w ogóle to ona stoi jak koza, na glebę ją :D
Printable View
w ogóle to ona stoi jak koza, na glebę ją :D
Sam jesteś koza :D
Nie ma takiej opcji - zostaje fabryka ;)
Kasztelan mam założone 3 - jedna leży bo ma kapcia i trafi do wulkanizacji. Jutro pomierzę ... ale co to zmieni :(
Będziesz wiedział co wpisać w opisie aukcji na alledrogo;)
Mam pytanie do użytkowinków 17-ek, czy 205/45R17 nie będą obcierały o nadkola?? Zdecydowałem się już praktycznie na model opon ale mam mały problem z rozmiarem. Wolał bym 205 zamiast 215 ale tu znowu profil 40 będzie za niski więc w grę wchodzi tylko 45, są niewiele wyższe od 215/40 ale jednak... Auto będzie siedziało na sprężynach -35/30mm, dodatkowo profilaktycznie wymieniam z tyłu amorki i podkładki sprężyn żeby mieć spokój z obcierkami.
Kasztelan - sprawdzałem dzisiaj moje przy max. skręcie - zostaje 1 cm :)
Ogólnie sprawdziłem model felg i jest to:
MIM Amalfi 2232
x17 4x98 58.1 ET35
Ale zostają :)
Piotrek, ja mam z przodu 205/45 R17 na ET38 i musiałem delikatnie ok. 1 cm ściąć nadkole w przedniej części ponieważ na zakrętach potrafiło przycierać.
Na tyle 215/45 R17 i przy pełnym ładunku obcierało ale amorki mają już parę lat, sprężyny 2 lata. Pokombinowałem trochę z odbojami i jest spokój ;)
Andrzej, a w jakim sensie pokombinowałeś, wydłużyłeś je?? Tak jak napisałem tył jest bardziej newralgiczny, dodatkowo będzie obciążony LPG więc tam robię wszystko - nowe amorki, nowe podkładki pod springi i springi obniżające. Nie pamiętam jakie mam ET i szerokość felgi ale nie chcę żeby mi cokolwiek obcierało. Zauważyłem że 215 zdarzało się przytrzeć przy samym brzegu bo tam są takie wygięte blachy w okolicach drzwi. Na 205 ten problem odpada bo opony były by węższe a na obecnych nakłada się to dosłownie ułamki milimetrów.
Przednie nadkola w którym miejscu ciąłeś?? W razie czego zawsze można je trochę przerobić albo zrobić nowe z włókna z małymi zmianami, w tym temacie to dla mnie niezbyt duży problem.
Skoro 215/45 z tyłu dają u Ciebie radę to 205/45 pójdzie bez problemu, tylko jeszcze ten przód...
Pamiętasz szerokość felgi?? Moje ET jest zbliżone do Twojego, w okolicach 37, ale nie pamiętam dokładnie no i nie wiem czy 7 czy 7,5 cala a papiery od nich leżą w Alfie.
edit
Dokopałem się w necie, moje to 7x17 ET35.
Piotrek, moje również chyba też 7"
nadkole przednie ciąłem na łączeniu zderzaka z nadkolem, na dole (czerwona krecha):
Załącznik 113129
przy skręcaniu kół zobaczysz że tam jest najciaśniej.
Z tyłu założyłem nowe odboje na górę, wzmocnione w środku rurką (bez wzmocnienie nadal ocierało) a na dół do belki przymocowałem kawałek starego odboja, ponieważ nie znalazłem dłuższych od naszych a jeśli były to trzeba było kombinować z ich zamocowaniem:
Załącznik 113130Załącznik 113131Załącznik 113132
Sprytnie z tymi odbojami, zobaczę co się będzie działo na nowych gumkach i amorkach, teoretycznie nie powinno trzeć z tyłu. Z przodu może starczy miejsca bo już z tymi oponami bacznie się przyglądałem i i te dodatkowe mm powinny się mieścić.
Piotrek, nie byłbym takim optymistą jeśli chodzi o tył ;) Różnica w naszych nadkolach prawie żadna (ET 38 - ET 35 to 3 mm więcej miejsca u mnie, z kolei 215 - 205 to 5 mm na stronę więcej u Ciebie). Ale życzę powodzenia i czekam na rezultaty ;)
ET felg potwierdzę dopiero po wizycie w domu bo możliwe że robili różne. Jestem dobrej myśli i liczę że na nowym zawiasie będzie OK, w końcu te felgi były podobno opcją więc nie mają prawa obcierać, jeśli będzie inaczej to będę walczył dalej:)
Problem w tym że większego ET z tyłu już nie zrobię, wywaliłem dystansy i jest o niebo lepiej, problem w tym że wygląd byłby beznadziejny bo od wewnątrz jest jeszcze dużo luzu a od zewnątrz nadkola są tak kiepsko wyprofilowane że zaraz obciera, no ale to nic nie zmienia bo trzeba by już inne felgi wkładać żeby jeszcze bardziej do środka poszły.
Piotrek, jednak z przodu przy 205/14R17 również rzeźba będzie wskazana (ja chciałem mieć odrobinę wolnego miejsca na zapas):
Załącznik 113407
natomiast z tyłu rzeczywiście tylne nadkola nie pozwalają na fantazje a jedynym racjonalnym wyjściem na poprawienie wyglądu jest mniejsze ET i delikatny naciąg:
16"-tki, ET 25 na zimę:
Załącznik 113409Załącznik 113408
Te zimówki wyglądają tak jak moje 17 na dystansach, teraz są głębiej schowane. Niby te 5mm a robi kolosalną różnicę. Przyjrzę się ile mam miejsca z przodu, może wystarczy albo uda się ewentualnie dorobić dodatkowe mocowanie naciągające nadkole. Dużo może robić zużycie i zniekształcenie, w poprzedniej 155 wytarło mi nadkole przy 195/55R15, tu mam szczęście bo wszystkie elementy dają się bez większych problemów spasować na swoje miejsca, w starej z racji rudej ciężko było powalczyć:)
Co wy wiecie o dużych kołach - nic nie obciera :)
Dzisiaj byłem przy aucie, pooglądałem, pomierzyłem i wychodzi że 205/45R17 wejdzie na styk:) Zresztą musi wejść bo już zamówiłem oponki:)
A felgi u mnie to 7Jx17 ET35 wg dokumentacji.
Panowie, ja mam problem z 16. tłumacze . Do tej pory śmigałem na 205/45/16 . Czy ktoś z was jeździ może na profilu 50 ? Bo mam na oku fajne sztuki ale wyższe o tą 5. Przewidujecie jakieś problemy ? Amorki 6 lat , sprężyny sam nie wiem.
Będzie ok, montuj.
Panowie pytanko z dystansami. Od początku w śmigam bez dystansów z przodu. Poprzedni właściciel wsadził je do bagażnika i tak mi zostało. A wiem że, były oryginalnie montowane z przodu.
I pytanie . Co mi da jak je założę ? Czy coś się zmieni ?
Dystanse były zakładane fabrycznie tylko z tyłu w konfiguracji 2,5V6 oraz 2,5 TD + ogumienie 205/50/R15. Reszta, to kombinacje własne :)
No niestety nie. Większość TSów też dystanse ma, te które nie mają to właśnie jest inwencja własna. Jest jeszcze ewentualność że zależało to od modelu felgi który kupujący wybrał w salonie. Wiem co mówię bo mam auto które na początku było 1.8 8V i ma seryjne tarcze z tyłu jeszcze i po zdjęciu dystansu od wewnątrz i on i tarcza wyglądały jak dopiero wyjęte z pudełka.
Zresztą jeśli dobrze pamiętam to Eper też pokazuje dystanse do 2.0 8V.
Czyli montować z tyłu ? Ciut lepiej to na 100 % będzie wyglądać .
Witajcie,
mam pytanie, leżą mi opony 205/55 16 czy podejdą do AR 155?
Obawiam się że nie, mam 205/45R17 a z kalkulatora Twoje wychodzą większe - moje są już na styk...
dzięki za info kasztelan a i mam kolejne pyt :)
odnośnie 17 cali a raczej opon do tej średnicy obręczy najbliżej oryginału jest rozmiar 205/40 17 ale profil niski czy u ciebie przy rozmiarze 205 45 17 nic nie ociera przy pełnym skręcie? czy musiałeś coś piłować w nadkolu itd? czy przy 4 osobach w samochodzie również nic nie obciera? i ogólnie jaki komfort jazdy ? a i jakie masz et felgi? wrzuć jakieś foto
z góry dzieki
Po kolei...U mnie ten rozmiar nigdzie nie ociera na skrętach.Nic nie pilowalem w nadkolach.Przy 4 osobach nie wiem bo tyle nie woze ale jak wsadzilem na zlocie 3 szt. na postoju to trzeba na pewno miec idealne ET zeby nie obtarlo, mysle ze u mnie juz by byla kapa na większych dziurach, musial bym wywalić oryginalne dystansy.Komfort? Na dziurach jest ciezko :) na równych drogach bajecznie... Choc generalnie myslalem ze będzie gorzej, slabo jest na dziurach, nierówne drogi drogi znosi lepiej niż myślałem.ET felg moge sprawdzić jak bede u siebie bo nie pamietam ale jest duże, jakos blisko oryginalu, no i felga waska bo mam 7x17 co jest raczej rzadko spotykane, standard to 7,5x17.Jakie foto potrzebujesz?
raz jeszcze dzięki za informację. rzeczywiście 7 cali rzadko spotykane i chyba dlatego masz wsio ok, jeżeli et felgi było by niższe myślę że problemów nie było by wogóle :) myślałem o foto 155 na 17 :)
Mam też całe zawieszenie nowe a to też ma duże znaczenie.
ET mogę poprawić wyrzucając dystanse 5mm jednak tył zacznie śmiesznie wyglądać a że nie jest to auto użytkowe to nie ma takiej potrzeby. Problemem z tyłu jest szybko schodzące nadkole do połączenia z błotnikiem co powoduje że duża felga musi siedzieć bardzo głęboko żeby nie obcierało pod obciążeniem, można to przerobić jak ktoś spawa budę :)
Fotka możesz znaleźć w temacie o mojej Alfie, są gdzieś przy końcowych stronach.
Panowie, nie ma o co konia kruszyć. Ja w swojej Alfeczce miałem seryjne 15'' Speedline i to jest klasa i szyk. Każdemu gorąco polecam. Felgi mocne i srebrne pięknie się prezentują na autku.
Ma ktoś na opylenie oryginalne '16 Speedline (gwiazdy) ? :(
Sam bym takie przygarnął na zimę. Poszukiwania trwają :)
Chcę kupić 4 felgi 16-tki rozstaw srub 4x98, 7 1 / 2J X16 H2.? ET28 /
Nadają się do Alfa Romeo 155 i może być niuanse?
Przepraszam za mój polski.
Dziękuję.
ET28 - według mnie odpadają.
Mam oryginalne 16 Speedline, mam też 17ki Zendera. Jak chcesz daj maila wyślę Ci zdjęcia.
Ktoś wie, co to za felgi?
Zakochałem się :wub:
Załącznik 212113
Mocno odkopiemy temat, ale mam pytanie. Felga o parametrach: 4x98, 8X17, et35 będzie pasowała do poliftowej 155? Jakby było 7 cali pewnie nie ma problemu (takie znalazłem info w sieci), natomiast przy 8 calach ?