Zachęciłeś mnie :) Akurat zbliża się termin wymiany oleju, więc chyba sprawdzę tego Valvoline.
Printable View
Ostatnio zakupiłem Alfe 166 2,4 JTD z przebiegiem 280tys z roku 98, przydałoby się wymienić olej dla swojej kontroli, co polecacie?
Wysłane z mojej Xperii Z przy użyciu tapatalka
Każdemu trzeba osobno pisać?
Ok. Czekamy zatem aż ktoś doradzi. A póki co ja poradzę dokładnie ten sam olej co do wszystkich jtd. Ja już zrobiłem na nim 90 tyś wymieniając średnio co 12-15tys i wszystko ok.
Ja mając podobny dylemat (auto z Niemiec , nie wiadomo czym zalane , silnik ten co u Ciebie , przebieg nawet nieco mniejszy) postanowiłem zastosować Shell Helix HX7 10w40.Argumenty?Oto one : spełnia zarówno wymagania instrukcji jak i normy Fiata , jest łatwo i wszędzie dostępny - co gwarantuje że przy kolejnych wymianach nie powinno być problemów z zakupem , uznany producent , cena przystępna , parametry - przynajmniej na papierze - nieco lepsze niż szeroko polecanego Valvolain-a 10w40.
Jak wszyscy powyżej. ...
Jaki olej polecacie do 147 fl 2008 1.6 120 KM. LPG. Przebieg 97 tys. km. Oryginal. Obecnie leje Castrol EDGE 5W30. Od wymiany do wymiany ok. -15 tys. km. dolewam ok 1 litra. Co radzicie?
@BellaMia
Powiem Ci, że maultko bierze Ci oleju :) jak masz takei spalanie oleju przy 5w30 to smiało na nim zostań, chyba, że chcesz przejść na coś tańszego :p
Mam AR 147 1.6 105km, 123 tys przegiegu oryg. :) i LPG od 15 tys :)
Ja ostatnio mam dylemat czy zmienić olej na 10w40, obecnie leje już drugi raz Valvolina MaxLife 5w40 spalanie wynosi około 4 l na 10-11 tys km, a wcześniej na oleju Castrol Magnatec 5w40 wynosiło jeszcze więcej ale juz nie pamiętam ile dokładnie;/ i tu mój dylemat czy nie przejśc na 10w40 możliwe, że na Valvoline MaxLife, Castrola Magnatec, Shell Helix HX7, ale szczerze nie wiem czy spalanie mi spadnie ;/ więc proszę was o opinie i rady.
Dziękuję za info "Nemiks"
Proponowano mi wymianę na olej 5W40 Castrola lub czegoś innego, ale o takich parametrach. Na razie się nie zdecydowałem... Podobno ten 5W30, który używam to jest o słabych parametrach, ja się nie znam. Więc proszę o doradę i info....
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Mam takie pytanie. AR 147 2004r. 1.6 TS 120KM. W sierpniu przy 53tys.km wymienilam olej na Mobile Super 3000 5W40. Wtedy tez zalozylam instalacje gazowa. Obecnie mam przjechane 62tys.km. Tam gdzie wymienialam olej powiedzieli,ze na full syntetyku mozna zrobic 20kkm,ale ja wolę zapytac Was-doświadczonych posiadaczy AR. Kiedy szykować sie na wymiane?
Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka
Witaj
Nie jestem znawcą, ani "fachowcem", ale z własnego doświadczenia (oraz różnych mechaników opinii) wiem, że olej wymienia się w następujących interwałach km:
- diesel co +/- 10 000 km,
- benzyna (LPG) co +/- 15 000 km.
A słyszałem o takich magikach, którzy nawet twierdzili, że w dieslu olej wymienia się co 30 000 km... ale im auta wystawiały kopyto....
Wnioski wyciągnij sam....
Ja osobiscie nalałem do swojej alfy Castrol EDGE 5w30. Taki byl przed zakupem wiec taki leje.
A jeszcze mam pytanko jedni mowia, producent poleca 10w40 a inni ze popeca 5w40 chodzi o silnik 1.6 ts 105 km ... to jak to jest w koncu z tym producentem ... ? Moze to od rocznika zalezy ?
Zaleca 10w40. Ja w swojej 120KM mam zalany 5w40,bo taki był lany. Warto się raczej skupić na jakosci oleju. Jeśli auto jest młode i ma mały przebieg to 5w40 będzie ok.
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
No to i u mnie szykuje się pomału wymiana - pacjent 1.9 JTDM 150KM, oryg przebieg 92 tyś km.
Ostatnio zalany przez poprzedniego właściciela Castrolem 5W40 - planuję zmianę w grę wchodzi Selenia/Valvoline SynPower tej samej lepkości - warto dopłacić za Selenię?
Dodatkowo interwały wymiany co 15 tyś km wystarczające dla tego motoru czy lepiej robić to ciut częściej?
Ja jestem właśnie po wymianie i z 10w40 przeszedłem na 10w60 kupiłem Castrol Edge fst titanium. Zrobiłem płukankę zalałem świeżym i ładniej silnik pracuje teraz będę obserwował zużycie oleju bo po przeprowadzce dziennie jeżdżę autostradą do pracy.
Wybierzesz co zechcesz ale wpierw poczytaj coś na temat właściwości oleju. Często na forach jest taka fraza " słyszałem wiele dobrych opinii o oleju (........)
Akurat tych dwóch, które wymieniłeś bym nie wlał no ale to ja :)
Interwały co 15 tysięcy ? no a czemu nie co 30 albo 40 ? Zakłada się, że olej winno się zmianiać między 8-10 tysięcy kilometrów szczególnie jeśli jest to olej w silniku diesla. Oleje LongLife wg. mnie to bzdura. Założenia koncernów są takie, ze auto ma "przelecieć" tyle i tyle i na takich interwałach (30kkm) zrobi to spokojnie czyli wyjdzie poza granice odpowiedzialności wynikającej z gwarancji na samochód.
No ale zrobisz jak zechcesz. Każdy z osobna jest "kowalem" swojego silnika. :)
Kupiłam Liqui Moly Synthoil High Tech 5w40
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
Witam. Posiadam AR 147 1.9jtdm 150km z DPFem .Przebieg 194tys km. Silnik jest po remoncie który zrobił poprzedni właściciel(prawdopodobnie klapa wirowa wpadła). Zastanawia mnie jednak jaki olej powinien być zastosowany. Aktualnie jest zalany Mobil 1 10w40, wczesniej był Castrol 10w40. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić jakiej dokładnie jest on specyfikacji i czy spełnia norme ACEA C3. Co radzicie w tym przypadku ?
Panowie co powiecie na Liqui Moly 10W60 do 1.6 TS ECO ? :D
Ja swojego diesla zalałem LIQUI MOLY Top Tec 4100 5W40.
Chociaż przy olejach to ciężko stwierdzić ich jakość działania.
Mam pierwszy raz ropniaka, jaki polecicie mi olej? Silnik to 1.9JTD 115km 8v 01r. wg licznika niecałe 200tyś przelotu. :)
5w40, jak każdemu z jtd.
A jakiej firmy? Zależy ile kasy chcesz przeznaczyć.
Myślałem nad tym Liqui Moly Super Leichtlauf 10W40.
Z tego co się orientuję zgodnie z aktualniejszą instrukcją zalecany przez producenta jest właśnie 10W60, a w silnik nie był w jakikolwiek sposób modyfikowany. Wydaje mi się że nie bez przyczyny instrukcja uległa zmianie :)
PS Jeśli idzie o starą instrukcję do 1.6 zalecany był 10W40 i na takim oleju alfy zjeżdżały z taśmy :)
W instrukcji jawnie podają dla niższych temperatur 5w40 a dla wyższych 10w40, co dla naszego klimatu jak byk daje 5w40. O 10w60 jest wspomniane w sytuacji kiedy wybierzesz się swoją Alfą na tor. Mój egzemplarz od nowości jeździ na 5w40, głównie śmigałą na LM TopTec 4100 i motor jest w świetnej kondycji przy prawie 190 000km więc śmiem twierdzić że jest to odpowiedni olej dla TS.
No nie wiem w instrukcji jest że 5W40 w benzynie jak temp panują poniżej -20, a w ropniaku -15, i że u nas jest taki klimat? Parę przymrozków w roku i to wszystko. :D Ja bym lał taką lepkość jak była lana, po co ryzykować wycieków. Sam stawiam na LM Super Leichtlauf 10W40.
kto ma dojścia do dobrych tanich źródeł oleju ?
Pisząc o wyciekach masz na myśli to, że 5W, który ma po prostu lepsze parametry, niż tej samej klasy API i ACEA olej 10W, w niskich (poniżej -20°C) temperaturach, może spowodować nieszczelności, czy że olej klasy 5W40 pracujący w temp. około 100°C i pod ciśnieniem ma inne parametry, niż 10W40 (tej samej klasy API i ACEA), pracujący w tych samych warunkach?
To, że z rosnącym przebiegiem olej zmienia się na jakby gorszy 5W>10W itp. No a jak moje auto od dawna jeździło na 10W40 i zalałbym rzadszy olej czyli 5W40 to ryzykuję tym, że mogę mieć jakieś wycieki. ;)
Nie rozumiem, dlaczego miałyby pojawić się wycieki. Na zimnym silniku nie powinno ich być aż do -20°C, bo do tej +/- temperatury płyną oba tak samo, 5W czy 10W. Przy roboczej - oba mają tę samą temperaturę, ciśnienie i zwykle też lepkość, więc jeden musiałby rozpuścić uszczelki, żeby coś ciekło.
Jeżeli chodzi o wypłukanie osadów i nagarów, to powinien to robić każdy olej, bo w każdym są detergenty, żeby syf z silnika ściągnąć, jak i dyspersanty, żeby ten ściągnięty brud po całym oleju równomiernie rozprowadzić, żeby się zatory w kanałach nie tworzyły.
A co do tego, że 10W jest od 5W "gorszy", to się nie zgodzę, bo piękne full-syntetyki mogą mieć taką lepkość (10W znaczy), a występują też mocno średnie semi-syntetyki w 5W (np. zdecydowana większość tego, co jest na stacjach dostępne).
No ok, może masz rację aż tak się nie znam. Ale czy postąpię źle lejąc 10W40 dobrej jakości, czyli w moim przypadku LM bo taki był od dawna lany, a do tego nie wykorzystam właściwości 5W skoro ten pracuje od -20? A nie oszukujmy się u nas takie mrozy parę dni w roku są..:)
Wiesz, siedzę na tapatalku i nie wiem, gdzie mieszkasz, ale wierz mi, że Polska północno-wschodnia mrozy po -20 i większe widuje wcale nie tak rzadko. W stolycy, którą przyszło mi od 8 lat "okupować" było ostatnio kilka zim, że nawet w ciągu dnia było -20.
Dla pewności - sprawdź, jaką ma konkretny olej (tzn. ten, który wlewasz lub wlejesz) temperaturę płynięcia, czyli w jakiej temp. zaczyna się przekształcać w płyn. A potem wyobraź sobie, ile roboty ma pompa olejowa w mroźny poranek :)
Ok decyzja wstępnie podjęta - w czerwcu wymiana oleju i kompletu filtrów, na placu boju zostało dwóch kandydatów:
- Valvoline 5W40 SynPower
- Selenia 5W40 WR
Tutaj pytanie - warto dopłacić te 50-70 zł za Selenię czy Valvoline spokojnie da sobie radę?
Pacjent: 147 FL JTD-M 150KM, przebieg niecałe 100 tyś.
No i przy okazji - filtry jakiej marki? Knecht? Filtron?
Chcę wymienić olej gdzieś w czerwcu lub lipcu, tylko zastanawiam się co wziąć, wybieram między Shell Helix Ultra Diesel, a Valvoline Maxlife. Zastanawiam się czy wlac 5w40 czy 10w40 i też nie mogę dojść do ostatecznej decyzji. Silnik (1.9 jtd) wygląda jak na swój wiek 12 lat i przebieg 220 tys. całkiem dobrze, no ale jest zalany 10w40, a w książce zalecają 5w. Nie wiem czy zmiana z 10w na 5w na niego znacząco wpłynie. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
A ja mam z kolei inne nieco pytane. Otóż w zeszłym roku kupiłem 147 2.0 TS. Sprzedający (handlarz a co) nie miał bladego pojęcia jaki wewnątrz jest olej. Po przeglądnięciu całej dokumentacji (faktury, paragony itp) dokopałem się, że poprzedni właściciel lał 5W40. Najpierw Castrol a później chyba w rozpaczy zalał auto Norauto 5W40. Postanowiłem nie bacząc na wszystko wylać ten wynalazek i zalałem Alfę 5W40 Valvoline SynPower. Od tego czasu minął rok a ja zrobiłem jakieś 5500 km i w tym czasie dolałem około 1L. Jeżdżę głownie po mieście, na dystansie do 10 km choć na szczęście w korkach nie stoję.
Czas wymienić olej i teraz mam takie pytanie. Otóż w instrukcji mojego auta zalecają olej 10W40 Selenia 20K. Dopuszcza się też 5W40 i tu się zgadadza. Jednak w instrukcji Alfy 147 2.0 TS po FL stoi jak byk, że zalecają Selenię Racing 10W60 (pewnie wcześniej tego oleju nie było). Tak więc teraz się zastanawiam, czy zostać przy 5W40 czy zmienić na 10W60 uwzględniając moje warunki jazdy.
Gdzie to jest napisane że zmienia się olej na taki o innych parametrach niż wyjśćiowo? Moja 147 ma już prawie 190k km i wciąż jeździ na 5w40, wycieków żadnych nie ma, zużycie oleju jest pomijalnie małe. Poza tym pracując w ASO nie spotkałem się żebyśmy lali do aut które mają nawet po 370 000km inny olej niż wyjściowo zaleca producent i żadnych problemów nie ma. To są wszystko mity powielane przez ludzi na forach internetowych i nie poparte żadnymi faktami.
Tyle tylko, że większość co leje 5W40 pisze, że producent taki zaleca, a w instrukcji jest w pierwszej kolejności 10W, a 5W pisze jak byk, że zalecany jest przy niskich temperaturach. Nie wiem, ta tabelka jest tak prosta i nie ma tam nic że 5W jest zawsze polecany..
Nie ma też, że nie jest polecany w normalnych temperaturach, ani że jest polecany tylko w niskich. Semantyka.
Ale o co ta kłótnia ? Każdy leje to co uważa :D Ja zgodnie z instrukcją do 147 po lifcie leję 10W60 mimo że mam przedlifta, ale silnik konstrukcyjnie jest ten sam. Wy decydujecie na czym jeździcie. Chcesz lać 5W lej, chcesz lać 10W lej :D Nie wiem gdzie widzicie problem ? Że ktoś jeździ na innym oleju niż wy ? :o