to juz tylko zostalo pomyslec nad miejscem i kompletowac wpisy!!:)
Printable View
to juz tylko zostalo pomyslec nad miejscem i kompletowac wpisy!!:)
Pozdrowienia z Leixlip .
Jakos w przyszly weekend dolacze do grona alfistow (na wygnaniu ;) ) odbierajac swoja 166 :D
Mam nadzieje ze szybko spotkamy sie na jakims spociku
Pzdr
Szymon
Bella ubezpieczona, tax zapłacony, wahacze przyszły dzisiaj rano :D Jutro wymiana i zaczynamy sezon :D
P.S. Gdzie jest Leixlip?
Leixlip jest przy N4 niby w juz w Kildare a tak naprawde to prawie Dublin ( zaraz przy Lucan)
Ja juz mam na sobote zaplanowany zakup i przekladke nowych oponek :D
A za dwa tyg robie zestaw startowy czyli kompletny rozrzad z wariatorem i pompa wody oraz wymiane oleju i filtrow.
Poprzedni wlasciciel na szczescie niedawno wymienil wszystkie tarcze i klocki tak wiec spory wydatek z glowy :)
Po pierwsze primo z doświadczenia i rozsądku odradzam jakichkolwiek napraw w Atlasie i podobnych "serwisach". Pseudo "mechanicy" tam zatrudnieni mogą narobić więcej szkód niż korzyści. Jedyną rzeczą jaką można zaryzykować to co najwyżej ustawienie świateł.
Po drugie - jeśli masz problem ze sprzęgłem (zakładając, że to tylko sprzęgło), wymiana nawet całego kompletu nie przekroczy €400 (wliczając części i robociznę). Już dwa razy zmieniałem - temat więc znam od podszewki.
Jeśli szukasz porady, chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
Pozdrawiam!
RONI dziękuję bardzo za odpowiedź, tak też myślałem na temat tego serwisu.
Czy możesz mi zdradzić gdzie kupowałeś części i ile Tobie za nie wyszło?
To jest na 100% sprzęgło (siłownik sprzęgła) bo przewody są całe.
Pozdrawiam
18.03.2011 godz.20:25 NCT
i zobzczymy co z alfy zostanie
haha, ja mam 04.04.2011 - jeszcze tylko muszę poprawić światła cofania. Pewnie po NCT lista pilnych poprawek znacznie się wydłuży :D
Jesli jeszcze nie wiecie to najlepszy gosc od Alf w Dublinie to Gerry Campbell TI Auto
http://www.tiautos.ie/ . Swietny szczery fachowiec . W przyszlym tyg robie u niego komplet rozrzadu z pompa wody i wariatorem , wycenil mi wszystko (lacznie z czesciami ) na 620e uwazam ze bardzo przywoicie :)
Ja jakieś trzy tygodnie temu robiłem kompletny rozrząd + pompa wody + wariator + pasek klinowy + olej i filtr
Koszt części: kompletny rozrząd (gates) + pompa wody (metalowa , nie pamiętam firmy) + filtr oleju + pasek klinowy + uszczelka pokrywy silnika kupione w Irlandii 220euro
Wariator kupiony w polsce + przesyłka 110euro
Robota + mechanika olej do pełna + 1litr na dolewki 190euro
Całkowity koszt to 520 euro, ale kilka rzeczy zrobione więcej.
To wcale tak tanio nie wychodzi.
Teraz czy cię nie skasuję dodatkowo za wymianę oleju i filtr, jeśli to zrobi, a powinien. Czy da ci nową uszczelkę na pokrywę silnika czy napcha starą i uszczelni silikonem. Wymień przy okazji pasek klinowy bo przy rozrządzie mechanik i tak musi go zdjąc i nałożyc, a nowy pasek to koszt od 8 do 12euro.
Czy to tak tanio to sam sobie odpowiedz. Jeśli poza rozrządem, pompą wody i wariatorem wymieni wspomniane prze zemnie rzeczy w tej cenie i zna się na alfach to cena nie najgorsza.
Pozdrawiam.
Wymiana paskow tzw urzadzen pomocniczych jest w cenie . Co do uszczelki nei wiem nei pytalem znajac jego renome zapewne tez. Co do samej ceny to koles robi praktycznie same alfy lacznei z rajdowymi i zabytkami tak wiec nie bede nazekal na robocizne gdyz wiem ze robi to wysokiej klasy specjalista.
To tak jak w mojej branzy IT sa rzeczy ktore studenciaki sa wstanie zrobic za 30% tego co wezmie specjalista tyle ze jesli zalezy Ci na swietym spokoju w srodowisku produkcyjnym to studenciakowi tego nie dasz nawet gdyby za darmo zrobil. Dla mnei liczy sie swiety spokoj :)
Pozdrawiam
No to tylko pozazdroscis takiego fachowca. Ja robiłem auto w warsztacie, że tak powiem wielomarkowym. W okolicy nikogo tylko od Alf lub ogólnie włoszczyzny nie mam. Jestem z kilkenny. Na razie nic się złego nie dzieję więc chyba wszystko dobrze poskładali.
Ja mam taką samą zasadę : najważniejszy święty spokój i to że wiem że mogę w każdej chwili nalac petro i robic 3000km
bylem w czoraj, (NCT 147)!!
zmienic zarowki, skasowac poduszki na desce kompem i uzupelnic brakujaca szpilke;)!!!!
SZOK! spodziewalem sie calej listy jak litania, sobota, moze facet nie mial ochoty do pracy:o??
jeszcze zostal test 156. pewnie nie bedzie tak latwo, chyba ze trafie na tego samego facia co ostatnio!:confused:
Ja sam już nie wiem... Spodziewam się dłuuugiej listy usterek. Zmieniłem wahacze, ustawiłem i zbieżność i dalej mi coś napier...ala w lewym przednim kole :/ Nie chcę mi się już szukać. Chłopaki na NCT na pewno znajdą przyczynę :D W tym są najlepsi. Przed testem jeszcze tylko zmienię czujnik świateł cofania w skrzyni i wpadnę do kolegi podpiąć się pod kompa, a potem zobaczymy co dalej...
A piaste i lozysko masz ok ?
Łożysko przeważnie szumi, albo chrobocze, a mi wali przy mijaniu podłużnych garbów. Brzmi jak wahacze, ale te wymieniłem 200km temu. Jeszcze podejrzewam amorka, ale nic nie wymieniam dopóki mnie nie oświecą na NCT co ją boli.
NCT pass!!!!
następny termin 05/13
bez poprawek
Brawo :)
Już zmieniłem z pomocą kolegi-mechanika. Tylko przód. A wahacze z ebaya, kupione w NI. Zapłaciłem 140 jerzych + transport 20. Jakaś "czajna", ale nie potrzebuje lepszych. W przyszłym roku i tak będę chciał zmienić Bellę na poliftową. A spotkanie trzeba koniecznie urządzić. Wiosna w pełni :D Pytanie tylko gdzie i kiedy?
2 miesiące temu kupiłem Alfę... Moja kobieta z każdym dniem coraz bardziej się jej przypatrywała, coraz bardziej się uśmiechała na jej widok... No i stało się... Zakochała się :)
Dlatego mam ważny komunikat!!!
Kupię lub zamienię na volvo s80 Alfę 156 po lifcie, koniecznie SW, najchętniej 1,6TS lub 1,9 JTD. Przybędzie nam nowa Alfaholiczka :D
po lifcie to bedziesz długo szukał
Właśnie widzę... :(
6,5 k i masz
http://www.octane.ie/ads/car.php?id=7961
Skorka dieselek 2.4 calkiem ladna sztuka tylko ze za niewiele wiecej znajdziesz juz 159 ;)
http://www.gumtree.ie/p/cars-vans-mo...clean/76391469
po lifcie wewnetrznym!
troche dziwne ze w tym roku??:(
no chyba o rok za wczesnie ;)
Witam z Newbridge!!!
Dopiero co zakupiłem AR 147 1.6 TS dla mojej lepszej połówki:cool:, a już powoli się zakochuje do tego stopnia, że chyba bedzie jeszcze jedna AR w rodzinie.
Jak tylko doprowadzę 147-ę do ładu to również piszę się na zlocik :).
POZDROWIONKA
Witaj Pablo, witaj Lala :D
6,5 koła to ja w życiu nie wezmę za swoje volvo. TSy chyba chodzą taniej niż diesle... Myślę, że max 5k będę miał. Kolega ze wsi dał tyle za 05rok 1,6TS w wersji TI w idealnym stanie, tylko, że bardzo mało jest 156 SW...
pabloilola!
siemka! moja kobieta tez smiga 147 i powiedziala ze za zadne skarby nie zmieni!
witaj w naszym klubie-tylko dla wybranych:cool:!
pozdro.
Dzieki za mile powitanie.
Wlasnie zabieram sie do zamawiania z PL kilku rzeczy: KPL.zawieszenia przod, wariator, rozrząd z pompa wody oraz przepływka, jak to zrobie to NCT i pelen ogien.
Tak mi sie Bella spodobala ze mam "wojnę" w domu kto nią ma jeżdzic.
A tak przy okazji nie wiecie kto może chciałby sie podmienic.
Mam Toyotę Avensis 99 1.6 w idealnym stanie (moj wychuchaniec)
Chciałbym ją zamienis na jakąs AR lub sprzedac.
POZDROWIONKA
a wie ktoś jakie są koszty przerejestrowania auta sprowadzonego z UK? (czyt. z północy). Tam jest większy wybór i dużo taniej.
musisz sprawdzić ile ci naliczą VRT:
https://www.ros.ie/evrt-enquiry/vrte...execution=e1s1
i to chyba największy koszt
---------- Post added at 10:25 ---------- Previous post was at 10:23 ----------
Sprzedam komplet wahaczy QAP na przód (góra i dół; prawe i lewe) do alfy 156
cena 200 eur
sms 0851162956
Dzięki. Wychodzi mi za 1.6TS z 05 mniej więcej 1500. To i tak dużo taniej niż na południu. Chyba zacznę się tam rozglądać
EDIT: Za 1,9 JTD ok. 1000 :D jeszcze taniej
Tylko ze z UK czest gesto jakies takie pordzewiale auta sa , taka tez opinie slyszalem od jednego mechesa .
Witajcie,
W końcu udało mi się wymienić wspólnie ze znajomym mechanikiem wysprzęglik w mojej Belli. Trwało to co prawda 3 dni po około 5 godzin dziennie ale radość z zakończenia wielka :)
Cześć okazała się nie tak droga bo wyniosła mnie 65 euro - więc całość zamknie się w kwocie 320 euro :) Jeszcze tylko tylne klocki hamulcowe do wymiany i Bella będzie cacy.
Więc może i ja pojawię się na zlocie jeżeli tylko się odbędzie
Pozdro