 00C 2G2 030) kupiłem przepływomierz o numerze 0 281 002 207 z wkładką F 00C 2G2 033 (Terrano, Saab, Nissan Primera)
Różnica jest taka, że wkładka F 00C 2G2 033 nie posiada termistora, ale ma 5 pinów. Wystarczyło wyjąc termistor ze starej przepływki i włożyć do nowej. 15 sekund roboty. Zero lutowania, wystarczy zacisnąć (fabrycznie też jest zaciskane). Bez termistora wyskakuje marchewa i błąd czujnika temperatury.
Poniżej wykres na nowej przepływce. Nie udało się osiągnąć 408kg/h, ale uważam, że nie dyskwalifikuje to tej wkłądki. Do 156 z tym samym silnikiem kupiłem fabrycznie dedykowany przepływomierz BOSCH (pudełko z hologramem) i miał wskazanie 380kg/h . Co prawda instrukcja mówi, że wartość może być zaniżona o jakieś 3%, więc może tu szukać przyczyny.
W każdym bądź razie. Przepływka kosztowała mnie 100zł. Posiadam fabryczne pudełko z hologramem BOSCH.
Załącznik 88131 Załącznik 88132
dobra więc potrzebuje przepływkę tylko nie wiem jaki jest jej numer czy można gdzies to sprawdzic np wyciągając starą?Na allegro są oczywiście ale czy każda do 1.8 ts będzie pasowała?
Na przepływce wybity jest numer. Podejrzewam, że masz 0 280 218 019
Kupuj tylko BOSCHA. Każda inna będzie do śmieci. Możesz kupić przepływkę dedykowaną do Twojego auta lub inną która ma taką samą wkładkę jak Twoja.
Przepływka 0 280 218 019 to koszt ok 300zł.
dziekuje za info sprawdze zeby sie upewnic pozdrawiam